• Посилання скопійовано

Подаємо ф. №1-ОПП щодо даних головбуха

Як заповнювати та подавати ф. №1-ОПП? У які строки надавати її ДФС? Як заповнювати ф. №1-ОПП у разі, якщо обов'язки головного бухгалтера виконує керівник? Хто може підписати ф. №1-ОПП за відсутності керівника? Які штрафи за неподання ф. №1-ОПП?

Загальні положення

У ЄДР містяться відомості щодо юридичної особи, зокрема відомості про керівника юрособи, а за бажання юрособи — також про інших осіб, які можуть вчиняти дії від імені юрособи, у тому числі підписувати договори, подавати документи для держреєстрації тощо. Але ЄДР не містить інформації про головного бухгалтера.

Згідно з п. 66.4 ПКУ та п. 9.3 розд. IX Порядку №15881, юридичні особи та відокремлені підрозділи юросіб зобов'язані подати відомості стосовно осіб, відповідальних за ведення бухгалтерського та/або податкового обліку юрособи, відокремлених підрозділів юрособи до контролюючого органу. Таке повідомлення здійснюють шляхом складання ф. №1-ОПП у 10-денний строк з дня взяття на облік чи виникнення змін в облікових даних платників податків. У роз'ясненнях податківців уточнюється, що йдеться про календарні дні.

У разі надходження від платників податків заяви за формами №1-ОПП з позначкою «Відомості про особу, відповідальну за ведення бухгалтерського та/або податкового обліку» контролюючі органи вносять відповідні зміни до Єдиного банку даних юридичних осіб.

Але у разі подання заяви про реєстрацію платником ПДВ, якщо податківці не мають до неї застережень, подавати ф. №1-ОПП не треба. Це передбачено абз. 2 п. 9.3 Порядку №1588. На цьому наголошували й податківці у роз'ясненні у ЗIР, підкатегорія 119.01.

Тобто після держреєстрації новостворена юрособа, яка не реєструвалась одночасно платником ПДВ, подає до контролюючого органу заяву за ф. №1-ОПП з позначкою «Відомості про особу, відповідальну за ведення бухгалтерського та/або податкового обліку» з інформацією про головного бухгалтера у 10-денний строк з дня взяття на облік чи виникнення змін у облікових даних платників податків. У разі виникнення змін в облікових даних ф. №1-ОПП подається в той же термін.

Як подати ф. №1-ОПП

Платники податків, які уклали з відповідним контролюючим органом договір про визнання електронних документів, можуть подати заяву за ф. №1-ОПП з позначкою «Відомості про особу, відповідальну за ведення бухгалтерського та/або податкового обліку» засобами електронного зв'язку в електронній формі.

Як заповнювати ф. №1-ОПП щодо даних головбуха

У ф. №1-ОПП слід проставити позначку «Відомості про особу, відповідальну за ведення бухгалтерського та/або податкового обліку» з позначкою «Зміни». Якщо ф. №1-ОПП подається вперше, робити позначку «Зміни» не потрібно.

При поданні заяви за формою №1-ОПП з позначкою «Відомості про особу, відповідальну за ведення бухгалтерського та/або податкового обліку» заповнюють 1, 2, 4 та 10 розділи заяви та інформація про засновників не подається (додатково див. ЗIР, підкатегорія 119.01).

Якщо обов'язки головбуха виконує керівник

За відсутності на підприємстві посади головного бухгалтера до ДФС подається заява за формою №1-ОПП з позначкою «Відомості про особу, відповідальну за ведення бухгалтерського та/або податкового обліку» з відомостями про керівника.

У полі «Дата призначення» заяви за формою №1-ОПП має бути зазначена дата, з якої особа почала виконувати обов'язки бухгалтера на підприємстві. Тобто у заяві слід відобразити дату початку виконання функцій, яку зафіксовано у наказі щодо виконання обов'язків.

1 Порядок обліку платників податків і зборів, затверджений наказом Мінфіну від 09.12.2011 р. №1588.

Таке роз'яснення міститься у ЗIР, підкатегорія 119.01, та ґрунтується на нормах ст. 8 Закону про бухоблік. Нею встановлені можливі варіанти організації ведення бухобліку на підприємствах. Але зауважимо, що ані Порядком №1588, ані ст. 66 ПКУ особливостей подання та заповнення ф. №1-ОПП не встановлено. Тож кожне підприємство за потреби має скласти ф. №1-ОПП за наведеним вище алгоритмом або отримати IПК та діяти за нею.

Хто може підписати ф. №1-ОПП за відсутності керівника

У разі тимчасової відсутності керівника уповноважена особа має право підписати заяву за ф. №1-ОПП на підставі довіреності від імені юрособи. За відсутності керівника з об'єктивних причин заяву за ф. №1-ОПП може підписати інша особа, уповноважена установчими та/або організаційно-розпорядчими документами виконувати обов'язки керівника.

Штрафи за неподання ф. №1-ОПП

Згідно з п. 117.1 ПКУ, неподання у строки та у випадках, передбачених ПКУ, заяв або документів для взяття на облік у відповідному контролюючому органі, реєстрації змін місцезнаходження чи внесення інших змін до своїх облікових даних, неподання виправлених документів для взяття на облік чи внесення змін, подання з помилками чи у неповному обсязі, неподання відомостей щодо осіб, відповідальних за ведення бухобліку та/або складення податкової звітності, відповідно до вимог, установлених ПКУ, — тягнуть за собою накладення штрафу на юросіб, відокремлені підрозділи юрособи чи юрособу, відповідальну за нарахування та сплату податків до бюджету під час виконання договору про спільну діяльність, — 510 гривень.

Неусунення таких порушень або за самі дії, вчинені протягом року особою, до якої були застосовані штрафи за таке порушення, тягнуть за собою вже штраф у розмірі 1020 гривень.

Бухгалтер-сумісник

Окремих норм для ситуації, коли головбух був зовнішнім сумісником, а потім став основним працівником, у Порядку №1588 не передбачено. Тому слід діяти за рекомендаціями податківців. ДФС у ЗIР, підкатегорія 119.06, зазначала: якщо в особи на одному і тому самому підприємстві робота бухгалтером за сумісництвом стає основним місцем роботи (без перерви), подання заяви за ф. №1-ОПП не є обов'язковим; якщо дані про цю особу як про бухгалтера були вже повідомлені підприємством в поданій заяві за ф. №1-ОПП, прийнятій контролюючим органом, такі дані є достовірними. Переглянути облікові дані платник податків може в Електронному кабінеті.

А от якщо дані про особу, яка є бухгалтером, раніше не були належно надані підприємством до контролюючого органу, підприємство має подати заяву за формою №1-ОПП з позначкою «Відомості про особу, відповідальну за ведення бухгалтерського та/або податкового обліку».

При цьому у полі «Дата призначення» має бути наведена дата, з якої особа почала виконувати обов'язки бухгалтера на підприємстві. Якщо така робота спочатку виконувалась за сумісництвом, а потім стала основним місцем роботи (без перерви), має бути зафіксована дата початку роботи за сумісництвом. Тобто у заяві слід відобразити дату початку виконання функцій, яка фігурує у наказі щодо прийняття на роботу головного бухгалтера.

Змінюється головний бухгалтер та керівник: що з ф. №1-ОПП

На підставі ст. 66 ПКУ та п. 9.3 Порядку №1588 інформація про призначення або зміну керівника/тимчасово виконуючого обов'язки керівника, зміну місцезнаходження тощо оновлюється в ДФС на підставі відомостей, отриманих від державного реєстратора. Але це стосується тільки юридичних осіб та їх відокремлених підрозділів, відомості про які містяться в ЄДР.

А от інформація про головного бухгалтера, як сказано вище, не міститься у відомостях ЄДР. Тому вона оновлюється на підставі заяви за формою №1-ОПП з позначками «Зміна» та «Відомості про особу, відповідальну за ведення бухгалтерського та/або податкового обліку». При цьому податківці наголошують на необхідності надання разом із заявою за ф. №1-ОПП уточнюючих документів щодо зміни головного бухгалтера. Строк подання таких документів до ДФС — 10 к. д. з дня внесення змін. Такими документами є копія наказу про звільнення попереднього головного бухгалтера; копія наказу про призначення нового головного бухгалтера та його паспорт і код IПН.

Якщо ж підприємство є платником ПДВ та при зміні головного бухгалтера надало реєстраційну заяву щодо цих змін, то ф. №-1 ОПП можна не подавати.

Ганна РУСАНОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру