• Посилання скопійовано

Щодо надання податкової консультації

Iндивідуальна податкова консультація Державної фіскальної служби України від 16.11.2018 р. №4864/6/99-99-14-05-01-15/IПК

Щодо надання податкової консультації

Суттєво. У СГ, який працює цілодобово, дата оприбуткування готівки у КОРО має відповідати даті роздрукування фіскальних звітних чеків РРО («Z-звіт» має роздруковуватися після завершення робочої зміни).

! СГ, які застосовують РРО

Державна фіскальна служба України розглянула запит ТОВ щодо надання податкової консультації та в порядку статті 52 Податкового кодексу України (далі — Кодекс) повідомляє.

Щодо друкування «Z-звіту» при цілодобовому режимі роботи та оприбуткування готівки (питання 1 та 2).

Вимоги щодо роздрукування на реєстраторі розрахункових операцій (далі — РРО) фіскальних звітних чеків визначені у п. 9 ст. 3 Закону України від 6 липня 1995 року №265 «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (далі — Закон №265), а саме:

суб'єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції у готівковій або безготівковій формі (із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, а також операції з приймання готівки для подальшого її переказу, зобов'язані щоденно друкувати на реєстраторах розрахункових операцій (за винятком автоматів з продажу товарів (послуг) фіскальні звітні чеки у разі здійснення розрахункових операцій.

Ця норма враховує особливості роботи РРО, які повинні забезпечувати друкування таких звітів за кожний робочий день.

Відповідно до п. 2 Вимог щодо реалізації фіскальних функцій РРО, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 18.02.2002 р. №199 (далі — Вимоги), «Z-звіт» — це денний звіт з обнулінням інформації в оперативній пам'яті та занесенням її до фіскальної пам'яті РРО.

Зміна — це період роботи РРО від реєстрації першої розрахункової операції після виконання попереднього «Z-звіту» до виконання наступного «Z-звіту».

У примітках до формату і розрядності даних, що зберігаються у фіскальній пам'яті (додаток до Вимог), зазначено, що максимальна тривалість зміни РРО не повинна перевищувати 24 годин.

У цьому випадку слід розрізняти тривалість зміни роботи РРО та тривалість зміни роботи персоналу суб'єкта господарювання.

Відповідно до п. 7 Вимог усі режими роботи реєстратора (крім тих, що забезпечують усунення причин блокування) повинні блокуватися, зокрема у разі перевищення максимальної тривалості зміни роботи РРО.

Враховуючи викладене, якщо суб'єкт господарювання працює цілодобово і робоча зміна закінчується наступного календарного дня (наприклад, о 08 год. 00 хв.), то фіскальний звітний чек («Z-звіт») повинен роздруковуватися кожного дня після закінчення робочої зміни, тобто після 08 год. 00 хв., але не пізніше 24 годин, які минули від реєстрації першої розрахункової операції після виконання попереднього «ZIзвіту».

Одночасно звертаємо увагу на вимоги п. 11 розділу I Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затвердженого постановою Правління Національного банку України від 29.12.2017 р. №148, а саме: готівка, що надходить до кас, оприбутковується в день одержання готівки в повній сумі.

Оприбуткуванням готівки в касах установ/підприємств та їх відокремлених підрозділів, які проводять готівкові розрахунки з оформленням їх касовими ордерами і веденням касової книги, є здійснення обліку готівки в повній сумі її фактичних надходжень у касовій книзі на підставі прибуткових касових ордерів.

Оприбуткуванням готівки в касах фізичних осіб — підприємців, які проводять готівкові розрахунки з оформленням їх товарними чеками (квитанціями) і веденням книги обліку доходів і витрат (або книги обліку доходів), є здійснення обліку готівки в повній сумі її фактичних надходжень у книзі обліку доходів і витрат (або книзі обліку доходів) на підставі товарних чеків (квитанцій).

Оприбуткуванням готівки в касах відокремлених підрозділів установ/підприємств, а також у касах фізичних осіб — підприємців, які проводять готівкові розрахунки із застосуванням РРО або КОРО без ведення касової книги, є здійснення обліку готівки у повній сумі її фактичних надходжень на підставі даних розрахункових документів шляхом формування та друку фіскальних звітних чеків і їх підклеювання до відповідних сторінок КОРО/занесення даних розрахункових квитанцій до КОРО.

Таким чином, у разі якщо суб'єкт господарювання працює цілодобово (робоча зміна розпочинається одного календарного дня о 08 год. 00 хв., а закінчується наступного календарного дня до 08 год. 00 хв.), оприбуткування готівки здійснюється у повній сумі її фактичних надходжень на підставі даних розрахункових документів шляхом формування та друку фіскальних звітних чеків («Z-звітів») і їх підклеювання до відповідних сторінок КОРО. При цьому дата оприбуткування готівки у КОРО має відповідати даті роздрукування фіскальних звітних чеків РРО («Z-звіт» має роздруковуватися після завершення робочої зміни до 08 год. 00 хв.).

Щодо проведення операцій в основній касі (питання 3).

У разі якщо розрахунки в основній касі проводяться із застосуванням РРО, то при проведенні інкасації з місця проведення розрахунків виконується операція «службова видача» на суму, що вилучається зі скриньки РРО для формування «інкасаторської сумки».

Разом з тим для підготовки відповіді із зазначеного питання просимо надати конкретний приклад щодо необхідності проведення операції «службова видача» та де саме застосовується РРО, — у касі чи господарській одиниці.

Згідно з пунктом 52.2 статті 52 Кодексу індивідуальна податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.

До змісту номеру