• Посилання скопійовано

Коментар

До індивідуальної податкової консультації Державної фіскальної служби України від 13.11.2018 р. №4816/6/99-99-15-03-02-15/IПК

Згідно з п. 192.1 ПКУ, якщо після постачання товарів/послуг здійснюється будь-яка зміна суми компенсації їх вартості, включаючи наступний за постачанням перегляд цін, перерахунок у випадках повернення товарів/послуг особі, яка їх надала, або при поверненні постачальником суми попередньої оплати товарів/послуг, суми податкових зобов'язань і податкового кредиту постачальника та отримувача підлягають коригуванню на підставі РК до ПН, складеного в порядку, встановленому для податкових накладних, та зареєстрованого в ЄРПН. I строків давності щодо податкових накладних, до яких може бути складено такий РК, Податковим кодексом не встановлено.

Проте податківці щодо цього мають іншу думку. У коментованій консультації вони, посилаючись на п. 6 Порядку №1246, зазначають, що розрахунок коригування до податкової накладної здійснюється з урахуванням строків давності, визначених ст. 102 ПКУ.

Проте в статті 192 ПКУ та в п. 6 Порядку №1246 такого правила й близько немає. Зокрема, в цьому пункті розглядається складання РК, якщо податкова накладна не підлягала реєстрації, і саме до реєстрації такої ПН і застосовуються терміни, встановлені ст. 102 ПКУ.

Та позаяк алгоритм роботи ЄРПН розроблявся саме податківцями, то у ньому просто не закладено такої можливості, як реєстрація РК до ПН, за якими минув строк у 1095 днів.

Тобто фактично законодавчо строки складання РК не обмежені — але технічно зареєструвати такий РК не вдасться.

При цьому податківців зовсім не хвилює, що строки, зазначені в ст. 102 ПКУ, відраховуються саме від дати складання РК або ПН і не обмежують терміну, щодо якого такий РК може бути складено. А складається такий РК датою повернення коштів, і саме від цієї дати повинен розраховуватися строк у 1095 днів для реєстрації РК в ЄРПН.

То чи можна зменшити податкові зобов'язання?

Ґрунтуючись на зазначеному вище та абз. 4 пп. 192.1.1 ПКУ, податківці зазначають, що постачальник має право зменшити суму податкових зобов'язань лише після реєстрації в ЄРПН розрахунку коригування до податкової накладної (і тільки на його підставі). А позаяк зареєструвати такий РК не вийде, то, відповідно, і права на зменшення ПЗ постачальник не має!

Таким чином, податківці, позбавляючи права на реєстрацію РК до ПН, з дати складання яких минуло 1095 днів, позбавляють постачальника права на зменшення податкових зобов'язань.

Що ж можна порадити продавцю? Тільки звертатися до суду і вже в судовому порядку вимагати від податківців реєстрації РК. Відповідно отримати своє законне право на зменшення ПЗ з ПДВ.

У коментованій консультації податківці чомусь не надали роз'яснення щодо податкового кредиту покупця, зазначивши, що він повинен самостійно звертатися до них із цим питанням. Якщо спиратись на інші роз'яснення податківців, то вимальовується ось яка ситуація.

Наприклад, у ЗIР (підкатегорія 101.23) вони зазначають: «Покупець повинен зменшити податковий кредит у податковій декларації з ПДВ за звітний (податковий) період, на який припадає дата складення розрахунку коригування, та зареєструвати його в ЄРПН у встановлені терміни. Якщо розрахунок коригування зареєстрований в ЄРПН протягом 1095 календарних днів або взагалі не складений на таку операцію, то все одно зобов'язаний зменшити податковий кредит за відповідний (податковий) період, в якому здійснюється зміна суми компенсації вартості товарів/послуг».

За такого підходу покупець на дату повернення авансу та за відсутності РК зменшує податковий кредит на підставі складеної ним бухгалтерської довідки.

Однак 24.09.2018 р. Офіс великих платників податків надав протилежне роз'яснення. У ньому податківці зазначають, що у зв'язку з неможливістю зареєструвати РК підстав для зменшення податкового кредиту немає.

Від себе зазначимо, що це лише роз'яснення податківців, які не мають сили закону. Тож тим платникам податків, які не бажають зменшувати ПК з ПДВ за відсутності РК від постачальника, необхідно отримати власну IПК і діяти вже за нею.

Станіслав ГОРБОВЦОВ, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру