• Посилання скопійовано

Коментар

До індивідуальної податкової консультації Державної фіскальної служби України від 16.11.2018 р. №4864/6/99-99-14-05-01-15/IПК

СГ у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, які здійснюють продаж товарів (послуг) у готівковій та/або безготівковій формі (із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо), зобов'язані щодня друкувати на РРО фіскальні звітні чеки у разі здійснення розрахункових операцій (п. 9 ст. 3 Закону про РРО). Вимоги щодо реалізації фіскальних функцій РРО для різних сфер застосування затверджені постановою КМУ від 18 лютого 2002 р. №199 (далі — Вимоги). Фіскальний звітний чек (Z-звіт)1 — це документ установленої форми, надрукований РРО, що містить дані денного звіту (X-звіт)2, під час друкування якого інформація про обсяг виконаних розрахункових операцій заноситься до фіскальної пам'яті. ZIзвіт є обнуленням пам'яті за певний період роботи РРО.

Відповідно до п. 17 Вимог, Z-звіт містить підсумки та суми за зміну, зокрема кількість касових чеків (квитанцій), виданих за зміну, окремо за реалізованими товарами (наданими послугами) та виданими коштами. У такому звіті зазначаються номер, дата і час друкування.

У коментованій IПК податківці розглядають питання щодо друкування Z-звіту при цілодобовому режимі роботи та оприбуткування готівки СГ. Зокрема, вони наголошують, що слід розрізняти тривалість зміни роботи РРО та тривалість зміни роботи персоналу СГ. Справді, на практиці СГ може мати цілодобовий графік роботи (магазини, аптеки, готелі, розважальні заклади), проте працівники працюють згідно зі складеним графіком робочого часу.

Зміна роботи персоналу встановлюється трудовим законодавством, і працівники дотримуються саме затвердженого змінного графіка, яким є робочі зміни (додатково див. ст. 52 КЗпП).

Зміна роботи РРО, відповідно до п. 2 Вимог, це період роботи реєстратора від реєстрації першої розрахункової операції після виконання Z-звіту до виконання наступного Z-звіту. А вже у додатку до Вимог, у якому розшифровуються форми і розрядність даних, що зберігаються у фіскальній пам'яті, уточнюється, що максимальна тривалість зміни не повинна перевищувати 24 годин. У разі перевищення максимальної тривалості зміни роботи РРО усі режими роботи реєстратора (крім тих, що забезпечують усунення причин блокування) повинні блокуватися, — так встановлює п. 7 Вимог.

Додамо, що обмежень щодо кількості Z-звітів на добу немає, головне — не менше одного та не пізніше 24 годин від виконання попереднього Z-звіту.

Як слушно повідомляють податківці, якщо СГ працює цілодобово і робоча зміна закінчується наступного календарного дня, то Z-звіт повинен роздруковуватися кожного дня після закінчення робочої зміни, але не пізніше 24 годин, які минули від реєстрації першої розрахункової операції після виконання попереднього Z-звіту. I до речі, якщо розрахунки в основній касі проводяться із застосуванням РРО, то при проведенні інкасації з місця проведення розрахунків виконується операція «службова видача»3 на суму, що вилучається зі скриньки РРО для формування «інкасаторської сумки». Дата оприбуткування готівки у КОРО має відповідати даті роздрукування фіскальних звітних чеків РРО (Z-звіт має роздруковуватися після завершення робочої зміни).

1 Z-звіт — денний звіт з обнуленням інформації в оперативній пам'яті та занесенням її до фіскальної пам'яті реєстратора.

2 X-звіт — денний звіт без обнулення інформації в оперативній пам'яті.

3 При формуванні Z-звіту наводитиметься інформація про операцію «службове внесення» або «службова видача».

Відповідно до п. 11 та 12 Положення №148 оприбуткуванням готівки СГ, які проводять розрахунки із застосуванням РРО, є здійснення обліку готівки в повній сумі її фактичних надходжень на підставі даних розрахункових документів шляхом формування та друку Z-звітів і їх підклеювання до КОРО. Від себе додамо, що зміни до Постанови №148 не внесено, тому на сьогодні у СГ залишається обов'язок підклеювати Z-звіти до КОРО1. Хоча з Порядку №5472 такий обов'язок вже вилучено.

1 Хоча податківці часом анонсують, що обов'язку підклеювання Z-звіту до КОРО немає, якщо такий СГ відмовився від використання КОРО, див. «ДК» №40/2018.

2 Порядок реєстрації та ведення розрахункових книжок, книг обліку розрахункових операцій, затверджений наказом Мінфіну від 14.06.2016 р. №547.

I пам'ятайте, що СГ зобов'язаний розробити та затвердити внутрішнім документом порядок оприбуткування готівки в касі. У ньому максимально врахувати особливості роботи (внутрішній трудовий розпорядок, режим роботи, графіки змінності, порядок та особливості здавання готівкової виручки (готівки) до банку).

Олена ВОДОП'ЯНОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру