• Посилання скопійовано

Суть справи

Бонуси покупцям: правила оподаткування
Рік закінчується, слід підбивати підсумки та подякувати всім, хто допоміг досягти високих результатів. Тож розгляньмо облік та наслідки оподаткування мотиваційних виплат у вигляді бонусів.

Кредиторська заборгованість: коли списувати?
Рік закінчується, слід підбивати підсумки та подякувати всім, хто допоміг досягти високих результатів. Тож розгляньмо облік та наслідки оподаткування мотиваційних виплат у вигляді бонусів.

Працівниці нараховано декретні
Як сплачувати ЄСВ при нарахуванні декретних? Як відобразити інформацію про відпустку по вагітності та пологах у таблиці 5 звіту з ЄСВ? Як відобразити суму допомоги у таблиці 6? Як заповнити ф. №1ДФ щодо цієї виплати? Чи включати декретниць до облікової кількості штатних працівників? Як бути з донарахуванням ЄСВ у місяці початку чи закінчення такої відпустки?

Кредиторська заборгованість у платника єдиного податку
Цілком реальна ситуація, коли в обліку платника єдиного податку є поточні заборгованості за передоплатою від покупця або борги за отримані товари (роботи, послуги). У юросіб це можуть бути заборгованості з виплати нарахованих дивідендів засновникам. Пропонуємо розглянути, що відбувається в обліку надалі.

Прийшла перевірка — а первинка вилучена
Є постанова ГУНП на витребування документів і опис переданих документів з печаткою і підписом слідчого в отриманні. Податкова прийшла на перевірку, ми надали їм цю постанову, опис і лист з поясненнями ситуації. Разом із актом перевірки вони склали податкові повідомлення-рішення (ПДВ, прибуток) через відсутність оригіналів первинних документів. Чи правомірні дії перевіряльників?

Позапланові перевірки юросіб із зони АТО
ВС дійшов висновку, що мораторій, запроваджений Законом №1726, на органи ДФС не поширюється. Тому підприємствам, майно та первинні документи яких і досі перебувають у зоні АТО, слід шукати інших способів уникнення перевірок.

Перенесення граничного строку сплати податків
Нещодавно правова бібліотека принципового платника податків поповнилася новим важливим рішенням із правовою позицією нового Верховного Суду щодо перенесення строків сплати податків у випадку, якщо граничний (останній) день їх сплати згідно з ПКУ припадає на вихідні або святкові дні.

Чи може директор працювати в ТОВ/ТДВ за ЦПД?
Прийняття Закону про ТОВ та ТДВ потребує іноді перегляду давно відомих істин. Наприклад, чи правда, що завдяки цьому Закону можливо в ТОВ/ТДВ створити раду директорів? Якщо так, то як оформляти на посаду голову ради та її членів (кожен з яких буде директором)? Чи можна прийняти одноосібного керівника (директора) за договором цивільно-правового характеру?

Помилково зареєстрована ПН і ∑ Перевищ
Iноді трапляється, що реєструються ПН, які взагалі не повинні були складатися. Що з ними робити? Чи відображати їх в декларації? Та чи будуть вони мати вплив на реєстраційну суму? Відповідь дали податківці в IПК від 02.11.2018 р. №4677/6/99-99-15-03-02-15/IПК (див. «ДК» №48/2018).

За «альтернативниками» заробіток не зберігається
Мінсоцполітики зазначає, що гарантії щодо збереження посади та середньої зарплати поширюються на всіх призваних на військову службу, у т. ч. за контрактом, окрім громадян, які проходять альтернативну (невійськову) службу.

Навчання, перенавчання,підвищення кваліфікації
В IПК від 05.11.2018 р. №4695/6/99-99-13-02-03-15/IПК (див. «ДК» №48/2018) ДФСУ відповіла на запитання авіапідприємства щодо оподаткування ПДФО витрат на початкову підготовку та перенавчання у сертифікованому навчальному центрі. На думку податкової, такі витрати працедавця є для працівників додатковим благом. Проаналізуймо, що стосовно цього каже законодавство.

До змісту номеру