• Посилання скопійовано

Що нового

Спрощено порядок надання дозволу на ввезення незареєстрованих агрохімікатів

! Науковим установам

Кабмін уніс зміни до Порядку надання дозволу на ввезення на митну територію України незареєстрованих пестицидів і агрохімікатів, що використовуються для проведення державних випробувань і наукових досліджень, а також обробленого ними насіннєвого (посадкового) матеріалу, затвердженого постановою КМУ від 04.03.96 р. №288.

Скасовано необхідність погоджувати видачу Мінприроди дозволу з Мінагрополітики та МОЗ та отримувати дублікат дозволу.

Постанова КМУ від 14.11.2018 р. №958 набирає чинності 04.01.2019 р.


Затверджено Порядок розпорядження геологічною інформацією

! Власникам і користувачам геологічної інформації

Кабмін затвердив Порядок розпорядження геологічною інформацією.

Цей Порядок визначає процедуру розпорядження (надання у користування і продаж) геологічною інформацією про надра, отриманою за результатами робіт з геологічного вивчення надр, експлуатації родовищ корисних копалин або використання надр з іншою метою.

Відомості про геологічну інформацію незалежно від виду та форми власності підлягають обліку у каталозі відомостей про геологічну інформацію, що ведеться державним науково-виробничим підприємством «Державний інформаційний геологічний фонд України» (підприємство «Геоінформ України») в порядку, визначеному Мінприроди.

Мінприроди у тримісячний строк з дня набрання чинності цією постановою має забезпечити затвердження порядку оцифрування геологічної інформації.

Мінприроди, Мінекономрозвитку, Мінфін, Держгеонадра, ДФСУ та ДРСУ повинні у шестимісячний строк внести до КМУ пропозиції щодо запровадження Реєстру геологічної інформації.

Також унесено зміни до Положення про Міністерство екології та природних ресурсів України, затвердженого постановою КМУ від 21.01.2015 р. №32, та Положення про Державну службу геології та надр України, затвердженого постановою КМУ від 30.12.2015 р. №1174.

Водночас утратили чинність 4 постанови КМУ та окремі пункти ще 4-х.

Постанова Кабінету Міністрів України від 07.11.2018 р. №939 чинна з 10.11.2018 р.


Уряд вирішив, як реформуватиме держфінконтроль

! СГ — об'єктам держфінаудиту

Кабмін затвердив план заходів з реалізації Концепції реалізації державної політики у сфері реформування системи державного фінансового контролю до 2020 року, схваленої розпорядженням КМУ від 10.05.2018 р. №310-р.

Зокрема, Планом заходів передбачено виконання таких завдань:

1) розбудова уніфікованої нормативно-методологічної бази та стандартизація державного фінансового аудиту;

2) посилення ефективності функції інспектування шляхом фокусування зусиль Держаудитслужби на найбільших фінансових ризиках;

3) удосконалення інформаційного забезпечення Держаудитслужби, а також унормування механізму взаємодії та обміну інформацією між органами державної влади, органами місцевого самоврядування та створення інтегрованої автоматизованої інформаційної бази;

4) формування системи запобіжників під час здійснення децентралізації та належного контролю на місцевому та регіональному рівнях;

5) зміцнення кадрового потенціалу Держаудитслужби;

6) формування механізму побудови партнерських відносин органами Держаудитслужби з органами державної влади, органами місцевого самоврядування та суб'єктами господарювання як об'єктами державного фінансового аудиту.

Розпорядження КМУ від 24.10.2018 р. №841-р


Урегульовано деякі питання офіційного контролю товарів при ввезенні

! Iмпортерам і транзитерам

На виконання ч. 1 та 3 ст. 319 Митного кодексу Кабінет Міністрів затвердив:

— перелік товарів, які в разі ввезення на митну територію України (у тому числі з метою транзиту) підлягають офіційному контролю;

— перелік документів і відомостей, що підлягають перевірці під час попереднього документального контролю.

Водночас утратили чинність 13 постанов КМУ та окремі пункти ще 13-ти.

Постанова Кабінету Міністрів України від 24.10.2018 р. №960 чинна з 17.11.2018 р.


Дію генліцензій небанківських фінустанов на валютні операції продовжено

! Небанківським фінустановам

Нацбанк установив строк дії наданих небанківським фінансовим установам генеральних ліцензій на здійснення валютних операцій, строк дії яких закінчується у період з 15.11.2018 р. до 06.05.2019 р., до 7 травня 2019 року.

Постанова НБУ від 15.11.2018 р. №122 чинна з 16.11.2018 р. та діє до 07.05.2019 р.


НБУ визначатиме операційну ціль своєї процентної політики

! Банкам

Нацбанк доповнив Положення про основи процентної політики Національного банку України, затверджене постановою НБУ від 21.04.2016 р. №277, новим розділом V «Операційна ціль процентної політики Національного банку».

Операційна ціль процентної політики Нацбанку полягає в утриманні Українського індексу міжбанківських ставок для кредитів та депозитів овернайт у національній грошовій одиниці на рівні, близькому до рівня облікової ставки, у межах коридору процентних ставок за інструментами постійного доступу.

Український індекс міжбанківських ставок — розрахункове значення вартості гривневих грошових ресурсів на міжбанківському ринку України. Розрахунок цього індексу здійснюється відповідно до розпорядчого акта Нацбанку з питань розрахунку та оприлюднення Українського індексу міжбанківських ставок.

Нацбанк публікує значення Українського індексу міжбанківських ставок на сторінці офіційного Iнтернет-представництва Нацбанку.

Постанова Національного банку України від 05.11.2018 р. №117 чинна з 09.11.2018 р.


Нацкомфінпослуг уточнила застосування нею заходів впливу

! Суб'єктам ринку фінпослуг

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, унесла зміни до Положення про застосування Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, заходів впливу за порушення законодавства про фінансові послуги, затвердженого розпорядженням Нацкомфінпослуг від 20.11.2012 р. №2319.

Зокрема, уточнено, що норми цього Положення не застосовуються до правовідносин, що виникають відповідно до законів «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» та «Про ліцензування видів господарської діяльності», а також його дія не поширюється на застосування Нацкомфінпослуг заходів впливу за порушення Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з надання фінансових послуг (крім професійної діяльності на ринку цінних паперів).

З Положення вилучаються норми, за якими:

— у разі виявлення порушення законодавства про фінансові послуги під час проведення перевірки (інспекції) акт про правопорушення складається не пізніше п'яти робочих днів після підписання посадовою особою Нацкомфінпослуг акта перевірки (інспекції);

— у разі порушення справи про правопорушення щодо відсутності особи за місцезнаходженням відповідно до інформації, яка міститься в Державному реєстрі фінансових установ, інших реєстрах (переліках), акт про правопорушення складається на підставі акта про відсутність особи за таким місцезнаходженням;

— якщо під час проведення перевірки посадова особа Нацкомфінпослуг вилучила в особи документи, які підтверджують факт порушення, до матеріалів справи про правопорушення додаються копії таких документів та примірник протоколу про їх вилучення.

Розпорядження Нацкомфінпослуг від 11.10.2018 р. №1800
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 20.11.2018 р. офіційно не опубліковане


Зміни до Правил надання звітності учасниками ФГВФО

! Фінустановам

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб затвердив зміни до Правил надання звітності учасниками Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, затверджених рішенням ФГВФО від 09.07.2012 р. №4.

Зокрема, уточнено, що у разі виявлення Фондом або учасником Фонду помилок у поданій звітності учасник Фонду зобов'язаний внести зміни до звітності шляхом подання виправленої звітності протягом:

— одного робочого дня після встановленого терміну подання звітності — для щоденної звітності та щодекадної форми №1Ф;

— двох робочих днів після встановленого терміну подання звітності — для іншої звітності.

Для складання та подання до Фонду учасником Фонду форми звітності «Звітний файл реєстру операцій — файл_RO» встановлюється тестовий період протягом 30 к. д. з дати віднесення такого учасника Фонду до категорії проблемних банків.

Правила доповнено новим додатком 9 «Код файла_RO — «Звітний файл реєстру операцій».

Крім того, внесено зміни до Iнструкції про порядок складання звіту про вклади фізичних осіб в учасниках Фонду гарантування вкладів фізичних осіб — форма звітності №1Ф, затвердженої рішенням виконавчої дирекції ФГВФО від 09.07.2012 р. №5.

Рішення ФГВФО від 27.09.2018 р. №2647
набирає чинності з дня, наступного за днем офіційного опублікування,
станом на 20.11.2018 р. офіційно не опубліковане


Перенести мобільний номер можна буде з 1 травня 2019 року

! Усім

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері зв'язку та інформатизації, вирішила визначити строки початку впровадження послуг із перенесення абонентських номерів на телекомунікаційних мережах рухомого (мобільного) зв'язку 01.05.2019 р., включаючи створення локальних баз даних операторів телекомунікацій, що надають послуги рухомого (мобільного) зв'язку, та їх підключення до централізованої бази даних до 01.02.2019 р.

Рішення НКРЗI від 16.10.2018 р. №543
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 20.11.2018 р. офіційно не опубліковане


Зміни в Положенні про Комітет з управління майном банків, що ліквідуються ФГВФО

! Банкам

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб уніс зміни до Положення про Комітет Фонду гарантування вкладів фізичних осіб з управління майном (активами) банків, що виводяться з ринку або ліквідуються Фондом гарантування вкладів фізичних осіб, затвердженого рішенням ФГВФО від 29.03.2018 р. №940.

Змінами, зокрема, дозволено відкласти розгляд Комітетом питання, включеного до порядку денного, за наявності таких обставин:

1) відсутність необхідних та достатніх матеріалів або інформації для прийняття рішення;

2) відсутність доповідача;

3) інші суттєві обставини.

У разі відкладення розгляду питання у рішенні Комітету зазначаються заходи, яких потрібно вжити, строк їх вжиття або дата наступного розгляду цього питання.

Строк виконання рішення Комітету становить 30 к. д. з дня прийняття відповідного рішення, якщо інше не визначено у самому рішенні.

Рішення Комітету може бути скасовано або визнано таким, що втратило чинність, Комітетом або виконавчою дирекцією Фонду.

Рішення ФГВФО від 04.10.2018 р. №2718
набирає чинності з дня, наступного за днем його офіційного опублікування,
станом на 20.11.2018 р. офіційно не опубліковане


Затверджено європейські Методичні вимоги у сфері насінництва

! Підприємствам насінництва

Міністерство аграрної політики та продовольства України затвердило Методичні вимоги у сфері насінництва щодо збереження сортових та посівних якостей насіння зернових культур.

Ці Методичні вимоги поширюються на насіння пшениці м'якої, пшениці твердої, пшениці полби, пшениці спельти, жита, тритикале, ячменю, вівса, рису, проса, гречки, а також кукурудзи і сорго в частині показників сортової та фізичної чистоти, вмісту насіння інших видів культурних рослин і бур'янів та застосовуються органами виконавчої влади, підприємствами, установами, організаціями, що належать до сфери управління Мінагрополітики, науково-дослідними установами, аудиторами із сертифікації (агрономами-інспекторами), суб'єктами насінництва.

Методичні вимоги стосуються зареєстрованих в Україні сортів (гібридів) та їх батьківських компонентів зернових культур у частині здійснення сертифікації насіння.

Методичні вимоги розроблені з метою імплементації положень Директиви Ради ЄС 66/402/ЄЕС про реалізацію насіння злаків та Насіннєвих схем сортової сертифікації насіння Організації економічного співробітництва та розвитку, призначеного для міжнародної торгівлі, переглянуті та схвалені рішенням Ради ОЕСР С(2000)146 від 28 вересня 2000 року.

Наказ Мінагрополітики від 04.10.2018 р. №476
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 20.11.2018 р. офіційно не опублікований


Уточнено правила надання звітності до Нацкомфінпослуг

! Суб'єктам ринку фінпослуг

Нацкомфінпослуг затвердила зміни до Порядку надання звітності фінансовими компаніями, фінансовими установами — юридичними особами публічного права, довірчими товариствами, а також юридичними особами — суб'єктами господарювання, які за своїм правовим статусом не є фінансовими установами, але мають визначену законами та нормативно-правовими актами Держфінпослуг або Нацкомфінпослуг можливість надавати послуги з фінансового лізингу, затвердженого розпорядженням Нацкомфінпослуг від 26.09.2017 р. №3840.

Метою змін є, зокрема, приведення Порядку у відповідність до Закону «Про електронні довірчі послуги».

Так, обов'язковим реквізитом звітності, яка надається до Нацкомфінпослуг, є кваліфікований електронний підпис відповідно до законодавства у сфері електронних довірчих послуг:

— для фінкомпаній, фінустанов — юросіб публічного права, довірчих товариств — підписи керівника та головного бухгалтера фінустанови;

— для лізингодавців — підписи керівника та головного бухгалтера юрособи, у разі відсутності у штаті підприємства головного бухгалтера — два підписи керівника.

Звітність може бути подано у формі документа на папері лише на підставі окремого рішення Нацкомфінпослуг щодо окремої фінустанови.

Звітність фінкомпанії, фінустанови — юрособи публічного права, довірчого товариства та лізингодавця вважається такою, що містить недостовірну інформацію, якщо:

— показники фінансової звітності, визначеної Законом про бухоблік, суперечать показникам звітних даних, поданих до Нацкомфінпослуг;

— звітність містить розбіжності в інформації щодо показників цієї звітності, що містяться у різних додатках, у тому числі в разі якщо інформація, відображена у звітних даних на кінець звітного періоду, не відповідає інформації на початок наступного звітного періоду за відповідними показниками.

Розпорядження Нацкомфінпослуг від 18.09.2018 р. №1635
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 20.11.2018 р. офіційно не опубліковане


З 1 січня — нові Розрахункові такси за послуги пропуску трафіку

! Суб'єктам телекомунікацій

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері зв'язку та інформатизації, виклала у новій редакції Розрахункові такси за послуги пропуску трафіку до телекомунікаційних мереж операторів телекомунікацій з істотною ринковою перевагою на ринках послуг пропуску трафіку, затверджені рішенням НКРЗI від 30.08.2016 р. №456. Розрахункові такси наведені у гривнях за хвилину без ПДВ.

Рішення НКРЗI від 09.10.2018 р. №525
набирає чинності з 01.01.2019 р., але не раніше дня офіційного опублікування

Новини підготував Андрій ПОРИТКО, головний редактор

До змісту номеру