• Посилання скопійовано

Готівкові обмеження між фізособами і юрособами

Цього разу детально розповімо, коли при готівкових розрахунках між юрособами та фізособами слід буде застосовувати обмеження у 10000 та 50000 грн, а коли їх можна не застосовувати. Окремо поговоримо про відповідальність за недотримання готівкових обмежень.

Загальні правила обмежень

По-перше, за п. 6 Положення №148 суб'єкти господарювання мають право здійснювати розрахунки готівкою протягом одного дня за одним або кількома платіжними документами:

1) між собою — у розмірі до 10000 (десяти тисяч) грн уключно;

2) з фізособами — у розмірі до 50000 (п'ятдесяти тисяч) грн уключно.

Зверніть увагу!

По-друге, обмеження, установлене в пункті 6 Положення №148, стосується також розрахунків під час оплати за товари, придбані на виробничі (господарські) потреби за рахунок готівки, одержаної за допомогою електронного платіжного засобу.

По-третє, платежі понад установлені граничні суми проводяться через банки або небанківські фінансові установи шляхом переказу коштів з поточного рахунку на поточний рахунок або внесення коштів до банку чи небанківської фінансової установи для подальшого їх переказу на поточні рахунки в банку.

По-четверте, кількість суб'єктів господарювання1 та фізосіб, з якими здійснюються готівкові розрахунки, протягом дня не обмежується.

1 СГ — це не лише юрособи, а також і фізособи-підприємці.

На які види операцій не поширюються обмеження

Пунктом 8 Положення №148 встановлено перелік операцій, на які не поширюються готівкові обмеження. Ними є:

1) розрахунки суб'єктів господарювання з бюджетами та державними цільовими фондами;

2) добровільні пожертвування та благодійна допомога;

3) використання готівки, виданої на відрядження.

Звертаємо увагу! На інші види операцій готівкові обмеження поширюються.

Проте у ДФС та Нацбанку позиція щодо цього питання різна. Податківці в індивідуальній консультації від 09.07.2018 р. №3010/6/99-99-14-05-01-15/IПК (див. «ДК» №30/2018, коментар «ДК») зазначають, що готівкове обмеження в 50 тис. грн стосується лише готівкових розрахунків між суб'єктом господарювання та фізособою за товари, роботи, послуги. Тобто при виплаті заробітної плати чи отриманні/поверненні поворотної фінансової допомоги такі обмеження не застосовуються. Проте Нацбанк (лист від 22.05.2018 р. №50-0007/28247, див. «ДК» №30/2018, коментар «ДК») вважає, що обмеження в 50 тис. грн стосується всіх готівкових розрахунків. Якими є платежі готівкою госпсуб'єктів і фізосіб за реалізовану продукцію (товари, роботи, послуги), а також за операціями, безпосередньо не пов'язаними з реалізацією продукції (товарів, робіт, послуг) та іншого майна (це термін, який міститься у пп. 5 п. 3 Положення №148). Тобто вимоги поширюються на розрахунки за правочинами за участю суб'єктів господарювання, предметом яких є будь-які матеріальні та нематеріальні блага, які можуть бути оцінені в грошовій формі, у тому числі на видачу та повернення коштів під звіт, фінансової допомоги, виплати, пов'язані з оплатою праці. Хоча вже сумські податківці в консультації від 14.08.2018 р. №3531/IПК/18-28-14-06-31 зайняли позицію Нацбанку з цього питання (див. «ДК» №36/2018, коментар «ДК»).

Але з огляду на норми Положення №148 саме роз'яснення Нацбанку відповідає дійсності. Тому краще дотримуватися норм чинного Положення та не ризикувати з виплатою зарплати, а також наданням фіндопомоги та підзвітних коштів у більших розмірах, аніж установлено.

Зверніть увагу!

Нацбанк на початку вересня розробив та оприлюднив проект постанови, відповідно до якої планується уточнити норму стосовно випадків незастосування граничних сум розрахунків готівкою. Зокрема, Нацбанк пропонує визначити, що гранична сума розрахунків готівкою між суб'єктами господарювання та фізичними особами у розмірі 50000 грн не поширюється на виплати, пов'язані з оплатою праці. Відповідне уточнення пов'язане з дотриманням вимог законодавства про працю.

Строки зберігання готівки у касі

Позаяк у деяких випадках є потреба отримувати або виплачувати кошти в більших розмірах, ніж це дозволено п. 6 Положення №148, то слід пам'ятати про строки зберігання коштів у касі, одержаних у банку, та про правила їх використання та здавання.

За п. 18 Положення №148 підприємства мають право зберігати у своїй касі готівку, одержану в банку для виплат, що належать до фонду оплати праці, а також пенсій, стипендій, дивідендів (доходу), понад установлений ліміт каси протягом п'яти робочих днів, уключаючи день одержання готівки в банку.

Готівка, одержана в банку на інші виплати, видається установою/підприємством своїм працівникам у той самий день.

Суми готівки, одержані в банку і не використані за призначенням протягом установлених строків, повертаються підприємством до банку не пізніше наступного робочого дня банку або можуть залишатися в його касі (у межах установленого ліміту).

За п. 15 Положення №148 підприємства мають право тримати в позаробочий час у своїх касах готівкову виручку (готівку) у межах установленого ліміту каси. Готівкова виручка (готівка), що перевищує самостійно встановлений ліміт каси, здається до банків для її зарахування на банківські рахунки.

Але за п. 17 Положення №148 суб'єкти господарювання використовують готівкову виручку (готівку), у тому числі готівку, одержану з банку, для забезпечення потреб свого функціонування, а також для проведення розрахунків з бюджетами та державними цільовими фондами за податками і зборами (обов'язковими платежами).

При цьому заборонено накопичувати готівкову виручку (готівку) у своїх касах понад установлений ліміт каси для здійснення витрат до настання строків цих виплат.

Тож понад ліміт на інші види операцій, аніж пенсії, стипендії, дивіденди та зарплата, залишати кошти для їх виплат у наступні дні, якщо їх сума перевищує 50000 грн, не можна. Тобто на такі види виплат слід замовляти у банку готівку окремо чи використовувати виручку, отриману за поточний день виплат.

Кошти під звіт

При придбанні товарів чи оплаті послуг для потреб підприємства працівник діє від імені такого підприємства. Тому до таких готівкових розрахунків протягом дня з одним постачальником застосовуються загальні обмеження, встановлені п. 6 Положення №148. Отже, все залежатиме від того, хто є постачальником, тобто кому сплачуватимуть кошти. На це вказували й податківці в індивідуальній консультації від 23.08.2018 р. №3719/6/99-99-14-03-03-15/IПК.

А саме:

— 10000 грн, якщо постачальником ТМЦ (послуги) є підприємство (ФОП);

— 50000 грн, якщо постачальником ТМЦ (послуги) є фізособа.

При цьому не забувайте, що за п. 19 Положення №148 видача підзвітній особі готівки під звіт проводиться за умови звітування нею у встановленому порядку за раніше отримані під звіт суми.

Кошти на відрядження

Саме на видачу авансів на відрядження готівкове обмеження не поширюється. А ось на операцію з відшкодування витрачених власних коштів працівника у відрядженні діє обмеження у 50000 грн.

Внесок до статутного капіталу

У ЗIР, підкатегорія 109.13, податківці наголошували, що вимоги щодо обмеження готівкових розрахунків фізособи з підприємством за п. 6 Положення №148 поширюються на розрахунки за правочинами, предметом яких є будь-які матеріальні та нематеріальні блага, які можуть бути оцінені в грошовій формі, в тому числі на внески до статутного фонду. Тож один засновник може внести тільки 50000 грн на день. Суму перевищення цього розміру можна перерахувати на поточний рахунок підприємства-емітента, або ж фізособа-засновник може внести її до каси іншого дня.

Виплата дивідендів

Вимоги щодо обмеження готівкових розрахунків фізособи з підприємством у розмірі 50000 грн стосується виплати дивідендів фізособам-засновникам.

Але одержані кошти на виплату дивідендів можна тримати у касі протягом 5 робочих днів. Тому у разі потреби виплатити дивіденди, наприклад, у сумі 100000 грн треба скласти два ВКО на 50000 грн різними датами.

Відповідальність за порушення граничних розмірів розрахунків готівкою

Порушення обмеження, встановленого п. 6 Положення №148, тягне за собою адміністративну відповідальність, передбачену ст. 163-15 КУпАП: накладення штрафу на фізособу-підприємця, посадових осіб юридичної особи від 100 до 200 н. м. д. г. (від 1700 грн до 3400 грн).

За повторне порушення, вчинене особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за таке ж порушення, передбачено штраф від 500 до 1000 н. м. д. г. (8500 — 17000 грн).

Фінансового штрафу за таке порушення Указом №436 не встановлено.

Надання благодійної допомоги

На благодійну допомогу не поширюються готівкові обмеження. Тому протягом дня одній фізособі її можна надавати в будь-якому розмірі.

Поворотна фінансова допомога

За нормами Положення №148 готівкові обмеження на надання та отримання поворотної фінансової допомоги поширюються. Тому в один день можна як отримати, так і надати одній фізичній особі поворотну фінансову допомогу в межах суми 50000 грн.

Наведемо два приклади її надання.

Приклад 1 Підприємство має намір отримати від засновника фінансову допомогу готівкою у розмірі 200000 грн. Як оприбуткувати фінансову допомогу готівкою, не порушивши обмеження?

Позаяк однією стороною у такому разі є звичайна фізособа, то засновник може внести до каси підприємства допомогу тільки у сумі 50 тис. грн на день. Решту фіндопомоги (150 тис. грн) засновник може внести протягом трьох наступних днів.

Або фізособа може зарахувати всю суму такої фіндопомоги готівкою через касу банку на рахунок підприємства. Але зверніть увагу! Оформити таку операцію в банку потрібно саме як поворотну фіндопомогу, сплачену на рахунок підприємства фізособою на підставі відповідного договору.

Приклад 2 Підприємство планує надати засновнику фінансову допомогу готівкою у розмірі 200000 грн. Як оформити надання фінансової допомоги, не порушивши обмеження?

Позаяк однією стороною у такому разі є звичайна фізособа, то засновник може отримати з каси підприємства допомогу тільки у сумі 50 тис. грн на день. Решту фіндопомоги (150 тис. грн) засновник може отримати протягом трьох наступних днів.

Приклад 3 Підприємство планує надати фізособі благодійну допомогу готівкою у розмірі 200000 грн. Чи діють обмеження?

Оскільки на надання благодійної допомоги не поширюються готівкові обмеження, то юридична особа має право протягом одного дня надати фізичній особі благодійну допомогу у сумі 200 тис. грн без наслідків та штрафів.

Нормативна база

  • КУпАП — Кодекс України про адміністративні правопорушення від 07.12.84 р. №8073-X.
  • ПКУ — Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. №2755-VI.
  • Указ №436 — Указ Президента України від 12.06.95 р. №436/95 «Про застосування штрафних санкцій за порушення норм з регулювання обігу готівки».
  • Положення №148 — Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затверджене постановою Правління НБУ від 29.12.2017 р. №148.

Ганна РУСАНОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру