• Посилання скопійовано

Що нового

ПН та РК за новими формами — вже з 1 грудня

! Платникам ПДВ

6 листопада в «Офіційному віснику України» було опубліковано наказ Мінфіну, яким затверджено нові форми податкової накладної та розрахунку коригування. Відповідно, ці форми застосовуватимуться з 1 грудня 2018 року.

Норми абз. 2 п. 6 (щодо незаповнення IПН у ПН на покупця — неплатника ПДВ) та п. 8 (щодо змін до ПН за щоденними підсумками) набирають чинності з 01.01.2020 р.

Докладніше про нові форми див. «ДК» №45/2018.

Наказ Мінфіну від 17.09.2018 р. №763 набере чинності 01.12.2018 р.


Закон «Маски-шоу стоп-2» діє

! Усім

У зв'язку з офіційним опублікуванням у «Голосі України» від 03.11.2018 р. з наступного дня набрав чинності Закон «Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо удосконалення забезпечення дотримання прав учасників кримінального провадження та інших осіб правоохоронними органами під час здійснення досудового розслідування», відомий також як «Маски-шоу стоп-2».

Зауважимо, однак, що свою популярну назву цей закон отримав ще як законопроект №8490, коли ним передбачалося внести зміни також до ЦКУ і Закону «Про порядок відшкодування шкоди, завданої громадянинові незаконними діями органів, що здійснюють оперативно-розшукову діяльність, органів досудового розслідування, прокуратури і суду». В остаточному варіанті зміни вносяться лише до КПКУ.

Закон спрямований, зокрема, проти безпідставного продовження термінів досудового розслідування: якщо закінчилися строки досудового розслідування з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня повідомлення особі про підозру, слідчий суддя може винести ухвалу про закриття кримінального провадження за клопотанням іншої особи, права чи законні інтереси якої обмежуються під час досудового розслідування, або її представника.

Учасники кримінального провадження отримали право заявляти клопотання слідчому, прокурору про закриття кримінального провадження у разі:

— якщо є нескасована постанова слідчого, прокурора про закриття кримінальної справи у разі встановлення відсутності події кримінального правопорушення, відсутності у діянні складу злочину;

— набрання чинності законом, яким скасовано кримінальну відповідальність за діяння, вчинене особою або щодо податкових зобов'язань особи, яка вчинила дії, передбачені статтею 212 ККУ, досягнення податкового компромісу.

Таке клопотання слідчий, прокурор повинні розглянути в строк не більше трьох днів з моменту подання і задовольнити за наявності відповідних підстав. У разі відмови слідчого, прокурора в задоволенні клопотання Законом надається право звернутися зі скаргою до слідчого судді.

Також Законом установлено фінансові гарантії компенсації шкоди, завданої державі діями слідчих та прокурорів.

Закон України від 18.09.2018 р. №2548-VIII чинний з 04.11.2018 р.


Унесено зміни до деяких законодавчих актів щодо відновлення кредитування

! Усім

У зв'язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» від 03.11.2018 р. з наступного дня набрав чинності Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відновлення кредитування».

Закон, зокрема, вносить зміни до ЦКУ, відповідно до яких:

— ліквідація солідарного боржника — юрособи, смерть солідарного боржника — фізособи не припиняють обов'язку решти солідарних боржників перед кредитором та не змінюють його обсягу та умов виконання;

— ліквідація боржника-юрособи не припиняє поруку, якщо до дня внесення до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань запису про припинення боржника-юрособи кредитор звернувся до суду з позовом до поручителя у зв'язку з порушенням таким боржником зобов'язання;

— припинення основного зобов'язання внаслідок ліквідації боржника-юрособи, яка виступає боржником у такому зобов'язанні, не припиняє права застави (іпотеки) на майно, передане в заставу боржником та/або майновим поручителем такого боржника, якщо заставодержатель до ліквідації боржника-юрособи реалізував своє право щодо звернення стягнення на предмет застави (іпотеки) шляхом подання позову або пред'явлення вимоги.

Відповідно до змін у Законі «Про іпотеку»:

— іпотекодержатель зобов'язаний звернутися до державного реєстратора із заявою про державну реєстрацію припинення іпотеки не пізніше 14 днів з дня повного погашення боргу за основним зобов'язанням, забезпеченим іпотекою;

— у разі якщо іпотекодавцем предмет іпотеки було реконструйовано або щодо нього було проведено самочинне будівництво (у тому числі, але не виключно, споруджено нові будівлі, споруди тощо на земельній ділянці, що належить іпотекодавцю на праві власності чи перебуває в його користуванні), всі реконструйовані, новостворені об'єкти нерухомості вважаються предметом іпотеки відповідно до іпотечного договору.

Зміни вносяться також до законів «Про заставу», «Про дорожній рух», «Про нотаріат», «Про банки і банківську діяльність», «Про платіжні системи та переказ коштів в Україні», «Про державну реєстрацію актів цивільного стану», «Про Рахункову палату», «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень».

Закон України від 03.07.2018 р. №2478-VIII
чинний з 04.11.2018 р.
та вводиться в дію через 3 місяці з дня набрання ним чинності


Зміни в Порядку підтримки фермерських господарств

! Фермерським господарствам та с/г обслуговуючим кооперативам

Кабмін уніс зміни до Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для надання фінансової підтримки розвитку фермерських господарств, затвердженого постановою КМУ від 07.02.2018 р. №106.

Змінами, зокрема, уточнено, що фінансова підтримка надається:

1) ФГ, яке має чистий дохід (виручку) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) за останній рік до 20 млн гривень, у власності та/або користуванні якого перебувають землі сільгосппризначення; зареєстрованому в поточному році ФГ, у власності та/або користуванні якого перебувають землі сільгосппризначення, незалежно від обсягу чистого доходу (виручки);

2) сільськогосподарському обслуговуючому кооперативу:

— молочарського, м'ясного напрямів, до складу якого входять не менше 20 членів, серед яких повинно бути одне і більше ФГ, а інші — фізособи, у власності та/або користуванні кожної з яких перебувають землі сільгосппризначення та за наявності тварин, ідентифікованих та зареєстрованих відповідно до законодавства;

— плодово-ягідного, овочевого напрямів, а також із заготівлі та переробки дикорослих ягід, грибів і рослин, до складу якого входять не менш як 7 членів, серед яких повинно бути одне і більше ФГ, а інші — фізособи, у власності та/або користуванні кожної з яких перебувають не більше 100 га земель сільгосппризначення.

Постанова КМУ від 24.10.2018 р. №911
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 06.11.2018 р. офіційно не опублікована


Нові критерії оцінювання ступеня ризику від провадження містобудівної діяльності

! Суб'єктам містобудування

Кабмін затвердив критерії, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження господарської діяльності у сфері містобудівної діяльності та визначається періодичність проведення планових заходів державного нагляду (контролю) на об'єкті будівництва органами державного архітектурно-будівельного контролю.

До них належать:

— клас наслідків (відповідальності) будівель і споруд;

— дотримання суб'єктом господарювання вимог законодавства у сфері містобудівної діяльності;

— структура (склад) об'єкта будівництва.

Віднесення суб'єкта господарювання до високого, середнього або незначного ступеня ризику здійснюється з урахуванням суми балів, нарахованих за всіма критеріями, визначеними у додатку 2, за такою шкалою:

від 41 до 100 балів — до високого ступеня ризику;

від 21 до 40 балів — до середнього ступеня ризику;

від 0 до 20 балів — до незначного ступеня ризику.

Планові заходи державного нагляду (контролю) у сфері містобудівної діяльності проводяться з такою періодичністю:

з високим ступенем ризику — не частіше ніж один раз на 2 роки;

з середнім ступенем ризику — не частіше ніж один раз на 3 роки;

з незначним ступенем ризику — не частіше ніж один раз на 5 років.

Водночас утрачає чинність постанова КМУ від 07.06.2017 р. №399, якою були затверджені попередні критерії.

Постанова КМУ від 31.10.2018 р. №899
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 06.11.2018 р. офіційно не опублікована


Оновлено Державний реєстр РРО

! Користувачам РРО

ДФСУ затвердила новий Державний реєстр реєстраторів розрахункових операцій. Новий держреєстр містить перелік 165 моделей РРО, дозволених до первинної реєстрації, а також первинна реєстрація яких заборонена (у попередньому їх було 167).

Перелік РРО, вилучених з держреєстру у 2016 — 2017 рр., експлуатація яких не дозволяється, містить 7 моделей РРО (проти 5 у попередньому переліку).

Водночас утратив чинність наказ ДФСУ від 06.06.2018 р. №362.

Наказ ДФС України від 22.10.2018 р. №688 чинний з 22.10.2018 р.


НБУ спростив дистанційне надання банківських послуг фізособам

! Банкам і їхнім клієнтам-фізособам

Нацбанк уніс зміни до Положення про здійснення банками фінансового моніторингу, затвердженого постановою НБУ від 26.06.2015 р. №417.

Змінами впроваджено механізм віддаленої ідентифікації клієнтів банків через Систему BankID Нацбанку. Це дасть фізособам можливість отримувати дистанційно не лише адміністративні, а й банківські послуги. Для цього один із банків — учасників Системи BankID проводить первинну ідентифікацію фізособи за її присутності, після чого ця фізособа зможе замовляти сервіси та послуги на сайті будь-якої компанії або банку, підімкнених до Системи.

При цьому для надання банківських послуг обов'язковими умовами є виконання вимог фінансового моніторингу, а саме проведення перевірки ідентифікаційних даних, отриманих із різних джерел.

Крім того, удосконалено порядок погодження відповідальних за здійснення фінансового моніторингу працівників банків.

Постанова Національного банку України від 01.11.2018 р. №116 чинна з 05.11.2018 р.


НБУ визначив мінімальне обов'язкове значення LCR з грудня 2018 року на рівні 80%

! Банкам

Нацбанк уніс зміни до Iнструкції про порядок регулювання діяльності банків в Україні, затвердженої постановою НБУ від 28.08.2001 р. №368.

Змінами запроваджується обов'язковий норматив ліквідності — коефіцієнт покриття ліквідності (LCR). Норматив LCR установлено за всіма валютами (LCRBB) та в іноземній валюті (LCRIB), крім того, розраховуватиметься також показник LCR у національній валюті (LCRHB).

З 1 грудня 2018 року банки щодyz розраховуватимуть LCR, а першою звітною датою буде 31 грудня 2018 року.

Мінімальне значення нормативів LCR буде доведено до рівня 100% поетапно:

80% — з 31.12.2018 р.;

90% — з 01.06.2019 р.;

100% — з 01.12.2019 р.

Постанова Національного банку України від 30.10.2018 р. №114
набирає чинності з 01.12.2018 р.


Затверджено Порядок розгляду розрахунків тарифів на комунпослуги

! Підприємствам ЖКГ

Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України затвердило Порядок розгляду органами місцевого самоврядування розрахунків тарифів на теплову енергію, її виробництво, транспортування та постачання, а також розрахунків тарифів на комунальні послуги, поданих для їх встановлення.

Цей Порядок визначає процедуру розгляду органами місцевого самоврядування розрахунків тарифів на теплову енергію, її виробництво, транспортування та постачання, а також розрахунків тарифів на комунальні послуги, поданих СГ незалежно від форм власності, які провадять (або мають намір провадити) госпдіяльність із виробництва теплової енергії, транспортування теплової енергії магістральними і місцевими (розподільчими) тепловими мережами та постачання теплової енергії, централізованого водопостачання та водовідведення і в установленому законодавством порядку отримали відповідні ліцензії, та СГ незалежно від форм власності, що надають (або мають намір надавати) комунальні послуги, визначені ст. 5 Закону «Про житлово-комунальні послуги» (крім послуг із постачання та розподілу природного газу, постачання та розподілу електричної енергії), для подальшого встановлення тарифів відповідно до повноважень, наданих законами «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про теплопостачання», «Про питну воду, питне водопостачання та водовідведення», «Про житлово-комунальні послуги».

Зазначений Порядок застосовується органами місцевого самоврядування під час розгляду розрахунків тарифів на теплову енергію, її виробництво, транспортування та постачання, а також розрахунків тарифів на комунальні послуги (послуги з постачання теплової енергії, постачання гарячої води, централізованого водопостачання, централізованого водовідведення, поводження з побутовими відходами) і поширюється на вищезгаданих суб'єктів господарювання.

Наказ Мінрегіону від 12.09.2018 р. №239 набирає чинності з 01.05.2019 р.


Установлено порядок перевірок приватних виконавців

! Приватним виконавцям

Мін'юст затвердив Порядок проведення перевірок діяльності органів державної виконавчої служби, приватних виконавців.

Цей Порядок визначає механізм здійснення Мін'юстом перевірок діяльності органів державної виконавчої служби, приватних виконавців, зокрема стану додержання Конституції України, вимог законів України, указів Президента та постанов Верховної Ради, ухвалених відповідно до Конституції та законів України, актів Кабміну, наказів Мін'юсту, доручень Міністра юстиції України, та організації роботи щодо їх виконання, дотримання державними і приватними виконавцями порядку та строків вчинення виконавчих дій, виконання правил діловодства.

Перевіряють діяльнність приватного виконавця шляхом проведення планових і позапланових перевірок.

Планова перевірка діяльності приватного виконавця проводиться згідно з графіком, який складається в порядку, визначеному п. 1 розд. III Порядку, та полягає у комплексній перевірці організації роботи приватного виконавця, дотримання приватним виконавцем вимог законодавства під час вчинення виконавчих дій та виконання правил ведення діловодства.

Позапланова перевірка діяльності приватного виконавця проводиться з підстав, визначених ч. 3 ст. 34 Закону «Про органи та осіб, які здійснюють примусове виконання судових рішень і рішень інших органів», та/або у разі надходження від Дисциплінарної комісії приватних виконавців скарги на діяльність приватного виконавця, яка була подана до цієї комісії.

Перша планова перевірка діяльності приватного виконавця проводиться не раніше ніж через рік із дня внесення інформації про приватного виконавця до Єдиного реєстру приватних виконавців України (не враховуючи строку зупинення діяльності приватного виконавця). Наступні планові перевірки проводяться не частіше ніж один раз на два роки з дати початку проведення попередньої планової перевірки.

Наказ Мін'юсту від 22.10.2018 р. №3284/5 чинний з 30.10.2018 р.


Оновлено Порядок складання звітних даних страховиків

! Страховикам

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, виклала у новій редакції Порядок складання звітних даних страховиків, затверджений розпорядженням Держфінпослуг від 03.02.2004 р. №39.

Порядок визначає процедуру складання, терміни подання до Нацкомфінпослуг звітних даних щодо здійснення страхової діяльності та розкриття іншої інформації, що стосується фінансового становища страховика, зокрема щодо достатності страхових зобов'язань.

Необхідність викладення Порядку в новій редакції була спричинена набранням чинності Законом «Про електронні довірчі послуги».

Розпорядження Нацкомфінпослуг від 04.09.2018 р. №1521
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 06.11.2018 р. офіційно не опубліковане

Новини підготував Андрій ПОРИТКО, головний редактор

До змісту номеру