• Посилання скопійовано

Непідприємницькі доходи ФОПа

Підприємець — платник ЄП орендує приміщення у підприємця на загальній системі. Які наслідки, якщо орендодавець вніс вид діяльності за КВЕД 68.20 «Надання в оренду й експлуатацію власного чи орендованого нерухомого майна» до ЄДР із запізненням? Чи повинен орендар утримувати ПДФО та військовий збір?

Перше, на що слід звернути увагу, — це податковий статус орендодавця приміщення, оскільки з тексту договору оренди має чітко випливати, чи діє така особа як звичайна фізособа, чи як підприємець. Адже від цього залежить порядок оподаткування виплачуваного йому доходу. Якщо договір укладено зі звичайною фізособою, то виплату орендного платежу оподатковують за правилами, встановленими у розділі IV ПКУ, як для платників податку — фізосіб. А саме — утримання зі суми оренди ПДФО та військового збору.

Співпрацюючи з підприємцем, достатньо переконатися, що він має такий статус. Саме факт, що фізособа є підприємцем, звільняє її контрагента від виконання функцій податкового агента. Зайвий раз співпрацю з підприємцем підтверджуватиме укладений договір, в якому наводяться податковий статус та реквізити сторін. А перевірити податковий статус підприємця на дату здійснення операції доволі просто, скориставшись послугою «Безкоштовний запит» на Єдиному державному реєстраційному веб-порталі юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців.

Відповідно до ст. 43 ГКУ, підприємці мають право без обмежень самостійно здійснювати будь-яку підприємницьку діяльність, яку не заборонено законом.

Згідно з п. 177.8 ПКУ, під час нарахування (виплати) підприємцеві доходу від здійснення ним підприємницької діяльності суб'єкт господарювання та/або самозайнята особа не утримують ПДФО та військовий збір, якщо підприємцем надано копію документа, що підтверджує його державну реєстрацію відповідно до закону як суб'єкта підприємницької діяльності.

За умовами запитання, орендодавець з червня отримав статус підприємця, проте вид діяльності за КВЕД 68.20 «Надання в оренду й експлуатацію власного чи орендованого нерухомого майна» внесено до ЄДР лише з серпня. А це означає, що згідно з п. 177.6 ПКУ у разі отримання підприємцем доходів інших, ніж від провадження підприємницької діяльності, у межах обраних ним видів такої діяльності, такі доходи оподатковуються за загальними правилами, встановленими ПКУ для платників податку — фізичних осіб. Дохід від незареєстрованої діяльності оподатковуватиметься ПДФО за ставкою 18% та військовим збором за ставкою 1,5%.

Відповідальність за виконання цієї норми, на наш погляд, повинен нести підприємець-орендодавець, адже на підприємця-орендаря для уникнення ролі податкового агента покладено вимогу лише пересвідчитися, що фізособа є суб'єктом господарювання, без перевірки зареєстрованих видів діяльності.

Проте у ЗIР, підкатегорія 103.25, податківці повідомляють, що сума оподатковуваного доходу, виплачена фізичній особі — підприємцю, яку отримано від виду діяльності, не зазначеного у документі, що підтверджує її державну реєстрацію, відображається у податковому розрахунку за ф. №1ДФ з ознакою доходу «157». I зверніть увагу, що у листі ГУ ДФС у м. Києві від 21.03.2016 р. №6809/10/26-15-13-01-12 висловлено думку, що утримати та сплатити податки повинен податковий агент (у цьому випадку — орендар). Сплата ПДФО до бюджету здійснюється під час виплати такого оподатковуваного доходу за пп. 168.1.2 ПКУ. Якщо дохід було нараховано, але не виплачено, то податок сплачується протягом 30 днів місяця, наступного за місяцем, у якому було нараховано такий дохід (пп. 168.1.5 ПКУ).

Тому рекомендуємо звернутися до ДФС для отримання індивідуальної консультації щодо питання, хто зобов'язаний сплатити ПДФО та військовий збір у такій ситуації.

Олена ВОДОП'ЯНОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру