• Посилання скопійовано

Що нового

Компенсацію за сільгосптехніку за 2017 рік ще можна буде отримати

! Сільгосптоваровиробникам

Кабмін уніс зміни до Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для часткової компенсації вартості сільськогосподарської техніки та обладнання вітчизняного виробництва, затвердженого постановою КМУ від 01.03.2017 р. №130.

Зокрема, встановлено, що сільськогосподарським товаровиробникам, які придбали техніку та обладнання вітчизняного виробництва у 2017 році, але з не залежних від них причин не отримали компенсацію, компенсація може бути виплачена за рахунок коштів, передбачених у 2018 році. Уповноважений банк складає окрему інформацію про таких сільгосптоваровиробників і подає Мінагрополітики.

Уповноваженими є банки, що підписали з Мінагрополітики Меморандум про загальні засади співробітництва, а підписаним такий Меморандум може бути з банками, через які здійснюється виплата пенсій, грошової допомоги та заробітної плати працівникам бюджетних установ.

Постанова КМУ від 19.09.2018 р. №760
чинна з дня офіційного опублікування,
станом на 25.09.2018 р. офіційно не опублікована.


З 2 жовтня алкоголь переважно подорожчає

! Торговцям та споживачам алкоголю

Кабмін уніс зміни у додаток до своєї постанови від 30.10.2008 р. №957, підвищивши мінімальні оптово-відпускні і роздрібні ціни на більшість видів алкогольних напоїв, зокрема:

— на горілку та лікеро-горілчані вироби — на 12,4 — 19,6%;

— на віскі, ром та джин — на 12%;

— на коньяк (бренді) — на 6,6 — 9,5%;

— на вина — на 4,5 — 13,5%.

Наприклад, мінімальну роздрібну ціну за пляшку горілки 0,5 літра з вмістом спирту 40% підвищено з 79,55 до 89,40 гривень або на 12,4%.

Проте зменшено мінімальну оптово-відпускну ціну на коньяк (бренді) «п'ять зірочок» та роздрібну ціну на вина у скляній тарі місткістю 0,7 л та 0,75 л за кодами 2204 10, 2204 21 06 00, 2204 21 07 00, 2204 21 08 00, 2204 21 09 00, 2204 29 10 00 згідно з УКТЗЕД.

Мінімальні оптово-відпускні і роздрібні ціни під час реалізації (продажу) горілки та лікеро-горілчаних виробів, віскі, рому та інших спиртових дистилятів та спиртних напоїв, одержаних шляхом перегонки зброджених продуктів із цукрової тростини, джину та ялівцевої настоянки, коньяку (бренді) «три зірочки», коньяку (бренді) «чотири зірочки», коньяку (бренді) «п'ять зірочок», інших спиртових дистилятів та спиртових напоїв, у тому числі бренді ординарного, горілки виноградної, інших зброджених напоїв, сумішей зі зброджених напоїв та сумішей зброджених напоїв із безалкогольними напоями з різним вмістом спирту в тарі різної місткості визначаються як добуток відповідних затверджених мінімальних цін, міцності за об'ємом (у відсотках) і місткості тари (у літрах), поділений на 100%.

Мінімальна роздрібна ціна на вина та вермути у скляній та іншій тарі місткістю менш як 1 літр та більш як 1 літр, 1 літр у скляній тарі розраховується як добуток затвердженої мінімальної ціни та місткості тари, поділений на 0,7.

Мінімальна роздрібна ціна на сидр і перрі (без додання спирту), зброджені напої, одержані виключно в результаті природного (натурального) бродіння фруктових, ягідних та фруктово-ягідних соків, із вмістом спирту не більше 8,5% об'ємних одиниць (без додання спирту) у тарі місткістю менш як 1 літр та більш як 1 літр розраховується як добуток затвердженої мінімальної ціни та місткості тари.

Мінімальні оптово-відпускні і роздрібні ціни на окремі види алкогольних напоїв, визначені (розраховані) згідно з вищезазначеними правилами, округлюються:

— у бік зменшення до найближчого числа, що закінчується на 0, якщо закінчуються від 1 до 4 копійок;

— у бік збільшення до найближчого числа, що закінчується на 0, якщо закінчуються від 5 до 9 копійок.

Постанова Кабінету Міністрів України від 05.09.2018 р. №748 чинна з 02.10.2018 р.


Оцінювання ступеня ризику в туроператорській діяльності

! Туроператорам

Кабмін затвердив критерії, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження туроператорської діяльності, що підлягає ліцензуванню, та визначається періодичність проведення планових заходів державного нагляду (контролю) Міністерством економічного розвитку і торгівлі.

До таких критеріїв належать:

— вид туроператорської діяльності (виїзний, в'їзний та внутрішній туризм);

— обсяг наданих туристичних послуг (кількість туристів, які скористалися послугами туроператорів протягом року, що передує плановому періоду);

— наявність протягом останніх трьох років, що передують плановому періоду, порушень ліцензійних умов провадження туроператорської діяльності, встановлених за результатами заходів державного нагляду (контролю);

— наявність рішення суду, що набрало законної сили, про задоволення цивільного позову споживача туристичних послуг до туроператора або іншого цивільного позову, яким підтверджується ненадання або неналежне надання послуг туроператором, протягом останніх трьох років, що передують плановому періоду.

Відносять суб'єктів господарювання, які провадять туроператорську діяльність, до високого, середнього або незначного ступеня ризику з урахуванням суми балів, нарахованих за всіма критеріями, визначеними у додатку 2, за такою шкалою:

— від 41 до 100 балів — високий ступінь ризику;

— від 21 до 40 балів — середній ступінь ризику;

— від 0 до 20 балів — незначний ступінь ризику.

Планові заходи державного нагляду (контролю) за дотриманням суб'єктами господарювання ліцензійних умов провадження туроператорської діяльності здійснюються Мінекономрозвитку з такою періодичністю:

— з високим ступенем ризику — не частіше одного разу на 2 роки;

— із середнім ступенем ризику — не частіше одного разу на 3 роки;

— з незначним ступенем ризику — не частіше одного разу на 5 років.

Постанова КМУ від 19.09.2018 р. №747
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 25.09.2018 р. офіційно не опублікована


Критерії оцінки ступеня ризику від провадження діяльності у сфері землеустрою

! Землевпорядникам

Кабмін затвердив критерії, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження господарської діяльності у сфері землеустрою і визначається періодичність здійснення планових заходів державного нагляду (контролю) Державною службою з питань геодезії, картографії та кадастру.

До них належать:

— додержання вимог законодавства у сфері землеустрою;

— вид документації із землеустрою та вид технічної документації з оцінки земель;

— розроблення документації із землеустрою.

Відносять суб'єкта господарювання до високого, середнього або незначного ступеня ризику з урахуванням суми балів, нарахованих за всіма критеріями, визначеними у додатку 2, за такою шкалою:

— від 41 до 100 балів — до високого ступеня ризику;

— від 21 до 40 балів — до середнього ступеня ризику;

— від 0 до 20 балів — до незначного ступеня ризику.

Планові заходи державного нагляду (контролю) за провадженням суб'єктами господарювання господарської діяльності у сфері землеустрою здійснюються з такою періодичністю:

з високим ступенем ризику — не частіше одного разу на 2 роки;

із середнім ступенем ризику — не частіше одного разу на 3 роки;

з незначним ступенем ризику — не частіше одного разу на 5 років.

Постанова Кабінету Міністрів України від 12.09.2018 р. №727 чинна з 13.09.2018 р.


Зміни до Порядку реалізації арештованих активів на електронних торгах

! Учасникам електронних торгів

Кабмін уніс зміни до Порядку реалізації арештованих активів на електронних торгах, затвердженого постановою КМУ від 27 вересня 2017 р. №719.

Відповідно до змін, зокрема, стартова ціна лота на перших електронних торгах, які проводяться відповідно до п. 11 Порядку, дорівнює ринковій вартості активу, який становить відповідний лот, за останнім діючим звітом про оцінку.

Строк дії звіту про оцінку становить не більш як 6 місяців з дати її проведення, якщо інше не встановлено законодавством.

Уточнено, що строк у 7 р. д. (для нерухомого майна — 15 р. д.), протягом якого не реалізовані на перших або повторних електронних торгах активи виставляються на повторні електронні торги, відлічується з дня, що настає за днем отримання організатором звіту про оцінку.

Також установлено, що:

— реалізація активів, щодо яких на день набрання чинності цією постановою здійснюються заходи з підготовки до проведення електронних торгів, продовжується до закінчення електронних торгів (завершення подання цінових пропозицій);

— електронні торги щодо переданих на реалізацію до набрання чинності цією постановою активів, які проводяться після набрання нею чинності, незалежно від їх черговості вважаються першими електронними торгами.

Постанова КМУ від 19.09.2018 р. №754
чинна з дня офіційного опублікування,
станом на 25.09.2018 р. офіційно не опублікована


Мінекономрозвитку проводитиме планові перевірки туроператорів

! Туроператорам

Кабмін доповнив перелік органів державного нагляду (контролю), на які не поширюється дія Закону України «Про тимчасові особливості здійснення заходів державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності», затверджений постановою КМУ від 18.12.2017 р. №1104, новою позицією:

«Мінекономрозвитку (в частині здійснення контролю за додержанням ліцензіатами вимог ліцензійних умов провадження туроператорської діяльності)».

Постанова Кабінету Міністрів України від 19.09.2018 р. №752 чинна з 22.09.2018 р.


Печатки на ТТН не потрібні

! Автоперевізникам

Мінінфраструктури внесло зміни до Правил перевезень вантажів автомобільним транспортом в Україні, затверджених наказом Мінтрансу від 14.10.97 р. №363.

З тексту Правил усунуто всі згадки про печатку, отже, більше не потрібно засвідчувати печаткою:

— товарно-транспортну накладну на перевезення вантажів автомобільним транспортом;

— договір (та його проект) про перевезення вантажів;

— право на пред'явлення претензій вантажовідправником або вантажоодержувачем;

— довідку про ціну реалізованого вантажу або проведену переоцінку до претензії;

— опис вантажу, який укладається в кожний контейнер з вантажем.

Наказ Мінінфраструктури від 10.08.2018 р. №368 чинний з 25.09.2018 р.


Оновлено 10 форм заяв у сфері держреєстрації бізнесу

! СГ та ГО

Мін'юст виклав у новій редакції деякі форми заяв у сфері державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань:

— форма 1 «Заява про державну реєстрацію створення юридичної особи»;

— форма 2 «Заява про державну реєстрацію переходу юридичної особи на діяльність на підставі власного установчого документа чи модельного статуту»;

— форма 3 «Заява про державну реєстрацію змін до відомостей про юридичну особу, що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань»;

— форма 4 «Заява про державну реєстрацію створення відокремленого підрозділу юридичної особи»;

— форма 5 «Заява про державну реєстрацію змін до відомостей про відокремлений підрозділ юридичної особи, що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань»;

— форма 6 «Заява про державну реєстрацію припинення відокремленого підрозділу юридичної особи»;

— форма 8 «Заява про державну реєстрацію припинення юридичної особи в результаті її реорганізації»;

— форма 9 «Заява про державну реєстрацію включення відомостей про юридичну особу до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань»;

— форма 22 «Заява про державну реєстрацію (акредитацію) відокремленого підрозділу іноземної неурядової організації, представництва, філії іноземної благодійної організації»;

— форма 23 «Заява про державну реєстрацію змін до відомостей про відокремлений підрозділ іноземної неурядової організації, представництва, філії іноземної благодійної організації, що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань».

Крім того, технічному адміністратору ЄДР доручено вжити заходів щодо реалізації цього наказу, у тому числі забезпечити в ЄДР обов'язкове заповнення інформації про наявність або відсутність кінцевого бенефіціарного власника (контролера) юридичної особи та відомостей про нього.

Наказ Мін'юсту від 29.08.2018 р. №2824/5 чинний з 24.09.2018 р.


Нове в проведенні конкурсу на управителя багатоквартирного будинку

! Співвласникам багатоквартирного будинку

Мінрегіон затвердив зміни до Порядку проведення конкурсу з призначення управителя багатоквартирного будинку, затвердженого наказом Мінрегіону від 13.06.2016 р. №150.

Зокрема, Порядок доповнено нормою, якою передбачено, що у разі звернення до організатора конкурсу співвласників багатоквартирного будинку, в якому не створено об'єднання співвласників багатоквартирного будинку, не прийнято рішення про форму управління багатоквартирним будинком та не оголошено конкурсу з призначення управителя, організатор конкурсу оголошує та проводить такий конкурс у тримісячний строк з дня отримання протоколу зборів співвласників багатоквартирного будинку з проханням призначити управителя. Об'єктом конкурсу в цьому разі є багатоквартирний будинок, співвласники якого звернулися до організатора конкурсу з проханням призначити управителя.

Організатор конкурсу має право не пізніше ніж за 7 к. д. до закінчення строку подання конкурсних пропозицій внести зміни до конкурсної документації, про що повідомляє протягом 3 р. д. усіх учасників конкурсу, яким надіслано конкурсну документацію.

У разі несвоєчасного внесення змін до конкурсної документації або надання роз'яснень щодо її змісту організатор конкурсу повинен продовжити строк подання конкурсних пропозицій не менше ніж на 7 к. д.

Вилучено додаток 1 «Примірний перелік складових послуги з управління багатоквартирним будинком», колишні додатки 2 і 3 стали додатками 1 і 2 відповідно.

Наказ Мінрегіону від 13.08.2018 р. №211 чинний з 25.09.2018 р.


Звіт за формою №7-торг з наступного року не подаватимемо

! Юрособам — роздрібним торговцям

Держстат визнав таким, що втратить чинність з 01.01.2019 р., свій Наказ від 21.07.2017 р. №188 «Про затвердження форми державного статистичного спостереження №7-торг (річна) «Звіт про наявність торгової мережі».

Звіт повинні були подавати юрособи, основним видом економічної діяльності яких є роздрібна торгівля, щороку не пізніше 28 лютого.

Наказ Держстату від 05.09.2018 р. №178 чинний з 05.09.2018 р.


Нові Граничні тарифи на універсальні послуги поштового зв'язку

! Усім

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері зв'язку та інформатизації, затвердила:

— Граничні тарифи на універсальні послуги поштового зв'язку на період до 31 грудня 2018 року включно;

— Граничні тарифи на універсальні послуги поштового зв'язку на період з 1 січня 2019 року.

Оператори мають право знижувати Граничні тарифи, але не нижче від собівартості відповідної послуги.

Водночас визнано таким, що втратило чинність, рішення НКРЗI від 17.10.2017 р. №535 «Про затвердження Граничних тарифів на універсальні послуги поштового зв'язку і визнання таким, що втратило чинність, рішення НКРЗI від 23 лютого 2017 року №97».

Рішення НКРЗI від 07.08.2018 р. №414 чинне з 07.09.2018 р.

Новини підготував Андрій ПОРИТКО, головний редактор

До змісту номеру