• Посилання скопійовано

Щодо зберігання тютюнових виробів

Iндивідуальна податкова консультація Державної фіскальної служби України від 05.07.2018 р. №2972/6/99-99-12-01-01-15/IПК

Щодо зберігання тютюнових виробів

Суттєво. Щоб могти прийняти на відповідальне зберігання тютюнові вироби (алкогольні напої), слід отримати ліцензію на оптову торгівлю ними, а відомості про місце зберігання внести до Єдиного державного реєстру місць зберігання.

! Зберігачам

Державна фіскальна служба України розглянула запит про надання індивідуальної податкової консультації з приводу зберігання тютюнових виробів у місцях зберігання, що внесені до Єдиного державного реєстру місць зберігання і належать іншому суб'єкту господарювання, та відповідно до статті 52 Податкового кодексу України повідомляє таке.

Основні засади державної політики щодо регулювання виробництва, експорту, імпорту, оптової і роздрібної торгівлі спиртом етиловим, коньячним і плодовим, спиртом етиловим ректифікованим виноградним, спиртом етиловим ректифікованим плодовим, дистилятом виноградним спиртовим, спиртом-сирцем плодовим, алкогольними напоями та тютюновими виробами, забезпечення їх високої якості та захисту здоров'я громадян, а також посилення боротьби з незаконним виробництвом та обігом алкогольних напоїв і тютюнових виробів на території України визначено Законом України від 19 грудня 1995 року №481/95-ВР «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» (зі змінами) (далі — Закон №481).

Статтею 1 Закону №481 визначено, що місце зберігання — місце, яке використовується для зберігання спирту, або приміщення, яке використовується для зберігання алкогольних напоїв та тютюнових виробів, відомості про місцезнаходження якого внесені до Єдиного державного реєстру місць зберігання.

Єдиний державний реєстр місць зберігання — перелік місць зберігання, який містить визначені цим Законом відомості про місцезнаходження місць зберігання та відомості про заявників.

Відповідно до ст. 15 Закону №481 та п. 1.4 Порядку ведення Єдиного державного реєстру місць зберігання, затвердженого наказом ДПА України від 28.05.2002 р. №251, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 15.08.2002 р. за №670/6958 (далі — Порядок), алкогольні напої та тютюнові вироби повинні зберігатись у місцях зберігання, що внесені до Єдиного державного реєстру місць зберігання, незалежно від того, кому належить таке місце зберігання, або того, за заявою якого суб'єкта господарювання таке місце зберігання було внесено до Єдиного державного реєстру.

Разом з цим пп. 14.1.212 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу України визначено, що реалізація підакцизних товарів (продукції) — це будь-які операції на митній території України, що передбачають відвантаження підакцизних товарів (продукції) згідно з договорами купівлі-продажу, міни, поставки та іншими господарськими, цивільно-правовими договорами з передачею прав власності або без такої, за плату (компенсацію) або без такої, незалежно від строків її надання, а також безоплатного відвантаження товарів, у тому числі з давальницької сировини, реалізація суб'єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів.

Відповідно до ст. 15 Закону №481 імпорт, експорт і оптова торгівля алкогольними напоями та тютюновими виробами можуть здійснюватися суб'єктами господарювання всіх форм власності за наявності ліцензій.

Враховуючи викладене, тютюнові вироби можуть бути передані на відповідальне зберігання суб'єктам господарювання, що мають приміщення для зберігання алкогольних напоїв (тютюнових виробів), відомості про які внесені до Єдиного державного реєстру місць зберігання, на підставі цивільно-правових угод, метою яких є виникнення зобов'язань із надання послуг зі зберігання, за умови отримання ліцензій на оптову торгівлю на відповідний вид діяльності всіма учасниками господарських відносин.

Звертаємо увагу, що ст. 17 Закону №481 установлено, що за порушення норм цього Закону щодо виробництва і торгівлі спиртом етиловим, коньячним і плодовим, спиртом етиловим ректифікованим виноградним, спиртом етиловим ректифікованим плодовим, спиртом-сирцем виноградним, спиртом-сирцем плодовим, алкогольними напоями та тютюновими виробами посадові особи і громадяни притягаються до відповідальності згідно з чинним законодавством. Зокрема, за зберігання тютюнових виробів у місцях зберігання, не внесених до Єдиного реєстру, застосовуються фінансові санкції у вигляді штрафів — 100 відс. вартості товару, який перебуває в такому місці зберігання, але не менше 17000 гривень.

До змісту номеру