• Посилання скопійовано

Суть справи

Зміни в Порядку обліку платників податків і зборів
Мінфін наказом від 27.06.2018 р. №589 (далі — Наказ №589) вніс зміни до Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом Мінфіну від 09.12.2011 р. №1588 (далі — Порядок №1588). Розгляньмо, у чому полягають зміни та які їх наслідки для платників податків.

Актуальні питання держреєстрації ТОВ/ТДВ
У листі від 07.06.2018 р. №6623/8.4.3/32-18 (див. «ДК» №33/2018) Мін'юст порушує низку питань, що стосуються вчинення дій для державної реєстрації ТОВ/ТДВ, внесення змін до статутних документів, а також порядку формування статутного капіталу за рахунок додаткових вкладів учасників/третіх осіб. Зупинімось на цих питаннях докладніше.

Реінвестиція дивідендів: ВЗ руйнує пропорцію
Засновники ТОВ вирішили реінвестувати дивіденди, щоб і статутний капітал збільшити, і не сплачувати ПДФО з дивідендів фізособам — у цьому випадку ПКУ це дозволяє. Але такі дивіденди не звільняються від військового збору. Якщо з виплачених дивідендів утримати військовий збір, чи зникнуть умови для їх звільнення від ПДФО? Що робити?

Здавання готівки до банку
Якими мають бути строки інкасації? Як здавати готівку до банку? Хто з працівників має право це робити? Як складати ВКО на таку операцію? Що є підтвердженням здавання готівки? Відповідаємо на основні запитання щодо інкасації.

Як звільнити особу захищеної категорії
Захищеною категорією осіб роботодавці часто вважають працівниць-матерів, та не все так просто. Адже до захищеної категорії осіб у розумінні норм трудового законодавства належать також батьки, які виховують дітей/дитину самостійно, опікуни, піклувальники та прийомні батьки. З'ясуймо, чи можна звільняти таких осіб і за яких умов.

Відпустки «в борг» — можна чи ні?
Є кадровики й керівники, які вважають неможливим надання працівникам відпустки за періоди, які ці працівники ще не відпрацювали. Вони вживають термін «відпустка в борг» і стверджують, що надавати в таких випадках відпустки неможливо, адже в разі звільнення доведеться утримувати суми відпусткових. Такий підхід суперечить закону. Пояснімо чому.

Вилучення майна зі СК
Засновник-нерезидент (юрособа) хоче повернути обладнання, внесене до СК підприємства 15 років тому. За даними підприємства, залишкова вартість обладнання добігає до нуля. За якою вартістю вилучається майно зі СК і як документально оформити операцію?

Технічні умови як об'єкт авторського права
Приватне підприємство на спрощеній системі (3 група + ПДВ) є власником техумов (ТУ) на виробництво продукції і планує ці ТУ передати у тимчасове платне користування іншому підприємству (або підприємцю). Чи вважатиметься така передача на платній основі видом діяльності і чи треба вносити цей вид діяльності до реєстраційних даних підприємства? Чи є ТУ об'єктом авторського права, якщо вони розроблені на основі держстандартів?

Наслідки списання ТМЦ
Унаслідок інвентаризації було виявлено ТМЦ (запасні частини, МШП), що придбані 7 років назад і не можуть бути використані підприємством. Як документально оформити списання? Як у бухгалтерському обліку відображаються таке списання та оприбуткування металобрухту?

Спецодяг: оподаткування та норми видачі
Чи оподатковується ПДФО та військовим збором спецодяг, виданий працівникам? Чи потрібно нараховувати ПДВ і ЄСВ?

До змісту номеру