• Посилання скопійовано

Щодо віднесення до складу витрат фізичної особи — підприємця на загальній системі оподаткування витрат на придбання основних засобів та амортизаційних відрахувань

Iндивідуальна податкова консультація Державної фіскальної служби України від 31.07.2018 р. №3338/Г/99-99-13-01-02-14/IПК

Щодо віднесення до складу витрат фізичної особи — підприємця на загальній системі оподаткування витрат на придбання основних засобів та амортизаційних відрахувань

Суттєво. Фізособа — підприємець на загальній системі оподаткування не має права включати до складу витрат, пов'язаних із провадженням його господарської діяльності, витрати на придбання ОЗ.

! ФОПам на загальній системі

Державна фіскальна служба України, керуючись ст. 52 Податкового кодексу України (далі — Кодекс), розглянула Ваше звернення щодо надання індивідуальної податкової консультації з питань віднесення до складу витрат фізичної особи — підприємця на загальній системі оподаткування витрат на придбання основних засобів та амортизаційних відрахувань та з урахуванням фактичних обставин, викладених у зверненні, повідомляє таке.

Порядок оподаткування доходів фізичних осіб — підприємців визначено ст. 177 Кодексу.

Згідно з п. 177.2 ст. 177 Кодексу об'єктом оподаткування є чистий оподатковуваний дохід, тобто різниця між загальним оподатковуваним доходом (виручка у грошовій та негрошовій формі) і документально підтвердженими витратами, пов'язаними з господарською діяльністю фізичної особи — підприємця.

Перелік витрат, безпосередньо пов'язаних з отриманням доходів фізичною особою — підприємцем, установлено п. 177.4 ст. 177 Кодексу.

До переліку витрат, безпосередньо пов'язаних з отриманням доходів, зокрема, належать витрати, до складу яких включається вартість сировини, матеріалів, товарів, що утворюють основу для виготовлення (продажу) продукції або товарів (надання робіт, послуг), купівельних напівфабрикатів та комплектуючих виробів, палива й енергії, будівельних матеріалів, запасних частин, тари й тарних матеріалів, допоміжних та інших матеріалів, які можуть бути безпосередньо віднесені до конкретного об'єкта витрат (пп. 177.4.1 п. 177.4 ст. 177 Кодексу).

Отже, враховуючи викладене, фізична особа — підприємець на загальній системі оподаткування не має права включати до складу витрат, пов'язаних із провадженням його господарської діяльності, витрати на придбання основних засобів.

Щодо порядку нарахування амортизаційних відрахувань з вартості придбаних основних засобів повідомляємо таке.

Згідно з нормами пп. 177.4.6 п. 177.4 ст. 177 Кодексу, які набрали чинності з 1 січня 2017 року, фізичні особи — підприємці на загальній системі оподаткування мають право (за власним бажанням) включати до складу витрат, пов'язаних з провадженням їх господарської діяльності, амортизаційні відрахування з відповідним веденням окремого обліку таких витрат. При цьому амортизації підлягають: витрати на придбання основних засобів та нематеріальних активів; витрати на самостійне виготовлення основних засобів.

Не підлягають амортизації такі основні засоби подвійного призначення: земельні ділянки; об'єкти житлової нерухомості; легкові та вантажні автомобілі.

Враховуючи викладене, фізична особа — підприємець на загальній системі оподаткування має право (за власним бажанням) включати до складу витрат, пов'язаних із провадженням його господарської діяльності, амортизаційні відрахування з вартості придбаних після 01.01.2017 року основних засобів та нематеріальних активів або самостійно виготовлених основних засобів за наявності підтвердних на здійснення таких витрат документів (крім основних засобів подвійного призначення, визначених пп. 177.4.6 п. 177.4 ст. 177 Кодексу).

Зазначаємо, що відповідно до п. 52.2 ст. 52 Кодексу податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.

До змісту номеру