• Посилання скопійовано

Про можливість перебування на спрощеній системі обліку та звітності в якості платника єдиного податку четвертої групи

Iндивідуальна податкова консультація Державної фіскальної служби України від 27.07.2018 р. №3307/6/99-99-12-02-03-15/IПК

Про можливість перебування на спрощеній системі обліку та звітності в якості платника єдиного податку четвертої групи

Суттєво. Наявність податкового боргу не позбавляє можливості й надалі перебувати на 4-й групі платників єдиного податку за умови відповідності іншим вимогам.

! Платникам ЄП 4-ї групи

Державна фіскальна служба України на звернення Підприємства щодо надання індивідуальної податкової консультації про можливість перебування на спрощеній системі обліку та звітності в якості платника єдиного податку четвертої групи, керуючись ст. 52 Податкового кодексу України (далі — Кодекс), повідомляє.

Підприємство поінформувало, що в 2017 році перебувало на спрощеній системі оподаткування зі статусом платника єдиного податку четвертої групи, та, посилаючись на пп. 291.51.3 п. 291.51 ст. 291 Кодексу, запитує про порядок відмови від спрощеної системи оподаткування при виявленні податкового боргу.

Підпунктом 291.51.3 п. 291.51 ст. 291 Кодексу передбачено, що не може бути платником єдиного податку четвертої групи суб'єкт господарювання, який станом на 1 січня базового (звітного) року має податковий борг, за винятком безнадійного податкового боргу, який виник унаслідок дії обставин непереборної сили (форс-мажорних обставин).

Невідповідність умовам, визначеним ст. 291 Кодексу, є підставою для прийняття контролюючим органом рішення про відмову у реєстрації суб'єкта господарювання як платника єдиного податку (п. 299.6 ст. 299 Кодексу).

Водночас наявності податкового боргу немає у переліку підстав для анулювання реєстрації суб'єкта господарювання як платника єдиного податку четвертої групи (п. 299.10 ст. 299 Кодексу).

Враховуючи зазначене, суб'єкти господарювання, які перебували на обліку у контролюючих органах як платники єдиного податку четвертої групи на початок звітного року, можуть застосовувати спрощену систему оподаткування за умови наявності земельних ділянок та дотримання вимог щодо обсягів сільськогосподарського товаровиробництва.

Для підтвердження статусу платника єдиного податку необхідно подати до контролюючих органів загальну та звітні декларації платника єдиного податку четвертої групи з додатками та розрахунок частки сільськогосподарського товаровиробника за попередній рік (пп. 298.8.1 п. 298.8 ст. 298 Кодексу).

Водночас, відповідно до п. 299.11 ст. 299 Кодексу, у разі виявлення відповідним контролюючим органом під час проведення виїзних документальних перевірок платника єдиного податку четвертої групи невідповідності вимогам пп. 4 п. 291.4 та п. 291.51 ст. 291 Кодексу у податковому (звітному) році або у попередніх періодах такому платнику за такі періоди нараховуються податки та збори, від сплати яких він звільнявся як платник єдиного податку четвертої групи, та штрафні (фінансові) санкції (штрафи), передбачені главою 11 розділу II цього Кодексу. Такий платник податку зобов'язаний перейти до сплати податків за загальною системою оподаткування починаючи з наступного місяця після місяця, в якому встановлено таке порушення.

Згідно з п. 52.2 ст. 52 Кодексу індивідуальна податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.

До змісту номеру