• Посилання скопійовано

Складання ПН з ціною, відмінною від ціни, зазначеної у первинних документах, — порушення!

Підприємство орендує приміщення (62,4 кв. м за ціною 46 грн без ПДВ). На суму часткової передоплати орендодавець склав ПН, у якій було зазначено повний обсяг надання послуг з оренди (62,4 кв. м), а ціну зазначили частково (22,42 грн без ПДВ). На дату складання акта виконаних робіт орендодавець склав ще одну ПН, у якій зазначено 62,4 кв. м за ціною 23,58 грн. Чи вважатиметься така ПН складеною без порушень?

Відповідно до п. 201.7 ПКУ, податкова накладна складається на кожне повне або часткове постачання товарів/послуг, а також на суму коштів, що надійшли на поточний рахунок як попередня оплата (аванс).

Щодо отримання часткової передоплати податківці неодноразово роз'яснювали, що у разі складання податкової накладної на часткове постачання послуги або на суму попередньої оплати частини вартості послуги у графі 6 зазначається відповідна частка наданої (оплаченої) послуги у вигляді десяткового дробу.

Окрім цього, необхідно звернути увагу, що «ціна постачання без урахування податку» належить до обов'язкових реквізитів податкової накладної, а показники в податкових накладних та первинних документах повинні бути однакові. Таким чином, складання податкової накладної з ціною, відмінною від ціни, зазначеної у первинних документах, є порушенням. Така податкова накладна не дає права покупцю на податковий кредит.

Отже, у випадку отримання часткової передоплати за послуги з оренди частка повинна бути зазначена саме за рахунок кількості передоплаченої площі у графі 6. А інші дані податкової накладної повинні відповідати первинним документам (акту наданих послуг/договору), зокрема реквізит «ціна постачання без урахування податку» має збігатися з аналогічним реквізитом акта.

Станіслав ГОРБОВЦОВ, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру