• Посилання скопійовано

Чи може працівник заправити наданий в оренду автомобіль у вихідний день?

Чи може працівник, з яким було укладено та нотаріально завірено договір оренди автомобіля, заправляти цей автомобіль у вихідний день із зазначенням цього в подорожньому листі? Які податкові наслідки?

Положення ст. 801 ЦКУ зобов'язують наймача підтримувати орендований транспортний засіб у належному технічному стані, а також нести витрати, пов'язані з його використанням, у т. ч. зі сплатою податків та інших платежів.

Заправлення пальним орендованого автомобіля у вихідний день має здійснюватися за розпорядженням керівника (щодо використання пального у госпдіяльності підприємства) та відповідати трудовим функціям працівника.

Наприклад, якщо працівникові доручено зустріти інших працівників, які повертаються з відрядження, в аеропорту о третій годині ночі у понеділок або у разі якщо автомобіль має бути готовим для службової поїздки у понеділок зранку, то заправлення пальним у вихідний день пов'язане з його використанням у госпдіяльності.

Лише використання автомобіля, наданого в оренду працівником, для його особистої мети протягом вихідних днів із заправленням пальним за рахунок підприємства приводить до виникнення додаткового блага такого працівника для оподаткування ПДФО та ВЗ.

Олена БОНДАРЕНКО, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру