• Посилання скопійовано

Не забути долучити посадкові талони до звіту про відрядження — в інтересах працівника

Чи достатньо для підтвердження витрат на придбання квитків виписки з карткового рахунку працівника, затвердженої підписом та штампом банку, та роздрукованого електронного квитка (без підписів та печаток, формату А4), якщо після повернення з відрядження працівник не долучив до звіту посадкові талони?

Для підтвердження витрат — так, а для звільнення від оподаткування ПДФО та ВЗ — ні.

Відповідно до абз. 2 пп. «а» 170.9.1 ПКУ, не є доходом платника податку — фізособи, яка перебуває у трудових відносинах зі своїм роботодавцем, сума відшкодованих йому витрат на відрядження в межах фактичних витрат, у т. ч. витрат на проїзд.

Зазначені вище витрати не є об'єктом оподаткування ПДФО лише за наявності підтвердних документів, що засвідчують їх вартість:

— транспортних квитків або транспортних рахунків (багажних квитанцій), у т. ч. електронних квитків за наявності посадкового талона, якщо його обов'язковість передбачена правилами перевезення на відповідному виді транспорту;

— розрахункових документів про їх придбання за всіма видами транспорту.

ДФСУ в IПК від 26.10.2017 р. №2402/6/99-99-13-02-03-15/IПК повідомляє, що будь-які витрати на відрядження не включаються до оподатковуваного доходу платника податку за наявності документів, що підтверджують зв'язок такого відрядження з госпдіяльністю роботодавця/сторони, що відряджає.

При цьому суми відшкодованих витрат на проїзд не є об'єктом оподаткування ПДФО лише за наявності підтвердних документів, що засвідчують вартість цих витрат, зокрема у вигляді електронного квитка на проїзд повітряним транспортом за умови надання посадкового талона, у т. ч. електронного посадкового талона, отриманого під час онлайн-реєстрації, та розрахункового документа про його придбання.

Крім того, ДФСУ у листі від 24.03.2017 р. №5972/6/99-99-13-02-03-15, виходячи з визначень «посадочний документ» та «проїзний документ», наведених у п. 1.4 Порядку оформлення розрахункових і звітних документів при здійсненні продажу проїзних і перевізних документів на залізничному транспорті, затвердженого спільним наказом Мінінфраструктури та Міндоходів від 30.05.2013 р. №331/13, повідомляє таке.

Посадочний документ, перевізний документ, документ на повернення та документ на послуги, роздруковані на паперовому носії, є розрахунковими документами (транспортними квитками) (п. 5.6 Порядку №331/13).

На нашу думку, якщо виходити з підтвердження зв'язку відрядження з госпдіяльністю роботодавця з метою неоподаткування ПДФО та ВЗ, то керівник може прийняти рішення (письмове) про достатність наявності роздруківки електронного посадкового талона, отриманого під час онлайн-реєстрації, або довідки авіакомпанії про те, що електронний квиток було фактично використано.

При цьому залишається лише сподіватися, що перевіряльникам буде достатньо такого документального обґрунтування, оскільки в ПКУ чітко прописано, що в цьому випадку має бути посадковий талон.

Олена БОНДАРЕНКО, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру