• Посилання скопійовано

Суть справи

Поворотна фінансова допомога (позика) фізособі
Фінансування на поворотній основі фізосіб підприємством — дуже поширена операція. У цьому випадку підприємство є позикодавцем, а фізособа — позичальником. Розглянемо порядок ведення обліку надання поворотної фінансової допомоги готівкою для позикодавця — платника податку на прибуток та які податкові наслідки виникають, якщо позикодавець прощає такий борг фізособі.

Виправлення ПН на прохання покупця
Продавець товарів, робіт чи послуг часто не менш залежний від правильності складеної податкової накладної, ніж покупець. Iноді цілком правильну, на думку продавця, і вже зареєстровану в ЄРПН податкову накладну покупець просить виправити. Розгляньмо кілька таких ситуацій.

Виправляємо помилки в акцизній декларації
Декларація акцизного податку — чи не найоб'ємніша з усіх податкових декларацій. Але здебільшого платники акцизу заповнюють лише один чи два, щонайбільш три її розділи одночасно. А для виправлення показників взагалі передбачено один додаток з однією таблицею. Розглянемо нюанси заповнення «виправного» додатка 8 до декларації.

Сільгосппідприємства і податок на нерухомість
Спершу наведемо кілька останніх індивідуальних податкових консультацій (IПК), в яких наведено думку податкових органів щодо застосування пільги зі сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, сільгосптоваровиробниками. Далі розглянемо думку податкової щодо окремих аспектів застосування цієї пільги. Відтак проаналізуємо норми ПКУ. Чи зійдеться перше (думка податкової) з другим (нормами ПКУ)?

Госпвідносини між чоловіком та дружиною
Фізособа (чоловік) здає в оренду фізособі (дружині) вантажний автомобіль за 100 грн на місяць. А фізособа (дружина) є ФОП (3-тя група ЄП) і хоче цей автомобіль здавати в суборенду ТОВ за 20000 грн. Чи можна в цій ситуації договір оренди між чоловіком і дружиною укладати як між двома фізособами? Чи договір має бути між фізособою і ФОП? Які будуть податкові наслідки для чоловіка?

Приймаємо на роботу особу з інвалідністю
У попередніх частинах цього циклу статей ми розглянули виконання нормативу працевлаштування осіб з інвалідністю у контексті заповнення звіту форми №10-ПI та влаштування робочого місця для працівника з інвалідністю. Зараз з'ясуємо, як відбувається прийняття на роботу особи з інвалідністю.

Дивіденди замість зарплати?
Виконання обов'язків директора товариства покладено на одного із засновників без укладання трудового договору та без зарплати, але на підставі статуту товариства за винагороду у вигляді дивідендів щомісячно. Чи потрібно подавати до органу ДФС повідомлення про прийняття працівника на роботу?

До змісту номеру