• Посилання скопійовано

Що нового

Місцева влада може законно обмежити продаж алкоголю

! Роздрібним торговцям алкоголем

У «Голосі України» від 24.04.2018 р. офіційно опубліковано Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо надання органам місцевого самоврядування повноважень встановлювати обмеження продажу пива (крім безалкогольного), алкогольних, слабоалкогольних напоїв, вин столових».

Змінами до КУпАП склад правопорушення за ч. 2 ст. 156 КУпАП доповнено торгівлею пивом (крім безалкогольного), алкогольними, слабоалкогольними напоями, винами столовими у заборонений рішенням відповідного органу місцевого самоврядування час доби.

Змінами до Закону «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» сільські, селищні та міські ради одержали повноваження в межах території відповідної адміністративно-територіальної одиниці встановлювати заборону продажу пива (крім безалкогольного), алкогольних, слабоалкогольних напоїв, вин столових суб'єктами господарювання (крім закладів ресторанного господарства) у визначений рішенням таких органів час доби (нова ч. 9 ст. 15-3). Продубльовано це повноваження в новому п. 44-1 ч. 1 ст. 26 Закону «Про місцеве самоврядування в Україні».

Закон України від 22.03.2018 р. №2376-VIII чинний з 25.04.2018 р.


Бухгалтери та аудитори святкуватимуть разом

! Бухгалтерам та аудиторам

Президент України вніс зміни до свого Указу від 18.06.2004 р. №662 «Про День бухгалтера». Тепер цей Указ називається «Про День бухгалтера та аудитора». У тексті Указу слова «бухгалтерських служб», «День бухгалтера» замінено відповідно словами «бухгалтерських служб та аудиторів», «День бухгалтера та аудитора».

Указ Президента України від 20.04.2018 р. №103/2018 чинний з 24.04.2018 р.


Радіопристрої маркуватимуть у разі потреби отримання дозволу на експлуатацію

! Виробникам радіообладнання

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері зв'язку та інформатизації, затвердила Правила надання виробником радіообладнання інформації для споживачів щодо наявності вимог отримання дозволу на експлуатацію радіоелектронних засобів або випромінювальних пристроїв та інших параметрів використання радіочастотного ресурсу України.

У разі якщо радіоелектронний засіб або випромінювальний пристрій передбачається експлуатувати на підставі дозволу на експлуатацію відповідно до Переліку, який затверджений рішенням НКРЗI від 23.12.2014 р. №844, виробник зазначає у товаросупровідній документації чи на упакуванні або надає у декларації про відповідність попередження у вигляді знака.

Рішення НКРЗI від 13.02.2018 р. №77 чинне з 03.04.2018 р.


Корупціонерів внесуть до єдиного реєстру

! Усім

Національне агентство з питань запобігання корупції затвердило Положення про Єдиний державний реєстр осіб, які вчинили корупційні або пов'язані з корупцією правопорушення.

Положення визначає порядок формування, ведення НАЗК Єдиного державного реєстру осіб, які вчинили корупційні або пов'язані з корупцією правопорушення (далі — Реєстр), та надання відомостей з нього.

Реєстр — електронна база даних, яка містить відомості про осіб, які вчинили корупційні або пов'язані з корупцією правопорушення, та про юридичних осіб, до яких застосовано заходи кримінально-правового характеру у зв'язку з учиненням корупційного правопорушення.

Відомості з Реєстру надаються у вигляді витягу з Реєстру та інформаційної довідки.

Витяг з Реєстру — документ, який містить інформацію про внесення відомостей про особу до Реєстру або про відсутність відомостей про таку особу в Реєстрі.

Iнформаційна довідка з Реєстру — документ, сформований будь-яким користувачем в онлайн-режимі, що містить інформацію про наявність або відсутність відомостей у Реєстрі стосовно нього та стосовно юридичної особи, до якої застосовано заходи кримінально-правового характеру за вчинення корупційного правопорушення.

Рішення НАЗК від 09.02.2018 р. №166 чинне з 10.04.2018 р.


Перелік будівель, для яких сертифікат енергоефективності не є обов'язковим

! СГ

Уряд відповідно до ч. 3 ст. 2 Закону від 08.06.2017 р. №2118-VIII «Про енергетичну ефективність будівель» прийняв Постанову «Про затвердження переліку будівель промислового та сільськогосподарського призначення, об'єктів енергетики, транспорту, зв'язку та оборони, складських приміщень, на які не поширюються мінімальні вимоги до енергетичної ефективності будівель та які не підлягають сертифікації енергетичної ефективності будівель».

Перелік містить 97 позицій (74, якщо не рахувати підпозиції), у т. ч. такі загальні, як «Iсторичні будівлі», «Промислові об'єкти, майстерні», «Будівлі транспорту та засобів зв'язку», тож можна припустити, що будівель, які все-таки підлягають обов'язковій сертифікації енергоефективності, залишилося не так багато. По суті, в Переліку просто детально викладено названі в ч. 2 ст. 2 згаданого Закону об'єкти, на які не поширюються його положення щодо мінімальних вимог до енергетичної ефективності будівель та сертифікації енергетичної ефективності будівель.

Постанова Кабміну від 11.04.2018 р. №265 чинна з 18.04.2018 р.


Унесено зміни до Правил здійснення діяльності з торгівлі цінними паперами

! Учасникам ринку ЦП

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку затвердила зміни до Правил (умов) здійснення діяльності з торгівлі цінними паперами: брокерської діяльності, дилерської діяльності, андеррайтингу, управління цінними паперами, затверджених рішенням ДКЦПФР від 12.12.2006 р. №1449.

Зокрема, уточнено, що вимоги цих Правил щодо змісту договорів та оформлення операцій не застосовуються до договорів та операцій, що вчиняються за межами України (новий п. 7 розділу III).

Новим абзацом п. 14 розділу XV передбачено, що торговець цінними паперами, який уклав зі своїм клієнтом договір комісії чи договір доручення або який отримав від клієнта разове замовлення до договору на брокерське обслуговування щодо проведення операції з цінними паперами або іншими фінансовими інструментами за межами України, має право здійснити таку операцію за участю іноземної інвестиційної фірми з дотриманням вимог законодавства країни, в якій здійснюється операція.

Рішення НКЦПФР від 15.03.2018 р. №142
чинне з дня офіційного опублікування,
станом на 24.04.2018 р. офіційно не опубліковане


Затверджено Правила охорони праці кранівників

! Експлуатантам вантажопідіймальних механізмів

Міністерство соціальної політики України затвердило Правила охорони праці під час експлуатації вантажопідіймальних кранів, підіймальних пристроїв і відповідного обладнання.

Ці Правила поширюються на суб'єктів господарювання незалежно від форм власності та організаційно-правових форм, що займаються монтажем, демонтажем, експлуатацією (використання за призначенням, технічне обслуговування, ремонт), модифікацією (реконструкція чи модернізація), перевіркою технічного стану (технічний огляд, експертне обстеження) вантажопідіймальних кранів, підіймальних пристроїв і відповідного обладнання, а також установлюють мінімальні вимоги безпеки до обладнання, яке роботодавцем повинно підтримуватися на рівні, зазначеному в цих Правилах та інших нормативно-правових актах з охорони та гігієни праці, під час його використання.

Наказ Мінсоцполітики від 19.01.2018 р. №62 чинний з 10.04.2018 р.


Нова Методика обчислення плати за перетікання реактивної електроенергії

! Енергопостачальникам і непобутовим споживачам електроенергії

Міністерство енергетики та вугільної промисловості України затвердило Методику обчислення плати за перетікання реактивної електроенергії.

Ця Методика встановлює порядок обчислення плати за перетікання реактивної електроенергії між енергопостачальником і непобутовими споживачами плати за послуги, які енергопостачальник надає непобутовому споживачу, якщо останній експлуатує електромагнітно незбалансовані електроустановки, та застосовується для адресного економічного стимулювання ініціативи непобутового споживача до компенсації перетікань реактивної електро-енергії.

Методика є обов'язковою для ДП «Національна енергетична компанія «Укренерго», енергопостачальників і непобутових споживачів електроенергії.

Водночас утрачає чинність попередня Методика, затверджена наказом Мінпаливенерго від 17.01.2002 р. №19.

Наказ Міненерговугілля від 06.02.2018 р. №87
чинний з дня офіційного опублікування,
станом на 24.04.2018 р. офіційно не опублікований


Розвиток виробництва теруарних вин узаконено

! Виноробам

У зв'язку з опублікуванням в газеті «Голос України» від 19.04.2018 р. з наступного дня, 20.04.2018 р., набрав чинності Закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо розвитку виробництва теруарних вин та натуральних медових напоїв».

Законом, зокрема, встановлено вимоги до матеріально-технічної бази малих виробництв виноробної продукції. Також передбачено, що винороби, які виробляють вино з власних виноматеріалів, можуть отримати ліцензію на виробництво без проходження атестації, але за умови відповідності матеріально-технічної бази вимогам законодавства для малих виробництв виноробної продукції. Цікаво, що визначення терміна «теруарний» цей Закон (як і інші закони України) не дає.

Закон України від 20.03.2018 р. №2360-VIII чинний з 20.04.2018 р.


Затверджено Норми безоплатної видачі спецодягу для працівників лісового господарства

! Підприємствам лісівництва

Міністерство соціальної політики України затвердило Норми безоплатної видачі спеціального одягу, спеціального взуття та інших засобів індивідуального захисту для працівників лісового господарства.

Норми поширюються на суб'єктів господарювання, які здійснюють науково-дослідну діяльність, виконують лісовпорядкувальні та вишукувальні роботи, створюють лісові насадження та доглядають за ними, здійснюють захист лісів від шкідників, хвороб та пожеж, ведуть будівництво і експлуатацію лісових доріг, виконують лісозаготівельні роботи, трелювання, транспортування, здійснюють заготівлю живиці, пневого осмолу та очерету, проводять роботи в малій лісохімії та інші роботи, для яких є обов'язковим застосування під час виробничого процесу спеціального одягу, спеціального взуття та інших засобів індивідуального захисту.

Водночас утратили чинність попередні норми, затверджені наказом Держнаглядохоронпраці від 25.04.2005 р. №65.

Наказ Мінсоцполітики від 26.02.2018 р. №293 чинний з 17.04.2018 р.


Затверджено Положення про оренду майна неплатоспроможних банків

! СГ

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб затвердив Положення про оренду майна неплатоспроможних банків.

Положення визначає порядок передавання в оренду майна банку, в якому запроваджено тимчасову адміністрацію або здійснюється процедура ліквідації відповідно до Закону «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб».

Дія Положення не поширюється на майно неплатоспроможного банку, передане третім особам за договорами управління.

Iнформація щодо переліку та характеристик майна (крім іншого майна), що надається або може бути передано в оренду, щомісяця розміщується на веб-сайті неплатоспроможного банку.

Обов'язковою умовою передання нерухомого майна неплатоспроможного банку в оренду є компенсація/сплата орендарем усіх витрат на утримання об'єкта оренди окремо від орендної плати.

Рішення ФГВФО від 15.02.2018 р. №465 чинне з 17.04.2018 р.


Нові тарифи на доставку періодики

! Передплатникам і передплатним агентствам

Міністерство інфраструктури України затвердило:

Тарифи на приймання та доставку вітчизняних періодичних друкованих видань за передплатою на період до 31 грудня 2018 року включно, які застосовуватимуться на передплату видань з доставкою з 1 липня 2018 року;

Тарифи на приймання та доставку вітчизняних періодичних друкованих видань за передплатою на період з 1 січня 2019 року, які застосовуватимуться на передплату видань з доставкою з 1 січня 2019 року.

Ці Тарифи застосовуються суб'єктами господарювання, що надають послуги з приймання та доставки вітчизняних періодичних друкованих видань за передплатою і розташовані на території України, незалежно від підпорядкування та форми власності.

Водночас з 1 липня 2018 року втрачає чинність Наказ Мінінфраструктури від 08.04.2017 р. №137 «Про затвердження Тарифів на приймання та доставку вітчизняних періодичних друкованих видань за передплатою».

Нові тарифи є вищими від старих, тарифи на 2019 рік є вищими від тарифів на II півріччя 2018 року.

Наказ Мінінфраструктури від 27.03.2018 р. №140 чинний з 24.04.2018 р.


Уніфіковано форму акта ветеринарної перевірки

! Тваринникам

Міністерство аграрної політики та продовольства України затвердило уніфіковану форму акта, що складається за результатами проведення планового (позапланового) заходу державного нагляду (контролю) щодо додержання суб'єктом господарювання вимог законодавства у сфері ветеринарної медицини.

Уніфікована форма акта містить вичерпний перелік питань щодо проведення заходу державного нагляду (контролю).

Водночас втрачає чинність Наказ Мінагрополітики від 12.10.2011 р. №538 «Про затвердження переліків питань для здійснення планових заходів державного нагляду (контролю) за дотриманням суб'єктами господарювання законодавства у галузі ветеринарної медицини та уніфікованої форми акта перевірки».

Наказ Мінагрополітики від 07.03.2018 р. №130 чинний з 20.04.2018 р.


Визначено механізм надання дозволів на тимчасове мовлення

! Телерадіоорганізаціям

Відповідно до Закону від 07.12.2017 р. №2244-VIII «Про внесення змін до деяких законів України щодо тимчасових дозволів на мовлення в зоні проведення антитерористичної операції та прикордонних районах України» Національна рада з питань телебачення і радіомовлення затвердила Порядок видачі та анулювання дозволу на тимчасове мовлення, умови дозволу та порядок здійснення нагляду за додержанням законодавства про телебачення і радіомовлення телерадіоорганізаціями, що здійснюють тимчасове мовлення на територіях з особливим режимом мовлення на підставі відповідного дозволу. Дозвіл на тимчасове мовлення (рішення Національної ради) надає телерадіоорганізації право на позаконкурсних засадах відповідно до умов дозволу здійснювати тимчасове ефірне мовлення з використанням радіочастотного ресурсу на територіях з особливим режимом мовлення за умови наявності у володільців радіоелектронних засобів передбачених Законом «Про радіочастотний ресурс України» дозволів на їх експлуатацію.

До територій з особливим режимом мовлення належать підконтрольні державній владі території Донецької та Луганської областей, а також окремі райони Херсонської області, які визначаються згідно з вимогами абз. 72 ст. 1 Закону «Про телебачення і радіомовлення».

Умовами дозволу на тимчасове мовлення є частота (канал) мовлення, місцезнаходження та потужність передавача, оператор телекомунікацій, територія розповсюдження програм, програмна концепція, визначена чинною ліцензією на мовлення, строк дії дозволу. Дозвіл надається на безоплатній основі зі строком дії до одного року. Порядок діє на період проведення АТО та протягом року після її завершення, а також до деокупації АРК та міста Севастополя.

Рішення Нацтелерадіо від 01.03.2018 р. №288 чинне з 17.04.2018 р.

Новини підготував Андрій ПОРИТКО, головний редактор

До змісту номеру