• Посилання скопійовано

Виплата зарплати без «зарплатного проекту»

У групі «Клуб бухгалтерів «Дебет-Кредит» на Facebook розгорілася суперечка на тему: «Чи можна видавати зарплату працівнику не на картку?». Думки фахівців розділилися… Тож розставимо всі крапки над «і».

Предмет суперечки

Було поставлено запитання: «Прошу роз'яснити, якщо на підприємстві немає зарплатного проекту, чи можна з/п перераховувати на власні картки працівникам?».

Iз запитання зрозуміло, що бухгалтер бажає видати зарплату працівникам безготівково, але не знає як, бо немає так званого зарплатного проекту.

Відповіді були різноманітними.

1. Якщо зарплатного проекту немає, то й зарплату немає куди виплачувати.

2. На особисту картку виплачувати не можна та ін.

3. Проблем при такій виплаті немає.

Як же раніше працювали та отримували заробітну плату, коли не було карток та зарплатних проектів?

Що каже чинне законодавство

Відповідно до ст. 24 Закону про оплату праці, заробітна плата виплачується працівникам регулярно в робочі дні у строки, встановлені колективним договором або нормативним актом роботодавця, але не рідше двох разів на місяць через проміжок часу, що не перевищує шістнадцяти календарних днів, та не пізніше семи днів після закінчення періоду, за який здійснюється виплата.

За особистою письмовою згодою працівника виплата зарплати може здійснюватися через установи банків, поштовими переказами на зазначений ними рахунок (адресу) з обов'язковою оплатою цих послуг за рахунок роботодавця.

Тобто, як бачимо, лише за письмовою згодою працівника (тобто за його заявою) можна виплачувати йому зарплату:

— через установи банків;

— через поштові перекази.

За умовчанням мається на увазі, що зарплату працівнику слід виплачувати готівкою з каси.

Варіанти отримання зарплати працівниками

1. Готівкою в касі підприємства.

2. На зарплатну банківську картку в межах зарплатного проекту (за письмовою заявою працівника).

3. На особисту банківську картку працівника (за письмовою заявою працівника).

Виплата зарплати в касі підприємства

Згідно з п. 3 розд. I Положення №148, виплати, пов'язані з оплатою праці, — це виплати, віднесені до фонду оплати праці, а також до інших виплат, що не належать до цього фонду.

Каса — приміщення або місце здійснення готівкових розрахунків, а також приймання, видачі, зберігання готівки, інших цінностей, касових документів (пп. 8 п. 3 Постанови №148).

Видача зарплати з каси проводиться за видатковими касовими ордерами типової форми №КО-2 або за відомостями на виплату грошей. Документи на видачу готівки мають підписувати керівник і головний бухгалтер або працівник підприємства, який на це вповноважений керівником.

Зарплата готівкою може бути видана працівникові:

1) за видатковою відомістю (п. 26 Положення №148);

2) за видатковими касовими ордерами (далі — ВКО) (п. 26 Положення №148);

3) за довіреністю — готівка видається іншій особі, ніж та, що зазначена в ордері або відомості.

Документи на видачу готівки підписуються керівником і головним бухгалтером або особою, уповноваженою керівником.

При видачі готівки і за видатковою відомістю, і за ВКО касир вимагає у працівників пред'явити паспорт або інший документ, що посвідчує особу.

Працівник розписується у ВКО або видатковій відомості про одержання готівки із зазначенням одержаної суми (гривень — словами, копійок — цифрами).

Якщо видаткова відомість складена на видачу готівки кільком особам, одержувачі пред'являють паспорти чи документи, що їх замінюють, та розписуються у відповідній графі документа (відповідно до п. 27 Положення №148).

Згідно з п. 28 Положення №148 касир проводить видачу готівки тільки особі, зазначеній у видатковому касовому ордері або видатковій відомості.

Щодо видачі готівки за довіреністю зазначимо таке. Особам, які з поважних причин не мають змоги поставити підпис власноручно, готівка видається за довіреністю. У видатковому касовому ордері після прізвища, імені та по батькові одержувача готівки бухгалтер зазначає прізвище, ім'я та по батькові особи, якій довірено одержати готівку, а в разі видачі готівки за видатковою відомістю перед підписом про одержання грошей касир робить у ній напис «За довіреністю». Довіреність або нотаріально засвідчена копія довіреності залишається в касира і додається до видаткового касового ордера або видаткової відомості.

Виплата зарплати на картки в рамках зарплатного проекту

У чинному законодавстві нема такого поняття, як зарплатний проект.

Зарплатний проект — це лише тарифні проекти банків, розроблені для залучення більшої кількості клієнтів, а саме корпоративних. Визначення «зарплатний проект» можна побачити лише на сайтах банків, на кшталт: «зарплатний проект» — це угода між банком та підприємством про виплату заробітної плати, премій та інших платежів вашим працівникам за допомогою пластикових карток», «Зарплатний проект передбачає виплату зарплат, премій і компенсацій, витрат на відрядження та інших нарахувань для працівників у рамках фонду оплати праці на карткові рахунки» тощо.

Переваги зарплатного проекту

— Скорочення витрат на отримання, перевезення і зберігання готівки.

— Здійснення виплат заробітної платні працівникам централізовано в будь-якому регіоні України (головний офіс, філії, представництва).

— Полегшення роботи бухгалтерії і каси підприємства.

— Збереження конфіденційності щодо сум заробітної платні співробітників підприємства.

— Економія на комісії банку — це найголовніше, як правило, ці комісії значно нижчі, аніж комісії на отримання готівки за чеком.

Ще однією вигодою є те, що комісію за зарахування платить не працівник, а підприємство. Як правило, в цьому полягає відмінність у тарифі — за зарплатними картками комісію за зарахування платить підприємство, а за іншими — сам працівник (хоча буває і таке, що комісії на зарахування власних коштів немає).

Як вище зазначалося, лише за заявою працівника можна виплачувати йому зарплату на картку, навіть якщо ця зарплатна картка відкрита під зарплатний проект (див. зразок заяви).

Зразок

Заява про перерахування виплат, пов'язаних з оплатою праці, на картковий рахунок працівника

Виплата зарплати на особисту картку працівнику

На виконання вимог ст. 24 та 25 Закону про оплату праці, працівник самостійно в заяві роботодавцю зазначає бажання щодо перерахунку зарплати, відрядних та інших виплат, пов'язаних з оплатою праці, на його картковий рахунок (див. зразок).

Чи можна працівника примусити отримувати зарплату на картки «зручного» банку?

Примушувати працівника отримувати зарплату на картку того чи іншого банку, бо так зручно директору чи бухгалтеру, не можна в жодному разі.

Правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством (ст. 19 Конституції України).

Жодним законом не передбачено обов'язку працівника укладати договір про відкриття рахунку для виплати заробітної плати з банком, зазначеним роботодавцем.

Якщо подивитися дещо під іншим кутом на цю ситуацію, то, по суті, працівник є «споживачем» послуг банку, коли він укладає договір на отримання картки банку. Якщо розглядати працівника як споживача послуг, то на нього поширюється дія Закону про захист прав споживачів.

Відповідно до ч. 4 ст. 19 Закону про захист прав споживачів, «агресивною вважається підприємницька практика, яка фактично містить елементи примусу, докучання або неналежного впливу та істотно впливає чи може вплинути на свободу вибору або поведінку споживача стосовно придбання продукції». Згідно з ч. 6 цієї самої статті, правочини, здійснені з використанням нечесної підприємницької практики, є недійсними.

Таким чином, договір про відкриття зарплатного рахунку, який працівник укладає з банком під примусом роботодавця, може бути визнаний недійсним. Щоправда, читач має розуміти, що ситуація дещо перебільшена, але, загалом, можлива.

Як правило, для працівників зарплатний проект — це зручно, адже для працівників там немає комісії за зарахування коштів, бо її фактично платить підприємство. Також деякі підприємства роблять кілька зарплатних проектів у кількох банках, щоб працівник мав вибір. Тоді працівники, як правило, охоче погоджуються на зарплатний проект.

Право працівника на обрання банку, в тому числі і для отримання заробітної плати, захищене законами та Конституцією України.

Відповідь на запитання

Тож, враховуючи вищезазначене, зарплату працівнику можна виплачувати й на особисту картку працівника, а не лише на картки, видані під зарплатний проект. Правда, працівник про своє бажання повинен попередити роботодавця письмово. Та підприємство не зобов'язане перераховувати на картку працівника за його бажанням, оскільки в ст. 24 Закону про оплату праці зазначається, що виплата заробітної плати може здійснюватися через установи банків, поштовими переказами на зазначений ними рахунок (адресу) з обов'язковою оплатою цих послуг за рахунок роботодавця. Тобто ключовою фразою тут є «може здійснюватися».

Тож якщо працівник «нелояльний» і не хоче «зв'язуватися» з банком/банками, з якими оформлено зарплатний проект підприємства, а роботодавець не бажає виплачувати зарплату на реквізити, зазначені працівником у заяві, то зарплату працівникові слід видавати готівкою вчасно, не порушуючи строків, зазначених у ст. 24 Закону про оплату праці.

Нормативна база

Галина КАЗНАЧЕЙ, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру