• Посилання скопійовано

Суть справи

Заповнення РК за новими правилами
Віднедавна платники ПДВ мають проблеми із реєстрацією розрахунків коригування до податкових накладних (далі — РК) в ЄРПН — із СЕА ПДВ платники ПДВ отримують квитанції про помилки, допущені під час заповнення РК. Причиною цього стала зміна алгоритму заповнення РК. До того ж ці зміни — виключно справа рук ДФС, Мінфін їх не затверджував. Тож з'ясуймо, як правильно скласти РК, щоб зареєструвати його в ЄРПН.

Декларування доходів: звітуємо за 2017 рік
Добігає кінця термін кампанії декларування доходів, одержаних протягом 2017 року. Хтось зобов'язаний це робити, а дехто звітує за власним бажанням. Як правильно заповнити декларацію, щоб уникнути помилок?

Виплата зарплати без «зарплатного проекту»
У групі «Клуб бухгалтерів «Дебет-Кредит» на Facebook розгорілася суперечка на тему: «Чи можна видавати зарплату працівнику не на картку?». Думки фахівців розділилися… Тож розставимо всі крапки над «і».

Запит ФОПу від ДФС
ФОП отримав письмовий запит від ДФС, де йдеться про виявлення у базах даних ДФСУ (за пп. 72.1.1 ПКУ) факту несплати ПДФО з доходів від надання майна в лізинг, оренду або суборенду. Просять надати пояснення та документальні підтвердження щодо сум сплати ПДФО за 2016 рік, даних ф. №1ДФ, а також документи, що підтверджують наявність власних або орендованих приміщень. ФОП займається роздрібною торгівлею продуктами харчування в магазинах та на ринках. В оренду приміщення не здає, лише отримує. Чи обов'язково надавати відповідь? А якщо лист прийшов без повідомлення про вручення?

Касові операції в іноземній валюті
Касові операції в іноземній валюті можливі лише у нечисленних чітко окреслених випадках. Законодавчі вимоги до їх оформлення зовсім не такі жорсткі, як вимоги до оформлення касових операцій в гривнях, але вони все ж таки є.

Зарахування дивідендів у внесок до СК
Товариство ще має неоплачений статутний капітал. Чи може учасник внести свою частку до статутного капіталу дивідендами від нерозподіленого прибутку (йдеться про суто формальне рішення учасників, які вирішили нерозподілений прибуток перекинути до статутного фонду)? Якщо учасник сплатив не повну суму частки до СК, чи має він право отримати дивіденди, голосувати на загальних зборах та допогасити решту суми внеску до СК?

Товар подорожує у просторі, а ПДВ — у часі
Постачання товару — це не завжди одномоментна подія день у день. Нерідко товар транспортується від продавця до покупця протягом кількох днів. Спробуймо з'ясувати, коли виникають податкові зобов'язання з ПДВ у продавця та податковий кредит у покупця у такому разі.

Податкові канікули з податку на прибуток
ПКУ передбачає такі собі «податкові канікули» з податку на прибуток для певних платників цього податку. До кінця 2021 року деякі платники можуть застосовувати нульову ставку податку. Не чули про такі канікули? А вони є! Розповімо про них докладніше.

Слідами аудиторських перевірок в аграрній сфері
На сайті Мінагрополітики розміщена інформація про результати аудиторських перевірок кількох десятків підприємств, що підпорядковуються цьому міністерству. Розгляньмо окремі наведені там порушення, які можуть бути цікаві широкому колу підприємств.

До змісту номеру