• Посилання скопійовано

Суть справи

Пенсійна реформа
З 11.10.2017 р., наступного дня після офіційного опублікування, набрав чинності Закон України від 03.10.2017 р. №2148-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій». Зміни вносяться до порядку виплати пенсій, нарахування ЄСВ і оплати лікарняних.

Як забезпечуватимуть кібербезпеку
Кібератака 27 червня цього року на українських платників податків змусила державні органи струснути заціпеніння та щось усе-таки зробити в цій сфері. Результатом став прийнятий парламентом 5 жовтня Закон України «Про основні засади забезпечення кібербезпеки України» (далі — Закон).

Життя з override
Декілька тижнів тому бухгалтери, отримавши витяги із СЕА ПДВ, були шоковані: значення графи 2 витягу було набагато меншим від очікуваного. Натомість у гр. 6 був зазначений показник «override». У чому суть — поговоримо далі.

Реєстри — на блокчейн
Поширення технології блокчейн викликало у низки державних органів нестримне бажання перевести на блокчейн державні реєстри. Ми спробували проаналізувати причини такого ажіотажу.

Поворотна фіндопомога у платника ЄП
За відсутності обігових коштів підприємства часом приймають рішення позичити їх. I якщо взяти кредит означає додатково сплачувати ще й відсотки, то отримати поворотну фіндопомогу — це вихід зі скрутного становища. Розгляньмо наслідки в обліку позичальника, якщо ним є платник ЄП, а «вливає» кошти засновник.

Нерезидент виявився не бенефіціаром
Підприємство на загальній системі під час виплати доходу нерезиденту неправильно утримало податок з цього доходу. Застосовано ставку 10%, але виявилося, що нерезидент є номінальним отримувачем, тому слід було застосовувати ставку 15%. Як виправити помилку, які штрафи, як відобразити у додатку ПН (квартальна звітність)?

Оплата за послугу не може стати позикою
Між юрособою та ФОПом (ЄП, 3-тя група) укладено договір про надання послуг ФОПом юрособі та сплачено кошти на рахунок у банку. Послуги не будуть надані. Запитання: як можна змінити умови договору, щоби перетворити договір про надання послуг на договір про надання (поворотної чи безповоротної) фінансової допомоги?

Закон про бухоблік: масштабні новації
Закон про бухоблік зазнав істотних змін. У чомусь прогнозованих, у чомусь навіть очікуваних. Тож не зволікаймо з їх вивченням.

Примарні працівники з Луганська
Філія була в Луганську. Баланс був один, але філія має код ЄДРПОУ та поточний рахунок. Після захоплення Луганська звідти не приходять жодні звіти про нарахування та виплати. Нині працівники філії судяться з головним підприємством про невиплату зарплати. Чи правомірні їхні претензії до підприємства, адже вони мають довідки про невиплату зарплати на період з 2014 р. до 2016 р., видані невідомою особою (П. I. Б. та підпис як у керівника філії) в Луганську? Як убезпечитися (є сертифікат ТПП про форс-мажор)?

До змісту номеру