• Посилання скопійовано

Щодо порядку проведення фактичних перевірок на запит платника податку на порушення діючого законодавства

Роз'яснення Головного управління ДФС у Дніпропетровській області від 15.09.2017 р.

Щодо порядку проведення фактичних перевірок на запит платника податку на порушення діючого законодавства

Суттєво. Податківці не повідомлятимуть госпсуб'єктам персональні дані громадян, звернення яких стало підставою для фактичної перевірки.

! Платникам податків

Однією з підстав для проведення фактичних перевірок органами податкової служби є «письмове звернення покупця (споживача), оформленого відповідно до закону, про порушення платником податків установленого порядку проведення розрахункових операцій, касових операцій, патентування або ліцензування» (пп. 80.2.3 п. 80.2 ст. 80 Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. №2755-VI, зі змінами та доповненнями).

У ході проведення таких перевірок у суб'єктів господарювання виникають питання стосовно змісту самого звернення та реквізитів заявника.

При цьому, відповідно до ст. 9 та ст. 10 Закону України від 02.10.96 р. №393/96-ВР «Про звернення громадян», не допускається розголошення одержаних зі звернень громадян відомостей про особисте життя громадян без їх згоди чи відомостей, що становлять державну або іншу таємницю, яка охороняється законом, конфіденційної та іншої інформації, якщо це обмежує права й законні інтереси громадян.

На прохання громадянина (заявника), висловлене в усній формі або зазначене в тексті звернення, не підлягають розголошенню його прізвище, місце проживання та роботи.

Відповідно до ст. 5 Закону України від 01.06.2010 р. №2297-VI «Про захист персональних даних», прізвища, адреса проживання громадян належать до понять персональних даних та підпадають під об'єкти захисту.

До змісту номеру