• Посилання скопійовано

Коментар

До наказу Мінфіна від 21.07.2017 р. №651

Відомості про страхувальника

Відповідно до ч. 5 ст. 17 Закону про ЄСВ, на запит платників єдиного внеску та/або застрахованих осіб чи уповноважених ними третіх осіб може надаватися інформація із Держреєстру.

Організацію ведення реєстру страхувальників з метою забезпечення ведення обліку платників єдиного внеску, їх ідентифікації, накопичення, зберігання та автоматизованої обробки інформації про платників єдиного внеску, а також порядок надання інформації з реєстру страхувальників суб'єктам інформаційних відносин регламентує Положення про ведення реєстру страхувальників, затверджене наказом Мінфіну від 24.11.2014 р. №1162 (далі — Положення №1162).

Норми п. 1 р. II коментованого Порядку №651 (див. «ДК» №41/2017) визначають, що запит про отримання витягу з реєстру страхувальників подається за формою №1-ЗРС особисто платником за основним місцем обліку, він може бути надісланий поштою або засобами електронного зв'язку (для тих, хто уклав договір про визнання електронних документів).

Залежно від категорії платників формується один з таких витягів:

— витяг з реєстру страхувальників (щодо юридичної особи або відокремленого підрозділу) за формою №1-ВРС;

— витяг з реєстру страхувальників (щодо фізичної особи — підприємця або фізичної особи, яка провадить незалежну професійну діяльність) за формою №2-ВРС;

— витяг з реєстру страхувальників (щодо фізичної особи, яка бере добровільну участь у системі загальнообов'язкового державного соціального страхування) за формою №3-ВРС (надається фізособі, яка бере добровільну участь у системі загальнообов'язкового державного соціального страхування, у разі її особистого звернення).

У ситуації, коли за критеріями пошуку, зазначеними у запиті, в реєстрі страхувальників немає інформації, заявнику видається довідка з реєстру страхувальників за формою №1-ДРС.

Строк на видачу витягу з реєстру або довідки — 2 робочі дні з дня отримання запиту (п. 2 р. II Порядку №651).

Особа, яка отримує витяг/довідку, має пред'явити паспорт або інший документ, що посвідчує її особу. Якщо витяг/довідка з будь-яких причин не отримано, вони мають зберігатися у контролюючому органі. Якщо запит був наданий в електронному вигляді, податківці мають у строк 2 робочі дні надіслати витяг/довідку на адресу електронної пошти, з якої надійшов запит, з накладенням електронної печатки відповідного контролюючого органу.

У реєстрі міститься багато відомостей щодо конкретної застрахованої особи: найменування або прізвище, ім'я, по батькові, податковий номер або серія паспорта, місцезнаходження (місце реєстрації) або місце фактичного проживання, код та назва категорії страхувальника, дата взяття на облік платником єдиного внеску та дата зняття з обліку1, основний вид економічної діяльності, клас професійного ризику виробництва (за період до 1 січня 2016 року), дані про наявність трудових відносин, дані договору про добровільну участь у системі загальнообов'язкового державного соціального страхування. Але у відповіді на надісланий запит буде відображена тільки частина інформації. Так, не потрапить до запиту, зокрема, інформація щодо місця реєстрації (проживання), інформація про наявні трудові відносини.

1 У разі смерті платника єдиного внеску запис до реєстру страхувальників про цей факт здійснюється контролюючими органами на підставі відповідних відомостей державного органу реєстрації актів цивільного стану, що подаються протягом десяти робочих днів після реєстрації смерті платника єдиного внеску (п. 6 р. II Порядку №1162).

Відомості про платника єдиного внеску зберігаються в реєстрі страхувальників протягом п'яти років з дати зняття його з обліку (п. 1 р. III Положення №1162).

Зверніть увагу, що витяг з реєстру діє досить короткий строк: до внесення змін до реєстру страхувальників у частині відомостей, що стосуються страхувальника, щодо якого надано запит.

Юлія КЛОВСЬКА, головний редактор

До змісту номеру