• Посилання скопійовано

Податкова знижка з ПДФО

Iз заробітної плати щомісяця утримується ПДФО, частину коштів у вигляді сплаченого за рік податку фізособа може повернути. Як визначається податкова знижка та яким є порядок повернення, розглянемо у статті.

Загальні вимоги для податкової знижки

Згідно з пп. 14.1.170 ПКУ, податкова знижка для фізосіб, які не є суб'єктами господарювання, — це документально підтверджена сума витрат у зв'язку з придбанням товарів (робіт, послуг) у резидентів — фізичних або юридичних осіб протягом звітного року, на яку дозволяється зменшення річного оподатковуваного доходу у вигляді заробітної плати. Суть знижки полягає в тому, що фізособа, яка є найманим працівником, має право повернути частину ПДФО, що був утриманий протягом року із заробітної плати (і тільки з неї!).

Зверніть увагу!

Скористатися податковою знижкою можна тільки за понесеними витратами, які належать до звітного року (у нашому випадку — в межах 2016 року). Це означає, що авансові суми на 2017 рік, які сплачувалися у 2016 році (що часто трапляється у витратах на навчання або страхування, див. далі), не можуть включатися до податкової знижки за 2016 рік.

Розраховується та підтверджується податкова знижка у порядку ст. 166 ПКУ. Відразу уточнимо, що фізособа, яка бажає отримати таку суму, повинна:

1) бути резидентом України1 (пп. 166.4.1 ПКУ);

2) отримувати заробітну плату (пп. 166.4.2 ПКУ);

3) мати документальне підтвердження понесених витрат, перелік яких наводиться у п. 166.3 ПКУ;

4) скористатись правом на податкову знижку до кінця року, наступного за звітним (пп. 166.4.3 ПКУ).

Якщо фізособа відповідає всім наведеним пунктам, можна переходити до підготовки документів. Перше, на що слід звернути увагу, — це підтвердні документи про понесені витрати.

Декларація2, в якій, власне, і зазначається розрахунок суми податкової знижки, подається не пізніше 31 грудня включно року, наступного за звітним (31 грудня 2017 р. — це вихідний, тому рекомендуємо подати декларацію за 2016 рік до 29.12.2017 р. включно3).

Перелік витрат, дозволених до включення до податкової знижки, наведено у п. 166.3 ПКУ, і далі розглянемо кожен вид витрат. А зараз з'ясуємо загальні вимоги до підтвердних документів.

Фізособа повинна мати оригінали документів, які підтверджують понесені протягом 2016 року витрати. Слова «понесені витрати» означають, що такі витрати мають бути оплачені коштами. Такі документи слід зберігати протягом 1095 днів, що настають з дня фактичного подання декларації (п. 44.3 ПКУ). Так, наприклад, документи до декларації за 2016 рік слід зберігати до 31.12.2020 р. Потрібно дотримуватись певних вимог до підтвердних документів, які передбачені у пп. 166.2.1 ПКУ. Насамперед це мають бути розрахункові або платіжні документи, зокрема квитанції, фіскальні або товарні чеки, прибуткові касові ордери. У документах обов'язково зазначаються продавець товарів (робіт, послуг) та покупець-фізособа, який бажає отримати податкову знижку. А також відображаються вартість таких товарів (робіт, послуг) і дата їх продажу (виконання, надання). Крім того, як випливає з пп. 14.1.170 ПКУ, продавцем товарів (робіт, послуг) може бути тільки резидент — фізособа або юрособа.

I ще один момент. Загальна сума податкової знижки, згідно з пп. 166.4.2 ПКУ, не може перевищувати суми річного оподатковуваного доходу працівника, нарахованого як заробітна плата, зменшеного на суму ПСП (за наявності)4.

1 Див. визначення у пп. «в» пп. 14.1.213 ПКУ.

2 Форма затверджена наказом Мінфіну від 02.10.2015 р. №859.

3 За п. 49.20 ПКУ, якщо останній день строку подання декларації припадає на вихідний або святковий день, то останнім днем строку вважається операційний (банківський) день, що настає за вихідним або святковим днем, але ми все ж таки рекомендуємо подавати декларацію до 29.12.2017 р.

4 Або зменшеного на страхові внески до Накопичувального фонду, а у випадках, передбачених законом, — обов'язкових страхових внесків до недержавного пенсійного фонду, які відповідно до закону сплачуються за рахунок заробітної плати працівника (п. 164.6 ПКУ).

Прямої вимоги подавати підтвердні документи під час подання декларації для отримання податкової знижки немає. Але для прискорення розрахунку податковим органом сум, що підлягають поверненню з бюджету, і забезпечення правильності визначення зазначених сум рекомендуємо надавати копії документів. Також разом із декларацією слід подати копію довідки про отримані у звітному році (у нашому випадку — за 2016 рік) доходи у вигляді заробітної плати (на місцях цей документ вимагають, хоча прямої вимоги у ПКУ немає). Довідку надає роботодавець у довільній формі. У довідці про доходи, крім загальної інформації про фізособу (П. I. Б., реєстраційний номер облікової картки, період роботи), обов'язково наводяться:

— сума нарахованого оподатковуваного доходу (помісячно та загальною сумою);

— розмір та сума ПСП (за наявності);

— сума утриманого ПДФО (а також військового збору, хоча ця сума на розрахунок не впливає).

Алгоритм розрахунку податкової знижки

Алгоритм розрахунку суми, яка може повертатися з бюджету фізособі, такий:

1) працівник отримує від роботодавця у вигляді довідки про доходи інформацію щодо річних сум у розрізі загального оподатковуваного доходу. До уваги береться лише заробітна плата, зменшена на суми, зазначені у п. 164.6 ПКУ. У більшості випадків нарахована заробітна плата може зменшуватись на суму ПСП за наявності. Це суми заробітної плати не лише за основним місцем роботи, а й за сумісництвом (адже за сумісництвом фізособа аналогічно отримує доходи у вигляді заробітної плати);

2) на підставі документів, наведених у п. 166.2 ПКУ (розрахункові документи від продавців), визначається сума витрат, що включається до податкової знижки. Фізособа повинна враховувати встановлене у п. 166.3 ПКУ обмеження за кожним видом витрат;

3) розраховується сума ПДФО. Для цього різницю між базою оподаткування (сума з п. 1) та понесеними витратами (сума з п. 2) слід помножити на ставку ПДФО у розмірі 18%;

4) розрахована сума ПДФО порівнюється зі сумою податку, фактично утриманого протягом року із заробітної плати (див. довідку від роботодавця). Якщо протягом року ПДФО було утримано більше, ніж за результатом розрахунку, фізособа має право на повернення надлишку.

Для отримання коштів у вигляді податкової знижки подається декларація до податкових органів за місцем реєстрації фізособи. Зверніть увагу: подається декларація за податковою знижкою за 2016 рік за формою у редакції наказу Мінфіну від 15.09.2016 р. №8211. Термін подання, як сказано вище, — до 29.12.2017 р. У разі погодження питання щодо права фізособи на податкову знижку строк повернення ПДФО платнику податку відповідно до п. 179.8 ПКУ становить 60 календарних днів після надходження податкової декларації до ДПI.

1 Є нова форма, затверджена наказом Мінфіну від 06.06.2017 р. №556, але звітувати за нею будемо за результатами 2017 року.

При заповненні декларації слід відобразити річну суму заробітної плати у рядку 10.1 графи 3, а також ПДФО та військовий збір у графах 4 та 5. Ці суми дублюють у рядку 10 розділу II. Iнформація щодо сум береться з довідки від роботодавця про доходи у вигляді заробітної плати. Сума з графи 3 рядка 10.1 розділу II переноситься до рядка 12 розділу IV.

Далі слід заповнити розділі V декларації. У рядку 13 зазначають позначкою «х» документально підтверджені категорії витрат, що включаються до податкової знижки. А у рядках 14 — 17, власне, і здійснюється розрахунок суми:

1) у рядку 14 наводять загальну суму фактично здійснених протягом звітного року витрат. Увага: у граничних розмірах, а це залежить від категорії витрат (див. далі), такі умови зазначені у п. 166.3 ПКУ;

2) до рядка 15 переносять суму з графи 3 рядка 10.1 — це тільки у тому разі, якщо особа не має ПСП. Якщо заробітна плата працівника для оподаткування ПДФО зменшується на ПСП, у рядку 15 проставляють суму, зменшену на суму ПСП;

3) у рядку 16 показують суму витрат, понесених протягом року. Значення рядка 16 є меншим або дорівнює значенню рядка 14, але є не більшим від значення рядка 15 декларації;

4) рядок 17 — це сума, на яку зменшуються податкові зобов'язання фізособи. Розраховується за формулою: графа 4 рядка 10.1 — (рядок 15 — рядок 16) х 18%.

Насамкінець у розділі VI декларації буде відображено суму податку, на яку фізособа буде сподіватися при погодженні розрахунку податковим органом. Ця сума відображається у рядках 19 та 22.2 без знака «-».

Нарешті у рядку 29 слід зазначити реквізити банківського рахунку для перерахування коштів у разі повернення надміру утриманого ПДФО. I наприкінці декларації треба поставити дату заповнення, адже протягом 60 к. д. після подання декларації особа повинна отримати кошти.

Податкова знижка за іпотекою

Згідно з пп. 166.3.1 ПКУ, фізособа може повернути частину суми процентів, сплачених за користування іпотечним житловим кредитом. Визначається сума процентів за іпотекою згідно зі ст. 175 ПКУ.

Зверніть увагу!

Скористатися податковою знижкою за іпотекою дозволено за умови, що будинок (квартира, кімната) є основним місцем проживання фізособи. Підтверджується такий факт позначкою в паспорті про реєстрацію за місцезнаходженням такого житла.

Крім того, відповідно до пп. 166.3.8 ПКУ фізична особа має право включити до податкової знижки суми витрат, які пов'язані зі сплатою видатків на будівництво (придбання) доступного житла, визначеного законом , у тому числі на погашення пільгового іпотечного житлового кредиту, наданого на такі цілі, та процентів за ним1.

1 ЗIР, підкатегорія 103.06.01, відповідь на запитання: «В яких випадках у ФО-резидента виникає право на отримання податкової знижки в частині процентів за користування іпотечним житловим кредитом?».

Доступне житло

Доступне житло — збудовані і ті, що будуються за державної підтримки, житлові будинки (комплекси) та квартири.

Стаття 4 Закону України «Про запобігання впливу
світової фінансової кризи на розвиток
будівельної галузі та житлового будівництва»

Якщо іпотека отримана з метою будівництва об'єкта, то, як сказано в абз. 2 п. 175.2 ПКУ, першим звітним роком, в якому виникає право на податкову знижку, буде рік, в якому збудований об'єкт житлової іпотеки переходить у власність платника податку та починає використовуватись як основне місце проживання.

Відповідно, до настання моменту переходу права власності на житло і реєстрації за цією адресою скористатися правом на знижку можливості немає.

Якщо об'єкт іпотеки перебуває у спільній власності подружжя, право на податкову знижку має той член подружжя, який є позичальником такого кредиту. Тобто безпосередньо та особа, яка визначена за кредитним договором позичальником.

Право на включення частини суми процентів до податкової знижки надається платнику за одним іпотечним кредитом протягом 10 послідовних календарних років з моменту виникнення такого права.

Документи, які підтверджують право на отримання знижки за іпотекою:

— кредитний договір та нотаріально завірений договір іпотеки;

— платіжні документи, в яких чітко визначено суму сплачених відсотків за користування іпотечним кредитом та прізвище, ім'я, по батькові платника податку як платника цих процентів (рахунок з відбитком каси про перерахування коштів, платіжне доручення банку з відміткою про перерахування коштів);

— паспорт з позначкою про реєстрацію за місцезнаходженням житлового будинку (квартири, кімнати), щодо якого оформлено іпотечний житловий кредит.

На практиці виникає запитання: чи має право фізособа на податкову знижку, якщо предмет іпотеки протягом року був проданий або іпотека припиняється у разі припинення основного зобов'язання посеред року? Так, жодних проблем, фізособа має право на повернення ПДФО за дотримання загальних вимог: наявність підтвердних документів, позначка в паспорті про основне місце проживання. Дивно, що у рубриці ЗIР, підкатегорія 103.06.01, на запитання: «Чи має право ФО-резидент на отримання податкової знижки в частині суми процентів за користування іпотечним житловим кредитом, якщо протягом звітного року об'єкт іпотеки був відчужений?» — наводиться фіскальна відповідь. На наш погляд, який підтверджується у листі ДФСУ від 24.03.2017 р. №7383/7/99-99-13-01-03-17, за дотримання решти вимог ст. 166 та ст. 175 ПКУ фізособа не втрачає права на отримання податкової знижки.

Звертаємо увагу щодо підтвердних документів у разі погашення кредиту шляхом ануїтетних платежів1. За цієї форми погашення кредиту і процентів за ним у платіжному або розрахунковому документі банку зазначається загальна сума виплат без розбивки на проценти й основну суму боргу. Але пп. 166.2.1 ПКУ вимагає уточнення в документах суми витрат, які є підставою для знижки, та дати фактичного їх понесення. У цьому разі позичальник повинен подбати про отримання від банку належно оформлених підтвердних документів. До речі, деякі банки (за певну плату) надають позичальникам підтвердні документи у вигляді довідок, які засвідчують фактичну сплату процентів протягом звітного року.

1 Буде цікаво ознайомитися з думкою податківців: див. ЗIР, підкатегорія 103.06.01, відповідь на запитання: «Яким документом платник податку — ФО може підтвердити суму сплачених відсотків за іпотечним житловим кредитом, якщо має квитанції, у яких зазначено однією сумою сплачений основний платіж та відсотки (ануїтетні платежі)?».

Яку суму ПДФО має право повернути фізособа від сплачених процентів, безпосередньо залежить від площі житла. Пункт 175.1 ПКУ уточнює, що особа має право включити до податкової знижки частину суми процентів. Що це означає?!

Частина суми процентів, що включається до податкової знижки, має дорівнювати добутку суми процентів і коефіцієнта, розрахованого згідно з п. 175.3 ПКУ.

Коефіцієнт для іпотечної знижки

Коефіцієнт, що враховує мінімальну площу житла для визначення податкової знижки на суму процентів за іпотечним житловим кредитом, обчислюється за такою формулою:

К = МП : ФП,

де К — коефіцієнт;

МП — мінімальна загальна площа житла, що дорівнює 100 квадратним метрам;

ФП — фактична загальна площа житла, що будується (придбавається) платником податку за рахунок іпотечного кредиту.

Пункт 175.3 ПКУ

Якщо коефіцієнт більший за одиницю, до податкової знижки включається сума фактично сплачених процентів за іпотечним кредитом без застосування такого коефіцієнта.

Це означає, що у разі коли площа житла, придбаного за рахунок іпотечного житлового кредиту, не перевищує 100 кв. м, фізособа має право включити до податкової знижки всю суму сплачених процентів (зрозуміло, що в межах суми річного доходу за заробітною платою, про це ми зазначали на початку).

Якщо коефіцієнт менший за одиницю, до податкової знижки включається лише частина суми процентів, що припадає на площу саме у 100 кв. м.

Iпотека може виплачуватись як у національній валюті, так і в іноземній — право на податкову знижку від цього не втрачається. Сума процентів в іноземній валюті перераховується у гривні за курсом Нацбанку, що діє на день сплати таких процентів, відповідно до абз. 2 п. 175.1 ПКУ (увага: не слід плутати з комерційним курсом банку під час купівлі валюти для погашення іпотеки та відсотків).

Також звертаємо увагу, що у разі коли сума отриманого кредиту була більшою, ніж вартість придбаного (збудованого) предмета іпотеки (таке можливо, зокрема, при наданні кредитору додаткової застави), то до податкової знижки включається сума процентів за користування кредитними коштами лише в частині вартості предмета іпотеки — п. 175.5 ПКУ.

Податкова знижка за благодійництво

Скористатися правом на знижку згідно з пп. 166.3.2 ПКУ можна за дотримання певних умов:

— пожертвування у вигляді коштів, а також майна, здійснено лише неприбутковим організаціям, внесеним до Реєстру неприбуткових організацій та установ на дату передачі коштів та/або майна1;

— розмір знижки не перевищує 4% суми загального річного оподатковуваного доходу благодійника у вигляді заробітної плати.

Документи, які підтверджують право на отримання знижки за благодійництво:

— договір про пожертву або договір дарування;

— підтвердження від неприбуткової організації статусу неплатника податку на прибуток;

— документ, що підтверджує факт приймання-передачі майна (перерахування коштів);

— розрахункові документи (квитанції) про вартість майна, яке передано на благочинність. Саме ця сума буде відображатись у рядку 14 розділу V декларації.

Податкова знижка за навчання

Порядок визначення суми податкової знижки за витратами на навчання викладено у пп. 166.3.3 ПКУ. Увага: редакцію цієї норми з 01.01.2017 р. змінено. Але з метою реалізації права на податкову знижку за витратами на навчання за підсумками 2016 року застосовуються норми Кодексу, чинні у 2016 році, а конкретніше — станом на 31.12.2016 р. (додатково див. IПК ДФСУ від 24.07.2017 р. №1312/Д/99-99-13-01-03-14/IПК та від 02.08.2017 р. №1452/Ч/99-99-13-01-03-14/IПК).

Важливо: якщо студент протягом 2016 року одночасно навчався і працював, отримував заробітну плату, то право на податкову знижку за наслідками звітного року має сам студент за умови документального підтвердження понесених витрат на навчання, а не його батьки, оскільки він вже не перебуває на утриманні. I ще один момент, про який забувають під час повернення витрат на навчання. Як зазначають податківці2, навчання на військовій кафедрі — це додаткова послуга навчального закладу, що не є обов'язковою у процесі безпосереднього навчання й оплачується окремо (додатково) від плати за навчання за договором. Такі витрати до податкової знижки не належать.

Порядок визначення суми ПДФО до повернення такий:

1) визначається база оподаткування річної суми нарахованої заробітної плати (база може зменшуватись на ПСП за наявності) — рядок 10.1 графа 3 декларації;

2) на підставі підтвердних документів визначається сума (вартість) витрат, дозволених до включення до податкової знижки3. За нормами 2016 року ця сума не повинна перевищувати для студентів, які навчаються на денній формі навчання, 19300 грн (1930 грн х 10 міс.), рядок 14 декларації. При розрахунку понесених витрат слід враховувати, що розмір цих витрат не повинен перевищувати встановленого у договорі розміру оплати за відповідний звітний період;

1 На офіційному веб-сайті ДФС забезпечується відкритий доступ до таких відомостей.

2 Див. відповідь на запитання 6 у консультації: http://ck.sfs.gov.ua/media-ark/news-ark/268691.html.

3 Компенсація вартості здобуття середньої професійної або вищої освіти платника податку та/або члена його сім'ї першого ступеня споріднення, який не одержує заробітної плати, редакція пп. 166.3.3 ПКУ у 2016 році.

3) розраховується сума ПДФО, на яку зменшуються податкові зобов'язання у зв'язку з використанням права на податкову знижку: від суми ПДФО, утриманого (сплаченого) із заробітної плати за рік, віднімаємо суму ПДФО, визначену як добуток бази оподаткування, зменшеної на суму понесених платником податку витрат на оплату за навчання, та ставки податку, рядок 17 декларації.

Витрати мають бути підтверджені документально, зокрема квитанціями, прибутковими касовими ордерами, копіями договорів та документами, які підтверджують ступінь споріднення (у разі компенсації вартості здобуття середньої професійної або вищої освіти члена сім'ї першого ступеня споріднення).

Договір повинен бути укладений між навчальним закладом та дитиною. У розрахункових документах обов'язково повинні бути відображені вартість таких послуг та період їх надання (тобто за який період навчання була зроблена оплата). Якщо у квитанціях на оплату зазначено ім'я дитини, це жодним чином не спростовує право одного з батьків на отримання податкової знижки (додатково див. ЗIР, підкатегорія 103.06.03). Але якщо договір з навчальним закладом укладено одним із батьків, а в документах про сплату зазначено дані іншого, то права на податкову знижку батьки не мають.

Податкова знижка за страховими платежами

Підпункт 166.3.5 ПКУ встановлює умови та низку обмежень щодо суми витрат фізособи на сплату страхових платежів, сплачених страховику-резиденту за договорами страхування, зокрема за договором довгострокового страхування життя.

Сума страхових платежів за 2016 рік з розрахунку за місяць за себе не повинна перевищувати суми, визначеної в абз. 1 пп. 169.4.1 ПКУ, у 2016 році це 1930,00 грн.

А з розрахунку на кожного застрахованого члена сім'ї першого ступеня споріднення платник податку має право віднести фактично здійснені ним у 2016 році витрати на сплату страхових платежів у сумі, що не перевищує 965,00 грн (50% від 1930 грн)1.

До податкового року включаються тільки місяці календарного 2016 року. А це означає: якщо здійснено оплату за місяці звітного року і наступного за звітним одним платіжним документом (квитанцією), при включенні до податкової знижки за звітний рік слід враховувати суму витрат (частину) з розрахунку за кожний повний або неповний місяць 2016 року. Фізособа може скористатися податковою знижкою за 2016 рік тільки в сумі плати за 2016 рік.

Податкова знижка на лікування та усиновлення

Один із видів витрат за пп. 166.3.6 ПКУ, за якими виникає право на повернення ПДФО, — це оплата допоміжних репродуктивних технологій згідно з умовами, встановленими законодавством. При лікуванні безпліддя право на повернення податку розраховується не більше ніж сума, що дорівнює третині доходу у вигляді заробітної плати за звітний податковий рік.

Зверніть увагу!

Податківці вважають*, що скористатися правом на податкову знижку може лише платник податку — жінка. Виходить, що чоловік не може скористатися правом на податкову знижку, якщо дружина не працює.

* Див. ЗIР, підкатегорія 103.06.06.

А от за сумами витрат на оплату державних послуг, пов'язаних з усиновленням дитини, включаючи сплату державного мита, граничного грошового обмеження немає.

Слід мати на увазі, що сума коштів, сплачених фізособою на користь закладів охорони здоров'я для компенсації вартості платних послуг з лікування такої фізособи або члена сім'ї першого ступеня споріднення, за пп. 166.3.4 ПКУ також належить до витрат із правом на податкову знижку. Проте, як сказано у п. 1 розділу ХIХ ПКУ, ця знижка на лікування застосовуватиметься тільки після прийняття закону про загальнообов'язкове державне соціальне медичне страхування. На жаль, за наслідками 2016 року вона ще не надаватиметься.

Податкова знижка на переобладнання ТЗ

Власники ТЗ, які переобладнали свої авто для роботи на зрідженому (стисненому) газі чи біопаливі2, також мають право на компенсацію своїх витрат у вигляді податкової знижки згідно з пп. 166.3.7 ПКУ.

1 Додатково див. IПК ДФСУ від 07.08.2017 р. №1511/Л/99-99-13-01-03-14/IПК.

2 Порядок переобладнання транспортних засобів затверджено постановою КМУ від 21.07.2010 р. №607.

Зверніть увагу: після переобладнання ТЗ в індивідуальному порядку власник обирає організацію з оцінки відповідності та подає заяву про проведення оцінювання відповідності переобладнаного ТЗ. За результатами такого оцінювання видаються сертифікат відповідності для переобладнаних автобусів та акт технічної експертизи або сертифікат відповідності для інших переобладнаних ТЗ. Так от, податківці серед документів на підтвердження витрат бажають бачити і цей документ, а також свідоцтво про реєстрацію ТЗ (технічний паспорт).

Обмеження у сумі немає, проте слід мати документи, які підтверджують затрати на встановлення обладнання.

Олена ВОДОП'ЯНОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру