• Посилання скопійовано

Суть справи

Перспективи СМКОР
Законопроектом №7115 (зареєстрований у ВРУ 15 вересня 2017 р.) «Про внесення змін до підрозділу 2 розділу XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України щодо зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування у Єдиному реєстрі податкових накладних» пропонується повернутися до тестового режиму зупинення реєстрації ПН/РК у ЄРПН аж до прийняття окремого законопроекту. Передбачається, що цей новий законопроект буде побудований на підставі проведеного аналізу результатів застосування та за умови усунення недоліків запровадження процедур зупинення реєстрації ПН/РК.

Працевлаштування інвалідів і Держпраці
Як ми пам'ятаємо, «інвалідний норматив» поширюється на всіх роботодавців (у тому числі і підприємців-фізосіб), в яких за основним місцем роботи працює вісім і більше осіб. Держпраці має намір контролювати і працевлаштованість інвалідів.

Податкова знижка з ПДФО
Iз заробітної плати щомісяця утримується ПДФО, частину коштів у вигляді сплаченого за рік податку фізособа може повернути. Як визначається податкова знижка та яким є порядок повернення, розглянемо у статті.

Публічні пожертви: облік, оподаткування
У попередній публікації «Особливості публічного збору благодійних пожертв суб'єктами господарювання» («ДК» №36/2017) ми поміркували над питаннями, чи можуть суб'єкти господарювання публічно збирати благодійні пожертви, які організаційні схеми для цього застосовуються, чи можна збирати пожертви через скриньки тощо. Сьогодні продовжимо тему і поговоримо про облік і оподаткування.

Повідомлення про керівника нової юрособи
Підприємство було створене у січні 2017 року, на початку року взято на облік у податковій, статистиці, ПФУ. Згідно з протоколом рішення засновник тимчасово виконує функції керівника на безоплатній основі. Обороту за I півріччя 2017 р. не було. Керівник зробив електронні ключі директора на підписання документів та звітності. Щомісяця він подавав до податкової пояснення про те, що трудова діяльність не провадиться, зарплата не нараховується. З липня розпочалася повноцінна госпдіяльність.

Нерухомість на позичені кошти
Наше підприємство має намір взяти безпроцентну позику в російських рублях у резидента Росії (фізособи) терміном на 15 років. Позика є цільовою — на придбання нерухомості. Кошти будуть перераховуватися траншами на рахунок забудовника згідно із затвердженим графіком, для отримання останнього траншу відкривається документарний безвідкличний акредитив на суму такого траншу (акредитив виконується шляхом платежу після пред'явлення документів та встановлення їх належного подання). Позика забезпечується заставою нерухомості, що придбавається за позичені кошти. Повернення позики здійснюється у російських рублях згідно з графіком повернення коштів раз на півроку. Як такі операції відобразити в обліку?

Подвійні перевірки ДФС
Ми прострочили валютну виручку за ЗЕД-операціями, у зв'язку з чим отримали запит від органу ДФС, на який надали відповідь. Водночас ми отримали повідомлення про планову перевірку підприємства. Періоди та контрагенти збігаються. Чи буде це одна перевірка чи кілька? Чи можемо ми не допустити на перевірку?

До змісту номеру