• Посилання скопійовано

Суть справи

Коли ПН/РК заблоковано
1 липня настало, і, схоже, податківці покладають серйозні надії на ефективність механізму блокування ПН та РК. Але ж, здається, уже всім стало зрозуміло, що критерії блокування розроблені таким чином, що потрапляти в лещата блокування будуть саме добросовісні платники ПДВ.

Податкова накладна в роздрібній торгівлі
Торгівля вроздріб — це, з одного боку, не така вже й складна діяльність. Але з іншого боку, через великий асортимент товару та велику кількість дрібних операцій є певні особливості. Та й РРО завдає додаткового клопоту. Усе це спричиняє особливості складання податкових накладних на операції з продажу товарів уроздріб.

Система GPS/GPRS: облік палива в баках
Технічний прогрес дарує нам нові технічні облікові можливості. Наприклад, колись нормативний метод був прогресивною знахідкою, яка допомагала ефективно витрачати ресурси. А тепер він виглядає як анахронізм. Навіщо нам мучитися з морочливою процедурою списання витрат палива, передбаченою Нормами №43, якщо є прогресивна система контролю транспорту GPS/GPRS? Не весь же час нам ходити у дідових штанцях, вмовляючи себе, що дід усе життя їх носив — і добре жив.

Хто відповість за втрату вантажу
Ситуація: підприємство уклало договір страхування вантажу під час перевезення. Хто несе відповідальність за вантаж? Хто відповідає за пошкодження вантажу, якщо сталася поломка ТЗ (електрика, інша технічна несправність, яку неможливо виявити під час огляду ТЗ перед виїздом з гаражу)? Яка відповідальність перевізника, працівника перевізника у разі пошкодження вантажу чи ДТП? Спробуємо пояснити це на прикладах.

Зарахування заборгованостей за ЗЕД-контрактами
Iноді в СГ виникають запитання, як провести та закрити окрему операцію, особливо якщо це операції ЗЕД. Проаналізуймо одну з них на конкретному прикладі нашого передплатника.

Заборгованість як вона є
Облікові нюанси роботи із кредиторською та дебіторською заборгованістю не полишають перших сторінок професійних бухгалтерських форумів та спеціалізованих груп у соцмережах. Завершилося перше півріччя 2017 року. Перед бухгалтерами знову постають завдання підготовки фінансової (управлінської) звітності та декларації з податку на прибуток.

Роялті від нерезидента
Новостворене підприємство з червня 2017 р. підписує договір з нерезидентом на право продажу компонентів ПЗ зі сплатою роялті у розмірі 1,5% від виручки, що надходить на поточний рахунок. Як розрахувати суму роялті, яку можна віднести на витрати для новостворених підприємств? Які обмеження можуть виникати у разі сплати роялті за кордон? Як визначати курсові різниці?

Підрядні роботи на паливі замовника — чи буде акциз?
Підприємство залучає до виконання механізованих робіт дорожню або сільськогосподарську техніку разом з обслуговуючим персоналом на умовах договору підряду. Забезпечення цієї техніки пальним покладається на це підприємство-замовника. Чи потрібно такому підприємству реєструватися платником акцизного податку, складати та реєструвати акцизні накладні?

Податок на нерухомість: виправляємо помилки
Предметом цієї статті стали запитання читачів щодо виправлення помилок у вже поданій декларації з податку на нерухоме майно. Поговоримо про ключові нюанси внесення змін до вже поданої звітності.

До змісту номеру