• Посилання скопійовано

Розрахунки готівкою — до 50000 грн

Постановою НБУ від 25.11.2016 р. №407, про яку було оголошено лише 3 січня 2017 р. і яка набрала чинності з 4 січня, обмежено розрахунки готівкою підприємств і підприємців із фізособою за всіма операціями сумою 50 тис. грн на день.

Розрахунки з фізичними особами

Постановою №407 унесено зміни до постанови НБУ від 06.06.2013 р. №210 «Про встановлення граничної суми розрахунків готівкою». Викладено в новій редакції абзац 3 п. 1, яким установлено граничну суму розрахунків готівкою між фізособою та підприємством (підприємцем) протягом одного дня в розмірі 50 тис. грн.

До 04.01.2017 р. обмеження становило 150 тис. грн, причому стосувалося лише розрахунків за товари (роботи, послуги). НБУ та ДФС у роз'ясненнях зазначали, що на операції щодо отримання та надання поворотної допомоги теж поширюються граничні суми розрахунків (лист НБУ від 24.01.2014 р. №11-116/3159, лист ДФС від 21.07.2014 р. №25/6/99-99-22-06-03-15/415). Ми з такою позицією не могли погодитися, адже з буквального розуміння постанови НБУ можна було зробити висновок, що обмеження в 150 тис. грн на день, яке діяло до 4 січня, не стосувалося фіндопомоги, дивідендів, оплати праці та інших видів розрахунків, окрім оплати за товари, роботи і послуги.

Тепер відповідне уточнення з тексту постанови забрали, і нова редакція стосується будь-яких розрахунків готівкою.

Винятки залишилися

Звернімо увагу, що три випадки, на які не поширюються нові обмеження, залишилися в п. 2.3 Положення №637. Це розрахунки підприємств (підприємців) із бюджетами та державними цільовими фондами, добровільні пожертвування та благодійна допомога, використання коштів, виданих на відрядження. У решті випадків в операціях між фізособами доведеться дотримуватися встановлених обмежень у 50 тис. грн.

Так, не можна, наприклад, на більшу суму протягом одного дня одній фізособі видавати зарплату, видавати й одержувати від однієї фізособи кошти за товар, роботу, послугу, матдопомогу, фіндопомогу.

Розрахунки на суми, які перевищують зазначені обмеження, мають проводитися через банк.

Поворотна фіндопомога: варіанти

У багатьох випадках за потреби можна розподілити розрахунки на кілька «траншів». Наприклад, отримання чи повернення готівкової ПФД (позики) може здійснюватися частинами, що не перевищують 50000 грн кожна. За нагальної потреби одержати ПФД готівкою в більшій загальній сумі протягом одного дня можна шляхом отримання від різних фізосіб (приклад 1). Одержати ПФД підприємству від іншого підприємства (юридичної особи) готівкою також можливо, але тут діятиме обмеження в сумі 10 тис. на день, про що йтиметься нижче (приклад 2).

Приклад 1 Підприємству необхідні готівкові кошти в сумі 80000 грн протягом одного дня, які треба відразу витратити в готівковій формі. Традиційно в таких випадках оформлювалася ПФД від засновника Iваненка I. I. У зв'язку зі зниженням граничної суми розрахунків одна особа може надати лише 50000 грн на день. Тому в цьому разі буде правомірним одержати ПФД у сумі 50000 грн від Iваненка I. I., та 30000 грн від іншої особи, наприклад від іншого засновника Петренка П. П. або одного з працівників — інженера Григоренка Г. Г. (звичайно, з оформленням ПКО).

Приклад 2 Поворотна фінансова допомога від ТОВ «Альфа» приватному підприємству «Бета» готівкою (звичайно, з оформленням ВКО у ТОВ «Альфа» та ПКО в ПП «Бета») може бути надана лише в сумі, що не перевищує 10000 грн на день.

Для роздрібної торгівлі

Звернімо увагу, що операції платіжною карткою, незважаючи на віднесення їх до розрахункових операцій за Законом про РРО, не є готівковими операціями, і в такому разі продаж фізособі одним чеком на суму понад 50 тис. грн на один день допускається.

А в разі ж готівкового розрахунку з однією особою сума в одному чеку не може перевищувати 50 тис. грн на день. Водночас враховуючи, що ідентифікація фізосіб при готівковому продажу не проводиться, ніхто не забороняє фізособі придбати товари (звичайно, якщо це подільний товар, див. приклад 3) за готівку різними чеками.

Якщо ж підприємство торгує штучним товаром високої вартості і має значну кількість клієнтів, які бажають розрахуватися готівкою на суму понад 50 тис. грн, можливо, йому слід подумати над укладенням договору з найближчою банківською установою про приймання готівкових коштів банківським переказом — для того щоб максимально забезпечити потреби клієнтів. Водночас підприємство торгівлі не може приймати готівкові кошти від таких покупців та самостійно відносити їх до банку, адже в такому разі йому загрожують санкції за незастосування РРО, а також порушення готівкового обмеження.

Для ФОП — платників єдиного податку зауважимо, що в разі коли такий ФОП приймає платіжні картки, це не зобов'язує його використовувати РРО, за умови неперевищення в календарному році суми доходу 1 млн грн, а також за дотримання умов, установлених в п. 296.10 ПКУ1.

1 Норми п. 296.10 ПКУ щодо встановленої суми доходу нині не поширюються на платників єдиного податку, які здійснюють реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту.

Приклад 3 Підприємство роздрібної торгівлі реалізує самохідні снігоприбиральні машини, вартість деяких моделей сягає 60 тис. грн за одиницю і вище. Оскільки такий товар є неподільним, реалізувати його фізичній особі можна лише за безготівковим розрахунком, у т. ч. з допомогою платіжної картки або банківського переказу.

Розрахунки між підприємствами та підприємцями

Гранична сума готівкових розрахунків підприємства з іншим підприємством або фізособою-підприємцем залишилася без змін і становить 10 тис. грн на день з одним підприємством (підприємцем).

Відповідне обмеження в 10 тис. грн на день стосується випадків використання готівки, одержаної на господарські потреби шляхом зняття з корпоративної платіжної картки. Однак наголосимо, що стосується воно розрахунків з одним контрагентом: якщо підзвітна особа зняла 15 тис. грн, то одному контрагенту з цих коштів вона може заплатити протягом дня не більше 10000 грн.

Розрахунки фізособи з фізособою

У частині розрахунків фізосіб між собою гранична сума також зазнала змін — відтепер розрахунки між фізособами готівкою дозволяються на суму до 50 тис. грн замість 150 тис. грн, як це було раніше. Відповідні зміни внесено до абз. 4 п. 1 Постанови №210. Однак це обмеження, як і раніше, стосується лише договорів купівлі-продажу, які підлягають нотаріальному посвідченню, і його сума визначається з розрахунку не за день, а за одним договором (у цій частині нічого не змінилося).

Санкції за порушення

Нагадаємо, що за порушення граничної суми розрахунків готівкою на сьогодні фінансової відповідальності для підприємства не передбачено (див., наприклад, лист ДФСУ від 19.12.2016 р. №13583/М/99-99-13-04-02-14). Передбачена лише адміністративна відповідальність його посадових осіб, а також для підприємця. Йдеться про ст. 163-15 КУпАП, яка встановлює за таке порушення штраф у розмірі від 100 до 200 н. м. д. г. (1700 — 3400 грн). За повторне порушення протягом року після накладення стягнення — підвищений штраф від 500 до 1000 н. м. д. г. Протоколи за відповідні правопорушення складають посадові особи ДПI, а постанови про накладення штрафу виносять керівники ДПI та їхні заступники (ст. 234-2 КУпАП). Згідно зі ст. 38 КУпАП, для таких правопорушень установлюється строк давності — 2 місяці з дня їх вчинення. Після закінчення цього строку посадові особи або підприємець вже не можуть бути притягнені до відповідальності у вигляді адмінштрафу.

Олексій КРАВЧУК, д. ю. н., доцент, аудитор

До змісту номеру