• Посилання скопійовано

Суть справи

Фінзвітність: яка, коли, куди
Завдяки оновленому абз. 2 п. 46.2 ПКУ фінзвітність тепер є додатком до податкової декларації з податку на прибуток та її невід'ємною частиною. При підготовці фінзвітності важливо не просто механічно перенести інформацію з рахунків до правильних рядків звітності, а й подбати про смислове наповнення показників цих рахунків.

Звітність суб'єктів малого підприємництва
Форму, суть та загальний алгоритм складання фінзвітності суб'єктів малого підприємництва регламентує П(С)БО 25. Цей матеріал присвячений конкретним процедурам заповнення основних рядків форм №1-м та №2-м.

Електронний кабінет ДФС — у законі
Законом від 21.12.2016 р. №1797-VIII внесено низку доповнень до ПКУ щодо функціонування електронного кабінету ДФС (далі — ЕК): визначено принципи його діяльності та багато інших положень. Є підстави вважати, що свавілля з боку деяких ДПI на зразок блокування договорів про визнання ЕЦП, а також «гра в загадки» щодо прізвища поточного керівника ДПI, будуть нарешті припинені, хоча й не відразу.

Перевірки ДФС у нових умовах
У статті «Мораторій та уніфіковані перевірки у 2017 році» («ДК» №1-2/2017) ми писали, що зміни, внесені до Закону про держнагляд, поширили його дію на перевірки фіскальних органів. Тож проаналізуємо, як у нових умовах ДФС має проводити планові та позапланові перевірки.

Оподаткування дивідендів ПДФО і ВЗ у 2017 р.
Закон від 21 грудня 2016 р. №1797 уніс зміни до п. 167.5 ПКУ щодо оподаткування пасивних доходів, у т. ч. у вигляді дивідендів. Розглянемо, як оподатковуватимуться дивіденди, що виплачуються фізособам, у 2017 р.

Розрахунки готівкою — до 50000 грн
Постановою НБУ від 25.11.2016 р. №407, про яку було оголошено лише 3 січня 2017 р. і яка набрала чинності з 4 січня, обмежено розрахунки готівкою підприємств і підприємців із фізособою за всіма операціями сумою 50 тис. грн на день.

Амортизація у підприємця на загальній системі
Закон №1797, що набрав чинності з 1 січня 2017 р., уніс зміни до порядку оподаткування підприємців-«загальносистемників», прямо передбачивши можливість включення ними до витрат амортизації основних засобів та нематеріальних активів і встановивши в п. 177.4 ПКУ порядок такої амортизації. Нижче ми розглянемо ці зміни та спробуємо пояснити, яким чином підприємцю тепер можна нараховувати амортизацію. Про інші зміни в оподаткуванні підприємців читайте статтю у «ДК» №1-2/2017.

Антикорупційне електронне декларування
Настав час, коли антикорупційне декларування повністю перейшло на електронну форму: набрала чинності низка документів, які уточнюють коло суб'єктів декларування, передбачають порядок надання Національному агентству з питань запобігання корупції (НАЗК) інформації податковими органами тощо.

Оподаткування доходів нерезидентів
Як і раніше, юрособи-нерезиденти, які отримують доходи з джерелом походження з України, є платниками податку на прибуток, або, як його ще називають, «податку на репатріацію». Коротко про зміни з 2017 року.

До змісту номеру