• Посилання скопійовано

Подання декларації з податку на прибуток підприємством з доходом за І квартал 2016 року більше 20 млн грн

Який звітний період установлено для підприємств, які отримали у поточному році дохід понад 20 млн грн, якщо за попередній рік дохід становив 20 тис. грн?

Відповідно до пп. «в» п. 137.5 ПКУ, річний податковий (звітний) період встановлюється для платників податку на прибуток, у яких річний дохід від будь-якої діяльності (за мінусом непрямих податків), визначений за показниками Звіту про фінансові результати (Звіту про сукупний дохід), за попередній річний звітний (податковий) період, не перевищує 20 мільйонів гривень.

Тож виходить, що оскільки за підсумками 2015 року підприємство мало річний дохід 20 тис. грн, то протягом 2016 року воно не зобов'язане подавати квартальну форму декларації з податку на прибуток. На таке підприємство поширюється норма пп. «в» п. 137.5 ПКУ, відповідно, для нього встановлено річний звітний період.

А от протягом 2017 року, якщо нічого не зміниться на законодавчому рівні, підприємство, яке за 2016 рік отримає дохід у розмірі понад 34 млн грн, мусить подавати декларацію щокварталу.

ПКУ не передбачені дії суб'єкта господарювання у разі, якщо він помилково подав податкову звітність до контролюючого органу (подано звітність, яку взагалі не треба подавати, або подано не до того контролюючого органу). І, звісно, жодних штрафних санкцій за помилкове подання податкової декларації за квартал чинним законодавством не передбачено.

Проте подання такої декларації може призвести до непередбачуваних наслідків. Так, як ми розглянули вище, за нормами законодавства підприємство має звітувати, а отже, і сплачувати податок на прибуток, у строки, встановлені для річного звітного періоду (тобто декларацію подати протягом 60 календарних днів після закінчення звітного року, а податок, визначений у такій декларації, сплатити протягом 10 календарних днів після закінчення граничного терміну подання декларації). Подання декларації за квартал, у разі якщо податківці визнають її і проведуть за інтегрованою карткою платника податків, може призвести до того, що податківці вважатимуть, що і сплатити податок, визначений у такій декларації, слід у квартальні строки (тобто протягом 10 календарних днів після закінчення граничного строку подання декларації за квартал). Несплата податку може спричинити застосування до підприємства штрафних санкцій (10%/20% від суми недоплати плюс пеня).

Тому важливо питання з помилково поданою декларацію вирішувати терміново. ДФС у роз'ясненнях у ЗІР, підкатегорія 135.02, доводить, що платник податків може звернутися письмово до контролюючого органу з обґрунтуванням обставин помилково поданої податкової звітності та проханням не визнавати таку звітність як податкову.

Ганна РУСАНОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру