• Посилання скопійовано

Запитання і відповіді

Облік валютного доходу у платника ЄП 3-ї групи
ФОП на єдиному податку 3-ї групи отримав дохід у валюті (дол. США) у I кварталі 2016 р. Згідно з обов'язковим продажем 75% зараховано банком на гривневий рахунок, решту 25% — на рахунок ФОП. Запитання:
1) як це записати до Книги обліку доходів;
2) яку суму включати до доходу за I квартал;
3) на яку суму нараховувати ЄП за I квартал;
4) що робити після продажу решти 25%;
5) як рахувати курсові різниці?

Повернення бракованого товару нерезиденту
Під час імпорту обладнання був визнаний ПК з ПДВ. Тепер обладнання, як браковане, повертається нерезиденту. Чи потрібно проводити перерахунок КР та нараховувати ПЗ з ПДВ за п. 198.5 ПКУ?

Протягом строку дії догани заходи заохочення до працівника не застосовуються
Чи є матеріальна допомога, виплачена всім працівникам (наприклад, з нагоди професійного свята, на оздоровлення, до Різдва Христового), заходом заохочення? Чи виплачується така матеріальна допомога у разі наявності у працівника догани?

Нарахування виробничої премії працівникам
Відповідно до умов колективного договору при виконанні певних виробничих показників за відпрацьований час підприємство щомісяця виплачує виробничу премію працівникам. Як правильніше проводити нарахування цієї премії: місяць у місяць (тобто у травні за травень) чи у місяці, наступному за місяцем, за який нараховується виробнича премія (тобто у червні за травень)?

Списання заборгованості за нарахованими відсотками за валютним кредитом від нерезидента
Наше підприємство має процентні кредити у валюті від нерезидента. У поточному 2016 року були складені додаткові угоди з нерезидентом про прощення частини боргу за нарахованими, але не виплаченими відсотками за 2015 рік. Відсотки в 2015 році нараховувалися за ставкою 11% річних та відносилися на витрати періоду. Сума «прощення» розраховувалася виходячи зі ставки 4% річних, хоча в додатковій угоді про це не сказано, є просто сума прощення (наприклад, 700 тисяч).
Як правильно відобразити в обліку? Чи треба коригувати облік 2015 р. та подавати уточнюючу декларацію з податку на прибуток за 2015 р.?

Реєстрація платником ПДВ
Платник ПДВ утратив статус платника ПДВ з ініціативи податкового органу у березні 2016 р. (відсутність діяльності за останні 12 місяців). У першій половині травня плануємо укласти декілька договорів на загальну суму 2,5 млн грн, строк виконання яких — травень 2016 р.
Знаючи прогнозований обсяг операцій, чи має право суб'єкт господарювання ініціювати добровільну реєстрацію платником ПДВ? Чи слід подавати реєстраційну заяву саме після перевищення реєстраційної суми? Чи є ризик наразитися на штрафні санкції від податкового органу?

Подання декларації з податку на прибуток підприємством з доходом за І квартал 2016 року більше 20 млн грн
Який звітний період установлено для підприємств, які отримали у поточному році дохід понад 20 млн грн, якщо за попередній рік дохід становив 20 тис. грн?

До змісту номеру