• Посилання скопійовано

Нарахування виробничої премії працівникам

Відповідно до умов колективного договору при виконанні певних виробничих показників за відпрацьований час підприємство щомісяця виплачує виробничу премію працівникам. Як правильніше проводити нарахування цієї премії: місяць у місяць (тобто у травні за травень) чи у місяці, наступному за місяцем, за який нараховується виробнича премія (тобто у червні за травень)?

Чинне законодавство не встановлює вимог щодо обов'язкового нарахування складових частин заробітної плати саме в місяці, коли мали місце ті чи інші показники, які прийнятою на підприємстві системою оплати праці визначені як умови для нарахувань певних сум. Чинне законодавство не встановлює і чіткого порядку нарахування премій: якщо підприємство бере на себе обов'язок сплачувати їх згідно з колективним договором або, наприклад, положенням про преміювання працівників, то саме воно має визначити й порядок (періодичність, строки) нарахування та виплати такої премії.

Якщо це прийнято системою оплати праці на підприємстві, то премія за виконання показників, наприклад, у травні може цілком законно нараховуватися в червні, премія за виконання показників у першому кварталі — нараховуватися в наступному кварталі, премія за виконання показників за рік — наступного року. Це пояснюється тим, що остаточні підсумки місяця, кварталу, року можуть бути відомі значно пізніше, ніж передбачені законодавством строки виплати заробітної плати за другу половину місяці (не пізніше 7 числа наступного місця).

Якщо ж говорити про правильність, то до основних принципів бухгалтерського обліку і фінансової звітності належать принцип повноти висвітлення і принцип відповідності доходів і витрат (ст. 4 Закону України від 16.07.99 р. №996-XIV «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні»).

Відповідно до принципу повноти висвітлення фінансова звітність повинна містити всю інформацію про фактичні та потенційні наслідки господарських операцій. А згідно з другим названим принципом, для визначення фінансового результату звітного періоду слід порівняти доходи звітного періоду з витратами, що були здійснені для отримання цих доходів.

З урахуванням такого, якщо саме здійснювана в якомусь періоді діяльність має наслідком нарахування премій, суми цих премій правильніше відображати в складі витрат саме в цьому періоді, за який будуть визнані доходи від цієї діяльності. Адже якщо, наприклад, у наступному періоді цієї діяльності вже не буде, а премія за показниками попереднього періоду буде нараховуватися, то в цьому наступному періоді буде необґрунтоване завищення витрат. За таких умов, якщо на момент закриття в обліку місяця, кварталу, року підприємство не має точних даних про показники, що впливають на фактичний розмір премії, воно також може формувати резерв на виплату премій, включаючи його до витрат у звітному періоді, а нараховувати премії з цього резерву вже в наступному періоді.

Отже, відповідний порядок обліку має бути визначено в наказі про облікову політику, а процедура (строки) виплати премій — в самому колективному договорі або в положенні про преміювання працівників.

Олексій КРАВЧУК, д. ю. н., доцент, аудитор

До змісту номеру