• Посилання скопійовано

АН на пальне для власних потреб

Підприємство займається вантажними перевезеннями та оптовим продажем пального. На яку дату такому підприємству треба скласти акцизну накладну при використанні придбаного пального для власних потреб?

По-перше, згідно з пп. 212.1.15 ПКУ платником акцизного податку є особа, яка реалізує пальне. А об'єктом оподаткування загалом — реалізація вироблених в Україні підакцизних товарів (продукції) (пп. 213.1.2 ПКУ). Водночас до об'єктів оподаткування також належить реалізація та/або передача в межах одного підприємства підакцизних товарів (продукції) з метою власного споживання (пп. 213.1.2 ПКУ).

Підкреслимо: якщо обсяги реалізованого (витраченого) пального не перевищують обсягів отриманого пального від інших платників акцизного податку, за які сплачено акцизний податок, то у підприємства не виникатиме об'єкта оподаткування за пп. 213.1.12 ПКУ.

Нещодавно ДФСУ в листі від 24.03.2016 р. №6497/6/99-99-19-03-03-15 розглянула питання щодо оподаткування акцизним податком операції з використання пального для власних потреб і дійшла такого висновку: «Товариство на всі обсяги витраченого пального (у т. ч. реалізованого (переданого підрядникам для виконання робіт/надання послуг зі збирання врожаю Товариства, використаного для власних виробничих потреб Товариства) зобов'язане складати в електронній формі акцизну накладну за кожним кодом товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД реалізованого (витраченого) пального та зареєструвати її в Єдиному реєстрі акцизних накладних з дотриманням умови щодо реєстрації у порядку, визначеному законодавством, електронного підпису уповноваженої платником особи».

Суть складання такої накладної — виявити об'єкт оподаткування акцизним податком, а саме: обсяги перевищення витраченого (реалізованого) пального над отриманим. Але у висновку не сказано, якою датою виникає обов'язок складати АН при використанні пального для власних потреб.

Порядок заповнення акцизної накладної, розрахунку коригування акцизної накладної, заявки на поповнення (коригування) залишку пального затверджено наказом Мінфіну від 25.02.2016 р. №218 (далі — Порядок). Відповідно до п. 1 розд. ІІ Порядку, АН складають при кожній повній або частковій операції з реалізації пального.

На жаль, у цій нормі не деталізовано, що є датою складання АН для використання придбаного пального для власного споживання. Але якщо виходити з фрази «при кожній повній або частковій операції з реалізації пального», то складати АН на пальне, використане для власних потреб, треба датою складання первинного документа про таке використання (акт про списання пального або шляховий лист).

Отже, на наш погляд, у момент відображення в обліку списання ПММ на підставі відповідного первинного документа слід складати АН.

Вважаємо, що в описаному в запитанні випадку, коли паливо зливається в ємність, підстав для списання палива немає. Навіть заправлення автомобіля ще не є підставою для відображення в обліку витрат щодо витраченого пального. Підставою для списання палива є шляхові листи та складені на підставі таких листів акти про списання пального.

Звертаємо увагу, що АН, складена на пальне, використане для власного споживання, залишається у власника такого пального. У верхній лівій частині такої АН зазначають тип причини 3 — пальне відвантажено з метою власного споживання.

Відповідно до п. 5 розд. ІІ Порядку, до АН вносять інформацію за кожним кодом товарної підкатегорії пального згідно з УКТ ЗЕД. При цьому на кожен окремий код товарної підкатегорії пального згідно з УКТ ЗЕД складають окрему АН.

Вступну частину АН заповнюють у порядку, визначеному в розділі І та пунктах 1 — 5 розділу ІІ цього Порядку. Зокрема, у рядку «Особа — отримувач пального» зазначається «Неплатник», а в рядку реквізитів коду за ЄДРПОУ отримувача пального — умовний код «1000000000».

Ганна РУСАНОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру