• Посилання скопійовано

Суть справи

Д2 в дії
Питання коректного заповнення Д2 та його коригування не полишає перших сторінок бухгалтерських форумів. Ми зібрали запитання, що їх найчастіше ставлять передплатники на нашому форумі, лінії консалтингу та «гарячій лінії». Спробуймо відповісти на них.

Фіндопомога: облікові акценти
Фінансова допомога є дієвим інструментом оперативного поповнення обігових коштів підприємства за рахунок коштів засновників чи директора підприємства, головне — вміло та без негативних наслідків користуватися цим інструментом. Поговоримо про різнопланові ситуації в частині обліку фіндопомоги.

Повторність перевірки ПДФО
Під час позапланової виїзної перевірки підприємця податкова нічого не зазначила щодо працівників. Натомість в акті визначила, що порушень стосовно ПДФО не виявлено. Проте через деякий час податківці прийшли на фактичну перевірку через неоформлених працівників. Адже під час попередньої перевірки податковий інспектор виявив кілька неоформлених працівників, які не змогли надати трудові договори. Чи можна не допустити до перевірки? Чим ця перевірка загрожує підприємцю?

Нараховуємо відпусткові у різних ситуаціях
Як розрахувати відпусткові, якщо протягом розрахункового періоду працівник деякий час перебував на лікарняному або у відпустці без збереження зарплати? Чи включати винагороду за підсумками року до розрахунку середньої зарплати для нарахування відпусткових? Як нарахувати відпусткові працівниці одразу після відпустки по вагітності та пологах? Усі ці особливості розглянемо на прикладах.

ПН з умовним ІПН «400000000000»
До 01.04.2016 р. платники ПДВ при складанні ПН, згідно з п. 198.5 ПКУ, в полі ІПН ставили умовні ІПН (далі — код) «4000000000000». З 01.04.2016 р. діють нова форма ПН та нові правила її складання. Розглянемо особливості складання ПН за податковими зобов'язаннями, що виникають у платника ПДВ на підставі норми п. 198.5 ПКУ. У яких випадках у таких ПН треба в полі «ІПН покупця» проставляти код «400000000000», а коли «600000000000»?

Оподаткування благодійної допомоги
Благодійність досить часто трапляється в діяльності підприємств. Як відображати в обліку надання грошової допомоги благодійній організації та фізособам, у тому числі своїм працівникам? Які наслідки чекають на підприємство щодо оподаткування таких витрат?

Робота на півставки
Працівника підприємства приватної форми власності (основне місце праці) переведено на неповний робочий час з оплатою 0,5 посадового окладу. Оклад становить 2200 грн, подано заяву про застосування ПСП. Як у 2016 році правильно розрахувати суми утримань та відрахувань із його зарплати?

Взаємозалік однорідних вимог
У попередніх номерах «ДК» ми розглянули нюанси обліку переведення грошового боргу, переведення товарного боргу та переуступки права вимоги. На додаток залишився останній засіб щодо припинення зобов'язань у господарській діяльності — це зарахування зустрічних вимог, або взаємозалік. З'ясуймо, в яких випадках його можна використовувати та які нюанси обліку.

АН на пальне для власних потреб
Підприємство займається вантажними перевезеннями та оптовим продажем пального. На яку дату такому підприємству треба скласти акцизну накладну при використанні придбаного пального для власних потреб?

До змісту номеру