• Посилання скопійовано

Суть справи

Алкогольно-тютюнова звітність
Наказом Мінфіну від 11.02.2016 р. №49 (далі — Наказ №49) оновлено форми звітності про обсяги виробництва та реалізації спирту та алкогольно-тютюнової продукції, а для роздрібних торговців — затверджено нові форми звітності про обсяги придбання та реалізації таких товарів. Поговоримо про її ключові нюанси.

Нова форма РК до ПН
З 1 квітня набрала чинності нова форма податкової накладної. Певна річ, змінив своє «обличчя» і розрахунок коригування до неї. Які нюанси слід тримати в полі зору, щоби правильно оформлювати РК з цієї дати, — предмет нашої сьогоднішньої розмови.

Авансові платежі з ПДФО для підприємців
Протягом року підприємці на загальній системі оподаткування сплачують авансові платежі з ПДФО. Закінчився перший квартал поточного року, за результатом якого треба сплатити авансовий платіж з ПДФО, проте за новими правилами.

Мораторій на перевірки — суди проти!
Напевне, цієї статті не було б, якби на очі автору не потрапив один лист. Найдивніше, що його автором є Мін'юст. І в ньому він висловлюється проти мораторію, посилаючись на позицію судів першої інстанції. І що ще дивніше — серед двох законів, якими запроваджується мораторій, Мін'юст, як і адміністративні суди, визнаючи права контролюючих органів на перевірки, керуються лише одним із них. Детальніше — далі у статті.

«Незначні» помилки в реквізитах ПН
З 01.01.2016 р. оновлений п. 201.10 ПКУ дозволяє платникам ПДВ — покупцям, незважаючи на наявність помилок у ПН (за умови її реєстрації), — якщо такі помилки не заважають ідентифікувати здійснену операцію, її зміст, період, сторони та суму податкових зобов'язань, — віднести суми ПДВ до складу ПК. Які саме помилки покупці можуть вважати незначними та не турбуватися щодо податкового кредиту за такими ПН?

Переуступка права вимоги — нюанси обліку
У попередньому номері «Дебету-Кредиту» було розглянуто нюанси обліку переведення грошового та товарного боргу. Але є ще один різновид таких господарських операцій — це переуступка права вимоги. Розгляньмо, які її відмінності та податкові наслідки.

Уточнюємо декларацію з прибутку
Якщо платник податку припустився помилки, але сам її виявив, головне — вчасно виправитися. Адже від цього залежать розмір відповідальності та наслідки.

Гарантії та пільги працівникам-донорам
У зв'язку з подіями в країні донорство набуло більшого поширення. Тепер майже на кожному підприємстві є працівники-донори. Донорство крові та її компонентів — це добровільний акт волевиявлення людини, що полягає в даванні крові або її компонентів для подальшого безпосереднього використання їх для лікування, виготовлення лікарських препаратів або використання в наукових дослідженнях. У цій статті розглянемо пільги та гарантії для працівників-донорів, оплату днів давання крові, інших додаткових днів відпочинку.

Атестація працівників
Як роботодавець може провести атестацію працівників? І чи може працівник бути звільнений за результатами атестації?

ЗЕД-операції у сільгосппідприємств
Сільгосппідприємства часом здійснюють зовнішньоекономічні операції. Поговоримо про особливості відображення звітності з ПДВ за операціями з експорту та імпорту у сільськогосподарських підприємств на спецрежимі.

Сплата аліментів на дитину
Хоча бухгалтерам переважно доводиться стикатися зі стягненням аліментів на підставі виконавчих листів, та все-таки на практиці є і добровільна сплата. У цій статті розглянемо різницю між добровільною та примусовою сплатою аліментів, а також ситуації з практики. Крім того, бухгалтерам слід пам'ятати про звітність з аліментів у разі утримання їх за виконавчими листами.

До змісту номеру