• Посилання скопійовано

ПФД — коригуємо фінрезультат

Протягом 2015 року багатьох платників податку на прибуток непокоїло запитання: чи можна відкоригувати об'єкт оподаткування на суму повернутої фіндопомоги, що відображалася у доходах за результатом 2014 року? Та як відобразити це у звітності?

Нагадаємо, що податковий облік у 2014 році, зокрема за операціями з поворотною фінансовою допомогою (далі — ПФД), кардинально відрізнявся від правил податкового обліку, чинних у 2015 році. Раніше відображення доходів та витрат за операціями з ПФД у податковому обліку залежало насамперед від статусу позикодавця. Нині правила податкового обліку є кардинально іншими й ґрунтуються на бухобліку.

Об'єкт оподаткування — це прибуток із джерелом походження з України та за її межами, який визначається за результатом фінзвітності1. У бухобліку позичальника основна сума ПФД відображається як кредиторська заборгованість перед позикодавцем (субрахунки 685 (5052)) і не відображається у складі доходів при отриманні та витрат при поверненні. Єдиний випадок, коли сума фіндопомоги може відобразитися у доходах, — це якщо після закінчення позовної давності така допомога не повернута позикодавцю і списується за кредитом субрахунку 717. І тільки цей випадок впливає на визначення фінрезультату у фінзвітності.

Мало того, навіть ті платники податку на прибуток, що здійснюють коригування фінрезультату на різниці, не коригують фінрезультат щодо сум фіндопомоги.

Багатьох позичальників непокоїть, чи можна здійснювати у 2015 році коригування на суму повернутих коштів, якщо за нормами колишнього пп. 135.5.5 ПКУ сума неповернутої допомоги була включена до доходів при визначенні об'єкта оподаткування за 2014 рік? До речі, протягом 2015 року і податківці, і деякі фахівці вважали, що після 01.01.2015 р. платник податку не має права під час повернення коштів розраховувати на витрати, тобто відкоригувати фінрезультат.

Проте це хибна позиція, не підтримана і самою ДФСУ, яка зазначила, що за абз. 2 п. 18 підрозділу 4 розділу ХХ ПКУ «за операціями, по яких витрати для цілей оподаткування податком на прибуток до 1 січня 2015 року визначалися за датою перерахування коштів на банківський рахунок або в касу контрагента платника податку, і станом на 1 січня у платника податку була наявна кредиторська заборгованість за такими операціями, при розрахунку об'єкта оподаткування сума коштів, що була перерахована на банківський рахунок або в касу контрагента платника податку після 1 січня 2015 року, зменшує фінансовий результат до оподаткування»3. Враховуючи цю думку, робимо висновок: на суму ПФД, отриманої платником податку до 01.01.2015 р. від осіб, які не є платниками податку на прибуток, та включеної до складу доходів при визначенні об'єкта оподаткування за результатом 2014 року, починаючи з 01.01.2015 р. є право на зменшення фінрезультату до оподаткування.

1 У певних випадках об'єкт оподаткування коригується на різниці, які виникають відповідно до розділу ІІІ (пп. 134.1.1 ПКУ).

2 Якщо термін повернення більше року, на субрах. 505 відображаються суми довгострокової заборгованості щодо зобов'язання із залучення позикових коштів (крім кредитів банків).

3 Див. лист ДФСУ від 18.06.2015 р. №12810/6/99-99-19-02-02-15, «ДК» №32/2015.

Платник податку на прибуток відображає таку суму у спеціально відведеному для цього ряд. 4.2.10 додатка РІ, показник цього рядка бере участь у розрахунку різниць, які виникають за наслідками звітного року та відображаються у підсумковому ряд. 03 дод. РІ і переносяться до рядка 03 декларації. Як наслідок, рядок 03 декларації бере участь у визначенні об'єкта оподаткування.

У разі коли платник не визначає різниць за нормами пп. 134.1.1 ПКУ, проте повертає суму ПФД, за якою у 2014 р. визнавалися доходи, на нашу думку, таке коригування теж слід відобразити через додаток РІ. Про наявність додатка до декларації платник податку проставляє позначку «+» (додатково див. «ДК» №09-10/2016).

Олена ВОДОП'ЯНОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру