• Посилання скопійовано

Суть справи

СЕА РП стартує
З 1 березня має запрацювати СЕА РП. Проте для її повноцінної реалізації потрібно, щоб запрацювали і підзаконні акти, які фактично визначать механізм та основні алгоритми цієї системи, а також — дії платників податків. Розгляньмо, що фактично очікує реалізаторів пального з цієї дати.

Новий УР до декларації з ПДВ
Коригування (виправлення) показників податкової звітності попередніх періодів є чи не найбільш затребуваною темою для обговорень серед бухгалтерів. І ПДВ у цій категорії обговорень явно посідає лідируючу позицію. Поговоримо про те, як пов'язати між собою рядки нової та старої форми декларацій з ПДВ.

Новий порядок надсилання ППР
Мінфін прийняв новий Порядок надіслання контролюючими органами податкових повідомлень-рішень платникам податків, який:
1) відтепер поширюється на фіскальні органи (податкову та митницю);
2) визначив нову форму ППР та поєднав порядок їх надіслання (вручення) платникам податків для податкової та митниці.

Дивіденди в обліку з 2016 року
Після складання річної фінзвітності, коли підприємству відомий фінансовий результат, може прийматися рішення про розподіл чистого прибутку, а саме про виплату дивідендів. Які дії слід вчинити та які податки буде сплачено під час виплати такого платежу?

Облік шкоди, заподіяної підприємству
На жаль, на деяких підприємствах трапляються випадки нестач або псування цінностей. Це дуже неприємний момент, адже заподіяну шкоду слід підрахувати, знайти винних та відшкодувати.

Анулювання боргу — не завжди додаткове благо
Колись фізособа отримала кредит на придбання авто. Згодом, наприкінці 2014 року, частину суми було списано у зв'язку з тим, що кредит надавався у валюті, частину суми (проценти та штрафи, пеня) реструктуризовано за курсом на дату списання (грудень 2014 р.) та списано, тіло кредиту сплачено позичальником у повному обсязі виходячи з вартості долара станом на грудень 2014 р. (по 15,7 грн). Цього року ми отримали повідомлення від податкового органу, що фізособа-позичальник не сплатив податку за списану суму боргу. Чи має рацію податковий орган? Адже у списаній сумі є як частина кредиту, так і проценти, які не сплачені за 2013 — 2014 рр., проте списані за рішенням банку.

ПФД — коригуємо фінрезультат
Протягом 2015 року багатьох платників податку на прибуток непокоїло запитання: чи можна відкоригувати об'єкт оподаткування на суму повернутої фіндопомоги, що відображалася у доходах за результатом 2014 року? Та як відобразити це у звітності?

Як повернути переплату
ФОП, платник єдиного податку, помилково перерахував збір за спеціальне використання води в 2013 році. Як повернути помилково перераховані кошти? Контролюючий орган вимагає надати, крім платіжної вимоги, згідно з якою був зроблений платіж, виписку банку. Але це неможливо зробити у зв'язку з відсутністю (ліквідацією) на сьогодні банківської установи, через яку було сплачено податок.

Зовнішнє сумісництво
Сумісництво — це виконання у вільний від основної роботи час іншої роботи на умовах трудового договору. На практиці визначають два види сумісництва — внутрішнє та зовнішнє. Якщо йдеться про ще один трудовий договір на тому самому підприємстві — це внутрішнє сумісництво, якщо на іншому — зовнішнє. Саме останнє і є предметом розгляду цієї статті.

Перехідні операції та податкові різниці
У листі від 16.02.2016 р. №577/10/25-01-15-02-09 (див. «ДК» №09-10/2016) податківці, відповідаючи на запитання платника податків, висловили думку щодо коригування фінрезультату на різниці при визначенні об'єкта оподаткування податком на прибуток 2015 року.

До змісту номеру