• Посилання скопійовано

Що нового

Методика визначення середньоринкової вартості легкових автомобілів

! Власникам легкових автомобілів

Кабмін затвердив Методику визначення середньоринкової вартості легкових автомобілів. Методикою встановлюється механізм визначення середньоринкової вартості легкових автомобілів з метою віднесення таких автомобілів до об'єктів оподаткування транспортним податком.

Середньоринкова вартість легкових автомобілів розраховується Мінекономрозвитку та розміщується на його офіційному веб-сайті.

Мінекономрозвитку повинно забезпечувати роботу офіційного веб-сайта в режимі, який дає змогу отримати інформацію про середньоринкову вартість легкового автомобіля шляхом введення даних про їхню марку, модель, рік випуску, тип двигуна, об'єм циліндрів двигуна, тип коробки переключення передач та пробіг.

Постанова Кабінету Міністрів України від 18.02.2016 р. №66 чинна з 19.02.2016 р.


Коли та як оподатковується викупна сума за договором добровільного страхування життя

! Страховикам

Нагадуємо, що викупна сума — це сума, яка виплачується страховиком у разі дострокового припинення дії договору страхування життя та розраховується математично на день припинення договору залежно від періоду, протягом якого діяв договір, згідно з методикою, яка проходить експертизу в Уповноваженому органі. Уповноважений орган може встановити вимоги до методики розрахунку викупної суми.

ДФС роз'яснила, що не включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку, тобто не оподатковується ПДФО і військовим збором, викупна сума, розмір якої не перевищує суму внесених страхових платежів за договором добровільного страхування життя, іншого ніж довгострокове страхування життя.

Якщо ж розмір викупної суми перевищує суму внесених страхових платежів, то частина такого перевищення оподатковується ПДФО і військовим збором на загальних підставах.

Лист ДФСУ від 09.02.2016 р. №1274/О/99-99-17-03-03-14


Додаток до ліцензії на роздрібну торгівлю алкоголем: уносимо зміни

! Торговцям алкоголем

Податківці нагадали, що у додатку до ліцензії на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями суб'єкт господарювання зазначає:

— адресу місця торгівлі;

— перелік електронних контрольно-касових апаратів та інформацію про них: модель, модифікація, заводський номер, виробника, дату виготовлення;

— реєстраційні номери КОРО, які перебувають у місці торгівлі.

У разі зміни відомостей, зазначених у ліцензії (за винятком пов'язаних із реорганізацією суб'єкта господарювання), орган, який видав ліцензію, на підставі заяви суб'єкта господарювання протягом трьох робочих днів видає суб'єкту господарювання ліцензію, оформлену на новому бланку з урахуванням змін.

Лист ДФСУ від 09.02.2016 р. №2802/10/28-10-06-11


Трансфертне ціноутворення — не для «єдинників»

! Платникам єдиного податку

ДФСУ зазначила, що господарські операції визначаються контрольованими з метою нарахування податку на прибуток підприємств у разі, якщо вони впливають (можуть впливати) на об'єкт оподаткування податком на прибуток підприємств платників податків.

Відповідно до п. 297.1 ПКУ платники єдиного податку, до яких належать і сільськогосподарські товаровиробники, що є платниками єдиного податку IV групи, звільняються від обов'язку нарахування, сплати та подання податкової звітності з податку на прибуток підприємств.

Таким чином, господарські операції сільськогосподарського товаровиробника, здійснені ним під час перебування на спрощеній системі оподаткування, не визнаються контрольованими. Як наслідок, такий платник податків звільнений від обов'язку щодо подання звіту про контрольовані операції за звітний період, в якому він був платником єдиного податку IV групи.

Лист ДФСУ від 18.02.2016 р. №296/10/19-00-22-01-13/1623


Розрахунок авансового внеску з податку на прибуток на суму виплачених дивідендів

! Платникам податку на прибуток

ДФСУ зазначила, що для розрахунку авансового внеску з податку на прибуток на суму виплачених дивідендів (прирівняних до них платежів) передбачено додаток АВ до рядка 20 АВ Декларації №897.

У рядку 1 додатка АВ відображається загальна сума виплачених у звітному (податковому) періоді дивідендів (прирівняних до них платежів).

При цьому в рядках 1.1 — 1.5 додатка АВ зазначається інформація про суми дивідендів (прирівняних до них платежів), виплачених окремим категоріям власників корпоративних прав та окремими категоріями емітентів корпоративних прав, а саме:

— фізичним особам (рядок 1.1);

— інститутом спільного інвестування (рядок 1.2);

— платникам податку, прибуток яких звільнений від оподаткування відповідно до положень Кодексу, — у розмірі прибутку, звільненого від оподаткування у періоді, за який виплачуються дивіденди (рядок 1.3);

— материнською компанією (рядок 1.4);

— частина чистого прибутку (доходу), що підлягає сплаті до державного бюджету державними унітарними підприємствами та їх об'єднаннями відповідно до ст. 11-1 Закону України «Про управління об'єктами державної власності» (рядок 1.5).

ДФС зауважує, що наведений у рядках 1.1 — 1.5 додатка АВ перелік сум виплачених дивідендів не є виключним переліком усіх виплачених сум дивідендів (прирівняних до них платежів) і значення показника, відображеного у рядку 1 додатка АВ, може відрізнятися від суми рядків 1.1 — 1.5 додатка АВ.

У рядку 2 додатка АВ відображається сума перевищення дивідендів, що підлягають виплаті, над значенням об'єкта оподаткування за відповідний(і) податковий(і) (звітний(і)) рік (роки), за результатами якого(их) виплачуються дивіденди.

У цьому листі Державна фіскальна служба роз'яснила також порядок визначення суми податку на прибуток за 2015 рік з урахуванням авансових внесків.

Лист ДФСУ від 12.02.2016 р. №5009/7/99-99-19-02-01-17


Погодинна оренда приміщення: за якими ставками сплачувати земельний податок?

! Платникам земельного податку

ДФС у м. Києві повідомила: якщо платники податку, які користуються пільгами з цього податку, надають в оренду земельні ділянки, окремі будівлі, споруди або їх частини іншим суб'єктам господарювання, податок за такі земельні ділянки та за земельні ділянки під такими будівлями (їх частинами) сплачується на загальних підставах з урахуванням прибудинкової території.

Ставки земельного податку за площі, що надаються в оренду на неповний робочий день (кілька годин на тиждень або день), нормами чинного законодавства не передбачені.

Таким чином, суб'єкти господарювання, які надають в оренду земельні ділянки, окремі будівлі (споруди) або їх частини, приміщення на неповний робочий день, обчислюють земельний податок на загальних підставах.

Лист ДФС у м. Києві від 17.02.2016 р. №3576/10/26-15-11-03-18


Подання звітності в електронній формі: нюанси від ДФС

! Платникам податків

ДФС у Рівненській області відповіла, чи можливе прийняття податкових декларацій та визнання їх податковим документом у разі відсутності реквізитів, установлених ст. 48 ПКУ та наказами ДПІ (правонаступниками), та в разі помилок у реквізитах (а саме: неправильно зазначеного коду юридичної особи).

Отже, платник податків, який обрав спосіб подання декларацій до органів ДФС засобами електронного зв'язку, створює податковий документ в електронному вигляді відповідно до затвердженого формату (стандарту) за допомогою спеціалізованого програмного забезпечення з накладанням електронного цифрового підпису посадових осіб та надсилає його телекомунікаційними каналами зв'язку до центру обробки електронних звітів ДФСУ (далі — ЦОЕЗ).

Програмне забезпечення, що його використовують платники для підготовки звітності в електронній формі, має здійснювати описаний підхід до заповнення декларацій відповідно до зазначених схем контролю електронних документів, розроблених відповідно до Наказу Міндоходів від 29.11.2013 р. №729 «Про затвердження Формату (стандарту) електронного документа звітності суб'єктів господарювання та Опису довідників, що публікуються з Форматом (стандартом) електронного документа звітності суб'єктів господарювання». Такий електронний документ вважається оригіналом.

Перевірка реквізитів електронного звіту здійснюється ЦОЕЗ із забезпеченням відповідного алгоритму контролю на етапі формування першої квитанції про одержання податкового документа в електронному вигляді, що засвідчує факт і час одержання податкового документа в електронному вигляді, та надсилається платнику податків.

Якщо надіслані податкові документи сформовано з порушеннями, платнику надсилається друга квитанція з повідомленням про відмову у прийнятті декларації із зазначенням причин такої відмови.

Лист ДФС у Рівненській області від 19.02.2016 р. №152/14/17-00-11-13


Поставка видавничої продукції — з ПДВ

! Постачальникам видавничої продукції

ДФСУ нагадала, що режим звільнення від оподаткування ПДВ, визначений пп. 197.1.25 ПКУ, поширюється на операції з:

— постачання (передплати) та доставки періодичних видань друкованих засобів масової інформації (крім видань еротичного характеру) вітчизняного виробництва;

— підготовка (літературне, наукове і технічне редагування, коригування, дизайн та верстка), виготовлення (друк на папері чи запис на електронному носії) та розповсюдження книжок, у тому числі електронного контенту (крім видань еротичного характеру) вітчизняного виробництва, учнівських зошитів, підручників та навчальних посібників і словників українсько-іноземної або іноземно-української мови вітчизняного виробництва.

При цьому такий режим звільнення від оподаткування ПДВ для зазначених операцій застосовується платниками ПДВ на всіх етапах постачання (розповсюдження) вищезгаданої видавничої продукції, а саме від виробників такої продукції (видавців, виготовлювачів та розповсюджувачів) до кінцевого споживача.

Враховуючи, що режим звільнення від оподаткування ПДВ, визначений підпунктом 197.1.25 ПКУ, поширюється, зокрема, на операції з доставки лише періодичних видань друкованих ЗМІ вітчизняного виробництва, то операції з постачання послуг із доставки книжкової продукції та інших послуг, які не пов'язані з підготовкою та виготовленням такої продукції, оподатковуються ПДВ за ставкою 20%.

Лист ДФСУ від 29.01.2016 р. №1745/6/99-99-19-03-02-15


У разі реімпорту товарів платник має право на податковий кредит

! Платникам податків

ДФСУ наголошує, що платник податків при ввезенні товарів на митну територію України у митному режимі реімпорту включає суму ПДВ, сплачену під час розмитнення таких товарів та при придбанні послуг, пов'язаних зі зберіганням ввезених товарів та з їх передпродажною підготовкою, до складу податкового кредиту на підставі належним чином оформленої митної декларації та зареєстрованих в ЄРПН податкових накладних.

При цьому, у разі якщо придбання (ввезення) товарів/послуг здійснюється з метою подальшого використання платником таких товарів/послуг в операціях, що не підлягають оподаткуванню ПДВ, застосовуються норми п. 198.5 ПКУ стосовно зобов'язання платника податку нарахувати податкові зобов'язання виходячи з бази оподаткування, визначеної відповідно до п. 189.1 ПКУ.

Лист ДФСУ від 04.02.2016 р. №2364/6/99-99-19-03-02-15


Реалізація вживаних транспортних засобів: що є базою ПДВ?

! Торговцям вживаними авто

ДФСУ роз'яснює: вживаними товарами вважаються товари, що були в користуванні не менше року, а також транспортні засоби, які не підпадають під визначення нового транспортного засобу. Новим транспортним засобом, зокрема новим наземним транспортним засобом, вважається той, що вперше реєструється в Україні та при цьому має загальний наземний пробіг до 6000 кілометрів.

Однорідними вживаними товарами вважаються товари, що не є ідентичними, але мають схожі характеристики і складаються зі схожих компонентів, унаслідок чого виконують однакові функції порівняно з товарами, що оцінюються, та вважаються комерційно взаємозамінними.

При реалізації фізичною особою вживаного транспортного засобу платнику ПДВ, який здійснює діяльність з постачання однорідних вживаних транспортних засобів, у межах договору, що передбачає передання права власності на такий транспортний засіб від фізичної особи до платника ПДВ, ціна такого транспортного засобу визначається не нижче його оціночної вартості, розрахованої суб'єктом оціночної діяльності, уповноваженим здійснювати оцінку відповідно до закону.

Лист ДФСУ від 03.02.2016 р. №2234/6/99-99-19-03-02-15


Аграрій не скористався правом на використання спецрежиму: що з ПДВ?

! Сільгосппідприємствам, платникам ПДВ

Податківці повідомили: якщо платник ПДВ, який відповідає вимогам п. 209.6 ПКУ, але не скористався правом на використання спецрежиму оподаткування, здійснював операції з постачання зернових та технічних культур власного виробництва на митній території України, то такі операції оподатковувалися ПДВ за ставкою 20%.

Якщо покупці — платники ПДВ придбавали власно вироблені зернові та технічні культури у сільськогосподарських підприємств, які не є суб'єктами спеціального режиму оподаткування ПДВ, з метою використання у межах оподатковуваних ПДВ операцій та у межах госпдіяльності, такі покупці мали підстави включати сплачений податок при придбанні зернових та технічних культур до податкового кредиту, а податкові зобов'язання нараховувати у загальновстановленому порядку при здійсненні операцій з постачання готової продукції.

Лист ДФСУ від 05.02.2016 р. №2512/6/99-99-19-03-02-15


Нерезидент-орендодавець повинен мати податкового агента

! Нерезидентам-орендодавцям

ДФС у м. Києві наголосила, що нерухомість, яка належить фізособі-нерезиденту, надається в оренду виключно через фізособу-підприємця або юрособу-резидента (уповноважених осіб), що виконують представницькі функції такого нерезидента на підставі письмового договору та виступають його податковим агентом стосовно таких доходів. Нерезидент, який порушує ці норми, вважається таким, що ухиляється від сплати податку.

Разом з тим податковий агент, який нараховує (виплачує, надає) оподатковуваний дохід на користь платника податку, зобов'язаний утримувати податок зі суми такого доходу за його рахунок, використовуючи ставку 18%, та військовий збір у розмірі 1,5%, а також сплачувати (перераховувати) його до відповідного бюджету за місцем реєстрації у контролюючих органах.

Лист ДФС у м. Києві від 21.01.2016 р. №255/М/26-15-12-03-12

Новини підготувала Світлана ЦАРУК, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру