• Посилання скопійовано

Мобілізовані працівники

Мобілізовані працівники

Запитання 58

Нараховано середній заробіток мобілізованому за січень-лютий з утриманням і нарахуванням усіх податків, березень без нарахування й утримання податків, виплати проведено вчасно — в дати виплати зарплати. У травні отримали відшкодування з бюджету нарахованих сум середньої зарплати за січень-березень. У ф. №1ДФ за I кв. 2015 року відобразили січень-лютий з кодом «101», суми «нараховано» і «перераховано» рівні, березень — код «128», суми «нараховано» і «перераховано» рівні. Чи треба сторнувати податки за січень-лютий, чи правильно заповнена ф. №1ДФ за I квартал 2015 г.? Якщо неправильно, то які наші дії у II кварталі 2015 року?

Відповідь

На сьогодні ДФСУ дає рекомендації відображати у Звіті з ЄСВ й у звіті за формою №1ДФ середній заробіток — як той, що підлягає компенсації з бюджету, так і той, що компенсації не підлягає (зокрема, через те, що працедавець не подав відповідного звіту до органу соцзабезпечення). А ось порядок відображення таких сум у звітності різний.

Так, у листі від 24.04.2015 р. №8720/6/99-99-17-03-03-15 ДФСУ говорить, що якщо такий середній заробіток не компенсуватиметься з бюджету, то він й оподатковується ПДФО і військовим збором як звичайна зарплата, і відображається у звіті за формою №1ДФ з ознакою доходу «101». А ось середній заробіток, виплата якого компенсується з бюджету, відображається у звіті за формою №1ДФ з ознакою доходу «128» і не оподатковується ні ПДФО, ні військовим збором. Усе б добре, та от лише про те, чи буде отримано зазначену компенсацію з бюджету, працедавці остаточно дізнаються тільки за фактом її отримання (яке відбувається значно пізніше за дату нарахування такого заробітку). Ось і виходить, що працедавець поставлений у становище, коли він, нараховуючи такий середній заробіток без утримання ПДФО і військового збору, по суті, ризикує компенсації не отримати, а також заплатити штрафи за несплату до бюджету і за заниження в податковій звітності з цих податків (див. п. 119.2 ПКУ, п. 127.1 ПКУ).

Аналогічна ситуація і з ЄСВ. Якщо такий середній заробіток не компенсуватиметься з бюджету, то і ЄСВ нараховується й утримується з нього як із звичайної зарплати, і відображається в таблицях 1 і 6 Звіту з ЄСВ в звичайному порядку віддзеркалення зарплати, і в таблиці 6 такий працівник відображається з кодом категорії застрахованої особи «1» — як звичайний найманий працівник. Якщо ж такий середній заробіток компенсується з бюджету, то сума такого середнього заробітку не є базою для нарахування та утримання ЄСВ, у таблиці 6 відображається без зазначення утриманого з неї ЄСВ, а мобілізований працівник відображається в таблиці 6 з кодом застрахованої особи «48». У таблиці 1 такий середній заробіток у такому разі відображається тільки в рядку 1.1, з перенесенням у рядок 1 (див., зокрема, лист ДФСУ від 13.05.2015 р. №16781/7/99-99-17-03-01-17, «ДК» №23/2015).

Отже, якщо працедавець з тієї чи іншої причини утримав із суми такого середнього заробітку ЄСВ і податки, а пізніше отримав компенсацію такого заробітку з бюджету, йому треба буде виправити цю ситуацію й відсторнувати надміру нараховані й утримані суми ЄСВ, ПДФО та військового збору.

Порядок проведення такого сторнування й відображення його у Звіті з ЄСВ наведено у відповідях на запитання в розділі «ЄСВ, ПДФО, військовий збір». У звіті за формою №1ДФ, попри те що помилка була виправлена у II кварталі 2015 р., як правило, таку помилку виправляють шляхом подання уточнюючої форми за I квартал 2015 р.,1 де в розділі І заповнюють два рядки — в одному (із зазначенням у графі 9 одиниць) відображають раніше зазначені у звіті дані про нарахований середній заробіток й утриманий з нього ПДФО, у другому (із зазначенням у графі 9 нуля) відображають правильні дані про такий середній заробіток, без утримання з нього ПДФО. У розділі ІІ заповнюють один рядок «Військовий збір ***», у якому відображають зменшення як відображеного у вигляді зарплати середнього заробітку, так і суми надміру утриманого і сплаченого до бюджету військового збору. Адже суми переплат з ПДФО та військовому збору (які утворюються внаслідок виправлення) у звіті за формою №1ДФ не відображаються.

1 Зверніть увагу, виправлення помилки таким чином може потягти за собою штрафні санкції, встановлені п. 119.2 ПКУ (оскільки вносяться виправлення в суму раніше відображеного щодо цього працівника ПДФО).

Запитання 59

Я ФОП, маю працівника, мобілізованого у лютому 2015 р., компенсації ФОП середнього заробітку мобілізованого не передбачено законодавством — мені про це повідомили у травні в усному порядку працівники відділу соцзабезпечення. До 01.06.2015 р. я виплачувала мобілізованому середній заробіток на його картку, сподіваючись на компенсацію, після того як мені відмовили, у червні не виплатила. Як мені подати звіт з ЄСВ за червень, ф. №1ДФ за II квартал 2015 р.? Попередні звіти здавала: ф. №1ДФ з кодом «128», ЄСВ — тип нарахувань «10», категорія «48». Які штрафи мене очікують, якщо я далі не виплачуватиму середній заробіток, поки не вирішиться питання про компенсацію для ФОП?

Відповідь

Порядок виплати компенсації середнього заробітку мобілізованим під час проведення АТО працівникам затверджено постановою КМУ від 04.03.2015 р. №105. Але він визначає механізм виплати такої компенсації підприємствам, установам і організаціям, тобто юридичним особам. Саме щодо юросіб передбачено виплату такої компенсації і ч. 3 ст. 119 КЗпП. Отже, для працівників, які працюють у фізосіб, збереження середнього заробітку наразі не встановлено. Нараховувати такий середній заробіток чи ні, мають вирішити сам роботодавець і працівник, звісно, без можливості компенсації такого заробітку за рахунок бюджету. Чинне законодавство не вимагає від працедавця обов'язково нараховувати такий середній заробіток, тож відповідальності за його ненарахування законодавством не встановлено.

Що стосується раніше нарахованого середнього заробітку, якщо роботодавець і працівник вирішать його не скасовувати, то він вважатиметься звичайною зарплатою з відповідним оподаткуванням. Якщо ж роботодавець вирішить скасувати такий середній заробіток через відсутність вимоги його нараховувати, то цей заробіток слід сторнувати як помилково нарахований (на підставі бухгалтерської довідки чи іншого документа, адже підприємець не зобов'язаний вести бухгалтерський облік, а отже, сам вирішує, якими документами підтверджувати операції, які не впливають на оподаткування його доходів або доходів його працівників), і, відповідно, працівнику слід якомога швидше повернути його роботодавцю готівкою або на поточний рахунок у банку.

Звісно, в обох випадках доведеться відобразити таку зміну у звітності: у Звіті про ЄСВ і звіті за формою №1ДФ. Порядок сторнування такого доходу наведено у відповіді на попереднє запитання. Якщо ж працедавець вирішить змінити вид такого доходу із суми компенсації на заробітну плату, то йому доведеться ще й додавати такий дохід у зазначених видах звітності в аналогічному порядку: у звіті за формою №1ДФ — в уточнюючій формі за I квартал 2015 р., а у Звіті про ЄСВ — в таблиці 1 у загальному значенні нарахованої зарплати, та окремими рядками в таблиці 6, із зазначенням місяця й року, за які донараховано зарплату, із типом коду нарахувань у реквізиті 10 — «2».

Запитання 60

Чи нараховується індексація на середній заробіток мобілізованим працівникам?

Відповідь

Проведення індексації доходів громадян врегульовано Порядком №1078. Згідно з п. 3 цього Порядку, виплати, які обчислюються із середньої заробітної плати, не належать до об'єктів індексації. Водночас, при розрахунку такого середнього заробітку враховуються суми раніше проведеної індексації заробітної плати мобілізованих працівників.

Тобто середній заробіток мобілізованих працівників індексації не підлягає.

До змісту номеру