• Посилання скопійовано

Зовнішньоекономічна діяльність

Зовнішньоекономічна діяльність

Запитання 36

Чи можливий взаємозалік заборгованостей між підприємствами, що займаються зовнішньоекономічною діяльністю (при оплаті валютою)?

Відповідь

На жаль, взаємозалік заборгованостей між суб'єктами ЗЕД тимчасово, до 03 вересня 2015 року включно, заборонено, і ось чому.

Дійсно, п. 1.10 розділу 1 Інструкції №136 передбачено, що експортна, імпортна операції можуть бути зняті з контролю в банку за наявності належним чином оформлених документів про припинення зобов'язань за цими операціями зарахуванням, якщо:

— вимоги випливають із взаємних зобов'язань між резидентом і нерезидентом, які є контрагентами за цими операціями;

— вимоги однорідні;

— строк виконання за зустрічними вимогами настав або не встановлений, або визначений моментом пред'явлення вимоги;

— між сторонами не було спору щодо характеру зобов'язання, його змісту, умов виконання тощо.

Проте, згідно з п. 4 Постанови №354, у зв'язку із запровадженням вимоги щодо обов'язкового продажу на міжбанківському валютному ринку України надходжень в іноземній валюті із-за кордону уповноважені банки не можуть знімати з контролю експортні операції клієнтів на підставі документів про припинення зобов'язань зарахуванням зустрічних однорідних вимог.

Отже, проведення заліку зустрічних однорідних вимог на суму валютної виручки (яка не надходитиме на рахунок клієнта) наразі не є можливим, оскільки призведе до порушення валютного законодавства. Банк не зніме з контролю такий договір і вимагатиме зарахування валютної виручки або імпорту товарів за ним. А в разі ненадходження таких товарів/виручки у встановлений термін (протягом 90 днів з дати експорту або перерахування передоплати нерезиденту) підприємству-резиденту загрожуватиме сплата пені у розмірі 0,3% суми недоотриманої виручки (вартості недопоставленого товару) за кожний день прострочення.

Запитання 37

Чи можливе погашення заборгованості за транспортні послуги з нерезидентом готівкою у гривнях (за курсом НБУ) через касу підприємства? І навпаки, чи може іноземний партнер розрахуватися готівковою валютою (за курсом НБУ)?

Відповідь

Здійснювати готівкові розрахунки за ЗЕД-договорами з контрагентами-нерезидентами заборонено. Дійсно, у розрахунках між резидентами і нерезидентами в межах торговельного обороту використовуються як засіб платежу іноземна валюта та грошова одиниця України — гривня. Але такі розрахунки здійснюються лише через уповноважені банки в порядку, установленому НБУ (ст. 7 Декрету №15-93).

Розрахункове обслуговування суб'єктів ЗЕД здійснюється на території України банком і уповноваженими комерційними банківськими та кредитними установами, а також іноземними і міжнародними банками, зареєстрованими у встановленому порядку на території України (ст. 14 Закону про ЗЕД).

Враховуючи зазначені норми, робимо висновок, що контрагенти можуть розрахуватись гривнею, проте тільки у безготівковій формі.

До змісту номеру