• Посилання скопійовано

Трансфертне ціноутворення

Трансфертне ціноутворення

Запитання 38

Наше підприємство здає в оренду одне приміщення підприємству, де засновником є наш директор, та друге приміщення громадській неприбутковій організації, де президентом є його батько. За рік обсяг понад 20000 грн. Чи підпадає наше підприємство під трансфертне ціноутворення як пов'язана особа?

Відповідь

Пов'язані особи — це юридичні та/або фізичні особи, відносини між якими можуть впливати на умови або економічні результати їх діяльності чи діяльності осіб, яких вони представляють. Критерії визначення пов'язаних осіб наводяться у пп. 14.1.159 ПКУ. Враховуючи умови запитання, можна припустити, в разі відповідності частки статутного капіталу обох юросіб, якою володіє такий засновник, що підприємство-орендодавець і перший орендар — підприємство, в якому засновником є керівник підприємства-орендодавця, — є пов'язаними особами.

Проте зауважимо, що ст. 39 ПКУ (про трансфертне ціноутворення) з 01.01.2015 р. викладена у новій редакції. До 01.01.2015 р., відповідно до пп. 39.2.1.1 ПКУ, контрольованими операціями, зокрема, були господарські операції з придбання (продажу) товарів (робіт, послуг), що здійснюються платниками податків з пов'язаними особами — резидентами, які:

— задекларували від'ємне значення об'єкта оподаткування з податку на прибуток за попередній податковий (звітний) рік;

— застосовують спеціальні режими оподаткування станом на початок податкового (звітного) року;

— сплачують податок на прибуток підприємств та/або податок на додану вартість за іншою ставкою, ніж базова (основна), що встановлена відповідно до ПКУ, станом на початок податкового (звітного) року;

— не були платниками податку на прибуток підприємств та/або податку на додану вартість станом на початок податкового (звітного) року.

З 01.01.2015 р. серед операцій, які вважаються контрольованими, теж є операції, що здійснюються платниками податків з пов'язаними особами. Проте з пов'язаними особами — нерезидентами (пп. 39.2.1.1 ПКУ).

Отже, у 2015 році підприємство-орендодавець у ситуації, зазначеній у запитанні, для цілей нарахування податку на прибуток не підпадає під норми ст. 39 ПКУ щодо трансфертного ціноутворення.

Запитання 39

У 2015 році нараховано проценти за позикою, наданою нерезидентом, у сумі більш як 1000000,00 грн, але вони не були перераховані нерезиденту до кінця року. Чи є така операція контрольованою?

Відповідь

У 2015 році для цілей нарахування податку на прибуток підприємств контрольованими операціями є ті операції, які передбачені у п. 39.2 ПКУ, і всі вони є операціями з нерезидентами.

Відповідно до пп. 39.2.1.7 ПКУ, господарські операції визнаються контрольованими, якщо одночасно виконуються такі умови:

— загальний обсяг доходу платника податків та/або його пов'язаних осіб від усіх видів діяльності, що враховується під час визначення об'єкта оподаткування податком на прибуток підприємств, перевищує 20 млн гривень за відповідний податковий (звітний) календарний рік;

— обсяг групи таких господарських операцій платника податків та/або його пов'язаних осіб з одним контрагентом перевищує 1 млн гривень (без урахування податку на додану вартість) або 3 відсотки доходу, що враховується під час визначення об'єкта оподаткування податком на прибуток підприємств, платника податків за відповідний податковий (звітний) рік.

Господарською операцією з метою трансфертного ціноутворення згідно з пп. 39.2.1.4 ПКУ є всі види операцій, договорів або домовленостей, документально підтверджених або не підтверджених, що можуть впливати на оподатковуваний дохід платника податків, зокрема фінансові операції, точніше, суми процентів за позиками, оскільки при їх нарахуванні визнаються фінансові витрати.

Отже, для отримання правильної відповіді платникові податку на прибуток слід перш за все визначити, чи нерезидент є пов'язаною особою або чи він зареєстрований у державі (на території), яка включена до Переліку №449-р.

Пов'язаними визнаються юридичні та фізичні особи, відносини між якими можуть впливати на умови або економічні результати їх діяльності чи діяльності осіб, яких вони представляють, з урахуванням певних критеріїв за пп. 14.1.159 ПКУ.

У другу чергу слід з'ясувати, чи належить операція з нарахування процентів за позикою до контрольованих. Наприклад на запитання: «Чи враховуються при визначенні критеріїв контрольованої операції для цілей застосування пп. 39.2.1.7 пп. 39.2.1 п. 39.2 ст. 39 ПКУ суми наданого (отриманого) кредиту, депозиту, позики, поворотної (безповоротної) фінансової допомоги, дивідендів, вартість інвестицій?» податкові органи у рубриці ЗІР дають таку відповідь: «Суми наданого (отриманого) кредиту, депозиту, позики, поворотної (безповоротної) фінансової допомоги, дивідендів, вартість інвестицій не враховуються при визначенні критеріїв контрольованої операції для цілей застосування пп. 39.2.1.7 пп. 39.2.1 п. 39.2 ст. 39 ПКУ». Але платнику слід взяти до уваги, що платником нараховуються проценти за позикою (а не тільки отримується позика), і сума таких процентів за рік більша ніж 1 млн грн — тож якщо буде виконано і другий вартісний критерій щодо загального річного доходу платника податків, а нерезидент є пов'язаною особою або з офшорним статусом, нарахування та сплата таких процентів буде визнано контрольованою операцією.

До того ж, якщо нерезидент є пов'язаною особою, резиденту слід враховувати і норми ст. 140 ПКУ, якою встановлено окремий порядок оподаткування процентів за борговими зобов'язаннями.

До змісту номеру