• Посилання скопійовано

Запитання і відповіді

Податок на прибуток

Запитання 1
За 2014 р. отримали від'ємний податок на прибуток, за I кв. 2015 року був прибуток, але за рахунок застосування від'ємного значення 2014 року об'єкт оподаткування за I квартал 2015 г. також є від'ємним. Чи потрібно подавати декларацію за I півріччя 2015 року?

Запитання 2
Як бути з авансовими внесками з податку на прибуток, якщо у 2015 році платник податку отримав за наслідками I кварталу збиток (від'ємне значення об'єкта оподаткування) і, швидше за все, такий самий від'ємний результат матиме і за наслідками II кварталу 2015 року?

Запитання 3
Які наслідки виникають з податку на прибуток та ПДВ при безоплатній роздачі рекламних матеріалів, каталогів, зразків товару?

Запитання 4
У 2013 р. платник податку на прибуток отримав позику від нерезидента на 5 років у розмірі 50 тис. дол. (курс на дату отримання 7,90 грн). Кошти витрачені, 01.05.2015 р. сторони погодилися позику не повертати (курс на дату погодження 21,13 грн). На суму коштів, які не повертаються нерезиденту, визнано дохід. Чи нараховуються умовні проценти? Чи потрібно визнавати курсові різниці?

Запитання 5
У травні 2014 року було отримано позику від засновника ТОВ (платник податку на прибуток). У травні 2015 року позика не повернена. Які податкові наслідки в 2015 році?

Запитання 6
Чи можна відносити до податкових витрат у 2015 р. вартість питної води, придбаної у сторонньої організації? Чи можна відносити до податкових витрат бензин за фактом, а не за нормою?

Запитання 7
Які витрати з 2015 р. можуть існувати в бухгалтерському обліку і не мають права потрапити до податкових?

Запитання 8
Як у 2015 році будуть звітувати неприбуткові організації?

Запитання 9
Чи належить сума податку на житлову нерухомість, власником якої є юридична особа на загальній системі оподаткування, до витрат такої юридичної особи в податковому обліку з 01.01.2015 р.? Житлова нерухомість знаходиться на балансі підприємства з 01.01.2015 р.

Запитання 10
Чи потрібно включати в доходи в податковому обліку дохід від інвестицій, якщо їх облік ведеться методом участі в капіталі (49% акцій належать нашому підприємству)?

Запитання 11
На початок 2015 року залишок на рахунку 26 «Готова продукція» у податковому обліку більший за залишок у бухгалтерському обліку (різниця виникла у зв'язку з відпустками працівників, що в бухгалтерському обліку нараховані за рахунок резерву Д-т 47 К-т 66). Продукція відвантажена в 2015 році. Що з цією різницею?

Запитання 12
Підприємство здійснює роздрібну торгівлю і надає в оренду вільні площі. За 2014 рік прибуток (валовий дохід до 20 млн грн) був, але за наслідками роботи у роздробі — збиток. Чи можна збиток від роздробу врахувати в 2015 році?

Запитання 13
Ми — експедиторська компанія, у зв'язку з тим, що з ПКУ забрали статтю, в якій було вказано, що в експедиторів оподатковується податком на прибуток тільки експедиційна винагорода, запитання — що буде базою (доходом) для розрахунку податку на прибуток у 2015 році для експедиторів? Чи не змусить податкова оподатковувати всю суму оплати від замовника (перевізник + експедитор)?

Запитання 14
Виготовляємо друковану продукцію. Якась частина продукції залишається нереалізованою. Продукція має інформаційний характер і застаріває досить швидко. Чи можемо ми здану друковану продукцію списувати у витрати в податковому обліку? У яких пропорціях? Які документи потрібні від компанії?

Запитання 15
Що робити із сумою коштів за ремонт основних засобів, котра обліковувалася до 01.01.2015 р. як окремий ОЗ? Якщо платником податку на прибуток амортизація на нього за новими правилами не нараховується, кошти висять в обліку, що далі?

Запитання 16
Як правильно оформити і провести ремонт орендованого приміщення, якщо 90% матеріалів для ремонту — власність орендодавця, а 10% матеріалів та роботи з ремонту фінансує орендар? Компенсувати і зараховувати в рахунок орендної плати орендодавець не хоче.

Податок на додану вартість

Запитання 17
Чи допускається зазначати в податковій накладній номенклатуру товарів у роздрібній торгівлі при продажу кінцевому споживачу «товари в асортименті»? Якщо ні, то які наслідки для продавця?

Запитання 18
Фермерське господарство, сільгоспвиробник, на спецрежимі оподаткування ПДВ, 4-та група платників ЄП. Яким чином відбувається в обліку такого платника податку повернення грошових коштів, які були перераховані на електронний рахунок в СЕА і мають залишатися в розпорядженні такого платника податку?

Запитання 19
ДФС у ЗІР у відповіді на запитання «Як платник податків може повернути на поточний банківський рахунок помилково та/або надміру перераховані кошти на електронний рахунок у системі електронного адміністрування ПДВ?» посилається на додаток 4 до декларації. І тут же зазначає «Додатки 2, 3, 4 подаються лише до декларації 0110 (п. 11 розд. Х Порядку №966)». Як тоді цим механізмом повернення коштів може скористатись сільськогосподарський товаровиробник-спецрежимник (згідно зі ст. 209 ПКУ)?

Запитання 20
Який порядок відображення коштів на електронному рахунку в бухобліку? Які бухгалтерські проведення та з якими рахунками кореспондує електронний рахунок?

Запитання 21
Наша компанія — платник ПДВ на загальній системі оподаткування — надає послуги, які оподатковуються ПДВ, та послуги, які звільнені від оподаткування ПДВ. Які зміни очікують на нас щодо пропорційного розподілу ПК з ПДВ з 01.07.2015 р.?

Запитання 22
У декларації з ПДВ за лютий 2015 року підприємство відобразило не всі отримані податкові накладні, хоча вони були складені без помилок і своєчасно зареєстровані постачальниками в ЄРПН. Чи можливо відобразити їх у складі ПК зараз? Якщо так, то як саме це зробити?

Запитання 23
Юридична особа на загальній системі оподаткування придбаває легковий автомобіль. Чи виникає при цьому право на ПК з ПДВ?

Запитання 24
Під час заповнення декларації з ПДВ за лютий 2015 р. було дозволено суму від'ємного значення ПДВ за попередні періоди в межах рядка 18 включити до рядка 20.1 лютневої декларації. Як правильно потрібно було заповнити рядки декларації за лютий 2015 р. щоб сума, яка показана в ряд. 20.1, збільшила ліміт реєстрації податкових накладних? Тому що зараз, якщо перевірити електронний рахунок, то сума на ньому менша рівно на суму рядка 20.1.

Запитання 25
Чи треба заповнювати ряд. 22 декларації з ПДВ при постійному відшкодуванні ПДВ на поточний рахунок (ряд. 23.2)? Підприємство має 100% експорт.

Запитання 26
Контрагент не може відправити коригування до податкової накладної через відсутність коштів на спецрахунку. Чи виписувати нову податкову накладну?

Запитання 27
Чи виникає зобов'язання з ПДВ під час реалізації пшениці на митній території України:
— якщо вона придбана у сільгоспвиробника;
— якщо вона придбана у посередників?

Запитання 28
Чи буде можливим зареєструвати ПН за лімітом з витягу (нуль, від'ємним, меншим від суми ПДВ в цій ПН), але за наявності достатньої суми на електронному рахунку? Чи слід постійно поповнювати електронний рахунок?

Запитання 29
Чи має право покупець на ПК, якщо податкова накладна від постачальника, вже зареєстрована в ЄРПН, була покупцем помилково відхилена? Чи треба вимагати від постачальника РК, якщо всі реквізити були вказані правильно?

Єдиний податок

Запитання 30
Платником ЄП 3-ї групи укладено агентський договір. Що за таким договором буде оподатковуваним доходом платника ЄП?

Запитання 31
Юридична особа — платник ЄП надає послуги, оплату за які проводить через РРО. Чи потрібно також через РРО відображати отриману поворотну фінансову допомогу?

Запитання 32
Поворотна фіндопомога надана юрособою — платником ЄП приватному підприємцю на загальній системі оподаткування, який є засновником і директором юрособи. Коли фіндопомога може стати безповоротною? Які податкові наслідки для підприємця і підприємства?

Запитання 33
Платник ЄП четвертої групи реалізовує вирощену сільгосппродукцію за готівку (послуги не надаються). Чи потрібно використовувати РРО та розрахункові книжки? За отримані послуги платитимемо юрособам — платникам ЄП третьої групи. Чи можливо оплачувати послуги готівкою?

Запитання 34
Чи потрібно використовувати РРО платнику ЄП другої групи, який здійснює продаж товарів у магазині на ринку?

Запитання 35
Якщо обсяг доходу підприємця на єдиному податку (3 група) протягом 2015 року сягнув 1 млн грн, чи зобов’язаний він зареєструватися платником ПДВ?

Зовнішньоекономічна діяльність

Запитання 36
Чи можливий взаємозалік заборгованостей між підприємствами, що займаються зовнішньоекономічною діяльністю (при оплаті валютою)?

Запитання 37
Чи можливе погашення заборгованості за транспортні послуги з нерезидентом готівкою у гривнях (за курсом НБУ) через касу підприємства? І навпаки, чи може іноземний партнер розрахуватися готівковою валютою (за курсом НБУ)?

Трансфертне ціноутворення

Запитання 38
Наше підприємство здає в оренду одне приміщення підприємству, де засновником є наш директор, та друге приміщення громадській неприбутковій організації, де президентом є його батько. За рік обсяг понад 20000 грн. Чи підпадає наше підприємство під трансфертне ціноутворення як пов'язана особа?

Запитання 39
У 2015 році нараховано проценти за позикою, наданою нерезидентом, у сумі більш як 1000000,00 грн, але вони не були перераховані нерезиденту до кінця року. Чи є така операція контрольованою?

ФОП на загальній системі оподаткування

Запитання 40
У якій колонці книги доходів та витрат ФОП на загальній системі оподаткування відображається сплачений акциз на роздрібний продаж алкогольних напоїв?

Запитання 41
Підприємець на загальній системі оподаткування не здійснює протягом 2015 року підприємницької діяльності, хоча статус підприємця в нього залишається. Чи зобов’язаний він сплачувати за себе ЄСВ у разі відсутності доходу?

ЄСВ, ПДФО, військовий збір

Запитання 42
Які ризики для підприємства при незастосуванні понижуючого коефіцієнта, якщо дотримані умови, що дають право на його застосування (штраф за подання неправильного звіту, неправомірне включення у витрати для розрахунку податку на прибуток)?

Запитання 43
Якщо у червні нараховано і виплачено відпускні за червень-липень 2015 р., як правильно розрахувати понижуючий коефіцієнт за червень та липень? Суму липневих відпускних включаємо в звіт по ЄСВ за червень, а при розрахунку коефіцієнта включаємо до бази нарахування та утримання ЄСВ за липень?

Запитання 44
Як правильно сплачувати ЄСВ на відпустку, аванс? У день виплати коштів? Чи буде нараховуватися штраф за недоплату ЄСВ в аванс (відпустку), якщо до 20-го сплачено борг?

Запитання 45
Працівниці було надано відпустку у зв'язку з вагітністю та пологами з 11.02.2015 р. по 16.06.2015 р. З 17.06.2015 р. вона знаходиться у відпустці по догляду за дитиною до 3-х років. База нарахування ЄСВ за червень, до якої входить тільки допомога у зв'язку з вагітністю та пологами, становить 650,40 грн (менше, ніж мінімальна заробітна плата). У якому розмірі нараховується ЕСВ на різницю між мінімальною заробітною платою та нарахованою допомогою (1218,00 - 650,40 = 567,60): згідно з класом ризику чи 33,2%?

Запитання 46
Оподаткування компенсації невчасно виплаченої зарплати — ЄСВ, військовий збір та ПДФО утримуються та нараховуються так, як на заробітну плату, чи є якісь особливості?

Запитання 47
Чи буде порушенням виплачувати всім працівникам щомісяця фінансову допомогу (на підставі договорів поворотної фіндопомоги), а наприкінці року її оформити за заявою або узгодженням як неповоротну? І як утримувати ПДФО — за всю суму за рік чи щомісячно з кожного працівника (ставки будуть різні)? Якщо це не порушення, то утримується тільки ПДФО?

Запитання 48
Страхувальник своєчасно не скористався правом на зниження ставки нарахування єдиного внеску. Чи можна провести зниження ставки за минулий період та як правильно це зробити?

Запитання 49
Працівникові помилково нарахували і виплатили у квітні зарплату, хоча він був на лікарняному. Тепер треба провести перерахунок. Який алгоритм перерахунку зарплати і податків у цьому випадку? Як правильно внести зміни до звітності?

Запитання 50
Як оподаткувати заробітну плату, наприклад, у розмірі 26 000 грн? Особливо, як нарахувати ПДФО?

Запитання 51
Юрособа виплачує дохід приватному нотаріусу через підзвітну особу. Які податки слід сплатити, або які документи потрібні, щоб не утримувати податки?

Декретні та лікарняні

Запитання 52
У яких випадках для оплати лікарняного треба брати довідку про стаж, а в яких не треба? Чи залежить це від того, який у працівників стаж за трудовою книжкою?

Запитання 53
Як «читати» довідки, надані ПФУ для новоприйнятих працівників, як за ними правильно визначити загальний страховий стаж для оплати лікарняного листка? Наприклад, у нас є працівник, який працював рік за цивільно-правовими договорами, і в довідці той період включено в страховий стаж — але ж, наскільки нам відомо, роботу за договором ЦПХ не включають до стажу для оплати лікарняних листків? А ще у нас є інші новоприйняті, у яких у трудових книжках записів немає, а в довідках від ПФУ є оплата внесків та зарахування до стажу. Як користуватися такими довідками правильно?

Запитання 54
Лікарняні для прийнятих працівників, що не мають стажу роботи 6 місяців, нараховуються з урахуванням даних ПФУ (довідки за формою ОК-5). За цією довідкою страховий стаж може не збігатися з трудовим. Наприклад, працівника прийнято на роботу в середині місяця, а в страховий стаж ПФУ включив повний місяць, оскільки нарахована за такий не повністю відпрацьований місяць зарплата більша від мінімального розміру. Чи правильно ПФУ визначає страховий стаж у цьому випадку і чи можна його використовувати для оплати лікарняних?

Запитання 55
Працівницю прийнято на роботу 02.02.2015 р. Протягом 2015 року вона кілька раз була на лікарняному: з 23.03.2015 по 08.04.2015, з 21.04.2015 по 08.05.2015, з 21.05.2015 по 28.05.2015. З 02.06.2015 р. працівниця пішла у відпустку на 24 календарні дні, а з 05.07.2015 р. пішла у відпустку у зв'язку з вагітністю та пологами. Як розраховується сума допомоги по вагітності та пологах у цьому випадку?

Запитання 56
Наше підприємство в Луганську сплачує ЄСВ, ПДФО та військовий збір у бюджет України. Чи є надія отримати компенсацію лікарняних та декретних?

Запитання 57
Як проводиться розрахунок середньої зарплати для лікарняних листків у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та у зв'язку з вагітністю та пологами в ситуаціях:
1) якщо працівник тільки що прийнятий і у нього немає жодного відпрацьованого дня;
2) якщо працівник відпрацював 2,5 місяця;
3) якщо в розрахунковому періоді у працівника були відпустки та лікарняні;
4) якщо в розрахунковому періоді у працівника була перехідна відпустка;
5) якщо працівниця вийшла з декретної відпустки і відразу пішла на лікарняний;
6) якщо у працівника в розрахунковому періоді були лікарняні листки з проміжком у кілька днів (які не є продовженням один одного)?

Мобілізовані працівники

Запитання 58
Нараховано середній заробіток мобілізованому за січень-лютий з утриманням і нарахуванням усіх податків, березень без нарахування й утримання податків, виплати проведено вчасно — в дати виплати зарплати. У травні отримали відшкодування з бюджету нарахованих сум середньої зарплати за січень-березень. У ф. №1ДФ за I кв. 2015 року відобразили січень-лютий з кодом «101», суми «нараховано» і «перераховано» рівні, березень — код «128», суми «нараховано» і «перераховано» рівні. Чи треба сторнувати податки за січень-лютий, чи правильно заповнена ф. №1ДФ за I квартал 2015 г.? Якщо неправильно, то які наші дії у II кварталі 2015 року?

Запитання 59
Я ФОП, маю працівника, мобілізованого у лютому 2015 р., компенсації ФОП середнього заробітку мобілізованого не передбачено законодавством — мені про це повідомили у травні в усному порядку працівники відділу соцзабезпечення. До 01.06.2015 р. я виплачувала мобілізованому середній заробіток на його картку, сподіваючись на компенсацію, після того як мені відмовили, у червні не виплатила. Як мені подати звіт з ЄСВ за червень, ф. №1ДФ за II квартал 2015 р.? Попередні звіти здавала: ф. №1ДФ з кодом «128», ЄСВ — тип нарахувань «10», категорія «48». Які штрафи мене очікують, якщо я далі не виплачуватиму середній заробіток, поки не вирішиться питання про компенсацію для ФОП?

Запитання 60
Чи нараховується індексація на середній заробіток мобілізованим працівникам?

До змісту номеру