• Посилання скопійовано

ФОП на загальній системі оподаткування

ФОП на загальній системі оподаткування

Запитання 40

У якій колонці книги доходів та витрат ФОП на загальній системі оподаткування відображається сплачений акциз на роздрібний продаж алкогольних напоїв?

Відповідь

Відповідно до пп. 14.1.4 ПКУ, акцизний податок — це непрямий податок на споживання окремих видів товарів (продукції), визначених ПКУ як підакцизні, що включається до ціни таких товарів (продукції).

Перелік витрат, безпосередньо пов'язаних з отриманням доходів фізичною особою-підприємцем від провадження господарської діяльності на загальній системі оподаткування, визначено п. 177.4 ПКУ. Зазначений перелік не містить акцизного податку.

Отже, сума акцизного податку не відображається в графах 5-8 «Витрати, пов'язані із господарською діяльністю» Книги обліку доходів і витрат (форма книги затверджена наказом Міндоходів від 16.09.2013 р. №481)1.

1 Аналогічного висновку дійшли й податківці: http://sfs.gov.ua/nove-pro-podatki--novini-/185526.html.

Запитання 41

Підприємець на загальній системі оподаткування не здійснює протягом 2015 року підприємницької діяльності, хоча статус підприємця в нього залишається. Чи зобов’язаний він сплачувати за себе ЄСВ у разі відсутності доходу?

Відповідь

ФОП на загальній системі оподаткування зобов’язані сплачувати ЄСВ, нарахований за календарний рік, до 10 лютого наступного року (абзац третій частини восьмої ст. 9 Закону про ЄСВ).

Порядок обчислення і строки сплати ЄСВ підприємцями, які перебувають на загальній системі оподаткування, визначено п. 5 розд. ІV Інструкції про порядок нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженої наказом Мінфіну від 20.04.2015 р. №449 (далі — Інструкція №449).

Базою нарахування ЄСВ для таких ФОП є чистий оподатковуваний дохід (прибуток), отриманий від підприємницької діяльності, зазначений у річній податковій декларації, поділений на кількість календарних місяців, протягом яких він отриманий. До цієї суми з урахуванням максимальної величини бази нарахування ЄСВ застосовується відповідна ставка, зазначена в п. 3 розд. III Інструкції №449 (абзац другий пп. 2 п. 5 розд. ІV Інструкції №449).

Якщо такий підприємець не отримав доходу (прибутку) у звітному році або окремому місяці звітного року, то він має право самостійно визначити базу нарахування, але не більше від максимальної величини бази нарахування ЄСВ.

Отже, обов’язку сплачувати ЄСВ за себе у разі відсутності чистого доходу підприємець на загальній системі оподаткування не має. Але якщо він скористається правом на таку сплату, то повинен враховувати не лише максимальний, а й мінімальний розмір платежу. При цьому сума ЄСВ не може бути меншою, ніж розмір мінімального страхового внеску (абзац третій пп. 2 п. 5 розд. ІV Інструкції №449).

До змісту номеру