• Посилання скопійовано

Заміна кредитора — податкові наслідки

Підприємство А — постачальник, підприємства В і С — покупці. Підприємства А і В уклали договір в 2012 р. В 2013 р. підприємство В зробило часткову передоплату за товар, отримало податковий кредит. У 2015 р. підписано додаткову угоду до основного договору про заміну покупця в договорі постачання — замість підприємства В покупцем стало підприємство С і заплатило залишок за договором. Яка доля податкового кредиту підприємства В (первісного покупця), чи треба його коригувати? Чи не повинен продавець (підприємство А) видати коригування податкової накладної, знявши суму ПДВ з підприємства В та відобразивши на підприємство С?

Ситуація, описана в запитанні, має назву «заміна кредитора в зобов'язанні» і передбачена статтею 512 ЦКУ. Причому стосується вона саме тієї суми передоплати, яка була зроблена в 2013 році, бо саме після неї (якщо інше не прописано договором) виник боржник — підприємство А і зобов'язання — відвантажити, як мінімум, на суму такої передоплати товар.

Заміна кредитора могла відбутися з різних причин. Міг бути укладений договір між підприємствами В і С про уступлення права вимоги (у такому разі підприємство А в укладенні цього договору не брало б участі, а лише було б повідомлене про його укладення та перехід права вимоги боргу від підприємства В до підприємства С). Підприємство С могло бути правонаступником підприємства В (утворитися на основі перетворення такого підприємства або шляхом його об'єднання з іншим підприємством чи шляхом поділу на кілька підприємств тощо). Але і цей випадок у запитанні не розглядається — судячи з умов запитання, підприємство В продовжує існувати і заміна кредитора відбулася на підставі договору.

Зазначається, що між трьома підприємствами А, В і С було складено додаткову угоду, наслідком підписання якої стала заміна кредитора — з підприємства В на підприємство С. На жаль, не бачивши самої додаткової угоди, тяжко сказати, що ж саме вона обумовлювала, але які б обов'язки та права не були встановлені нею для підприємств В і С, для підприємства А в податковому обліку ситуація виглядає так.

Коли підприємство А отримало передоплату в 2013 році, воно визнало податкове зобов'язання з ПДВ та виписало податкову накладну на підприємство В, що заплатило таку передоплату. Заміна кредитора і перехід права отримати товар до підприємства С нічого не змінює для підприємства А. Воно відвантажує товар підприємству С на суму такої передоплати, не виписуючи нової податкової накладної та не коригуючи податкової накладної, складеної в 2013 році (такої підстави для коригування податкового зобов'язання, як заміна кредитора, в ст. 192 ПКУ не встановлено). На залишок товару, отримавши передоплату від підприємства С, підприємство А виписує податкову накладну на загальних підставах, вже на підприємство С1.

1 Про долю ПДВ у підприємства В та у підприємства С щодо тієї частини товарів, які були оплачені підприємству А в 2013 році, див., наприклад, статтю автора «Відступлення права вимоги: що з ПДВ?» у «ДК» №51/2012: http://online.dtkt.ua/Book/«ДК» №51-2012.epub/navPoint-7.

Зрозуміла ситуація і з оподаткуванням доходу від реалізації такого товару у підприємства А. Якщо воно перебуває на спрощеній системі оподаткування, то оподатковуваний дохід зобов'язане визнавати за фактом надходження оплати за товар. Якщо ж воно перебуває на загальній системі оподаткування, то ні за фактом отримання в 2013 році передоплати, ні за фактом отримання оплати в 2015 році дохід підприємство не визнавало. Він визнається тільки в 2015 році за фактом відображення в бухгалтерському обліку підприємства А доходу від реалізації товарів за датою їх відвантаження підприємству С.

Ганна БИКОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру