• Посилання скопійовано

Суть справи

Як «відпрацьовуватимуть» ПДВ?
Очевидно, що СЕА не може впоратися зі своїм основним завданням — нівелювання податкових ризиків та ланцюжків руху фіктивного ПК з ПДВ. І ось маємо затверджений податковим регулятором Рекомендований порядок взаємодії підрозділів ДФС при комплексному відпрацюванні податкових ризиків з податку на додану вартість, що регламентує роботу контролерів з ПДВ з ознаками ризику.

Продаж більш ніж одного будинку — госпдіяльність
У листі ГУ ДФС у м. Києві від 27.10.2015 р. №3206/Д/26-15-17-04-14 (див. «ДК» №45/2015) приділено увагу дуже специфічній та цікавій ситуації, яка у підсумку призвела до нарахування ПДФО, ЄСВ та ПДВ з продажу квартир у багатоквартирному будинку. Часто у практиці оподаткування йдеться про те, що певні витрати підприємця не належать до підприємницьких, а здійснені ним як звичайною фізособою (не в межах госпдіяльності). А в цьому випадку — навпаки, до господарської діяльності віднесли операції, що їх платник оподаткував як звичайна фізособа. Розгляньмо ситуацію докладніше.

Підзвітні кошти — на виплату зарплати?
На підприємстві склалася така ситуація: бухгалтер виплачував зарплату всім працівникам один раз на місяць загальною сумою на особисту картку директора. У платіжці зазначалося, що на зарплату. Директор повинен був зняти гроші з картки і внести їх до каси підприємства, після чого з каси мала бути виплачена зарплата працівникам. Які повинні бути проведення в цьому разі за банком і за касою?

Преміювання на підприємстві-2
У попередньому номері ми розглянули види премій, правила преміювання, умови їх виплат. А нині докладно спинимося на Положенні про преміювання, а також правилах оподаткування премій і їх відображенні у бухгалтерському обліку.

Адмінвідповідальність у сфері ЄСВ
ДФС у листі від 11.09.2015 р. №33814/7/99-99-17-03-01-17 (див. «ДК» №45/2015) підготувала дуже докладне роз'яснення щодо процедури притягнення до адмінвідповідальності за правопорушення у сфері сплати ЄСВ та звітування з цього внеску, передбачені ст. 165-1 КпАП. Також ДФС порушує тему відповідальності за перешкоджання її посадовим особам у здійсненні перевірок (ст. 188-23 КпАП). Саме за цими статтями податківці можуть складати протоколи про адміністративні правопорушення.

Внесення ОЗ до СК підприємства
Вкладами засновників можуть бути не тільки кошти, а й будинки, обладнання та інші матеріальні цінності. Розгляньмо, як слід оформити та які наслідки операції внесення до статутного капіталу основних засобів.

Заміна кредитора — податкові наслідки
Підприємство А — постачальник, підприємства В і С — покупці. Підприємства А і В уклали договір в 2012 р. В 2013 р. підприємство В зробило часткову передоплату за товар, отримало податковий кредит. У 2015 р. підписано додаткову угоду до основного договору про заміну покупця в договорі постачання — замість підприємства В покупцем стало підприємство С і заплатило залишок за договором. Яка доля податкового кредиту підприємства В (первісного покупця), чи треба його коригувати? Чи не повинен продавець (підприємство А) видати коригування податкової накладної, знявши суму ПДВ з підприємства В та відобразивши на підприємство С?

РК при зміні умов: аванси та повернення
Покупець отримав рахунок та оплатив світильники в кількості 25 шт. на загальну суму 25000 грн без ПДВ, 20% ПДВ — 5000 грн, разом із ПДВ — 30000 грн, за ціною 1000 грн без ПДВ. Постачальник збільшив вартість товару на 250 грн без ПДВ, тобто нова ціна товару — 1250 грн без ПДВ (перегляд цін погоджено з покупцем). Покупець доплатив 7500 грн. Як правильно виписати ПН на суму передоплати і на суму доплати?
Придбані світильники виявилися неякісними, і нам їх повернули. Як виписати РК? Як оформити ТТН при поверненні товару, якщо перевезення замовляє й оплачує постачальник?

Працівника призвали на строкову службу
Чи треба звільняти і виплачувати вихідну допомогу працівнику, який підлягає призову на строкову військову службу?

Бази розподілу накладних витрат
У попередніх номерах «ДК» ми розглянули облік собівартості продукції та організацію обліку накладних (загальновиробничих) витрат. Для точності і правильності віднесення накопичених загальновиробничих витрат до конкретних видів продукції важливе значення має економічно обґрунтоване визначення бази їх розподілу. Про обрання такої бази поговоримо в цій статті.

Допомога на лікування: роз'яснює ДФСУ
ДФСУ в листі від 20.10.2015 р. № 22129/6/99/99-17-03-03-15 (див. «ДК» №45/2015) повідомила: з метою оподаткування доходи, отримані платниками податку у вигляді допомоги на лікування за рахунок коштів благодійної організації (у тому числі на придбання ліків, медичних засобів та пристосувань, що не включені до переліку життєво необхідних, затвердженого КМУ) відповідно до пп. 165.1.19 та пп. «а» пп. 170.7.4 ПКУ, слід розглядати окремо, оскільки види таких доходів є різними.

До змісту номеру