• Посилання скопійовано

Внесення ОЗ до СК підприємства

Вкладами засновників можуть бути не тільки кошти, а й будинки, обладнання та інші матеріальні цінності. Розгляньмо, як слід оформити та які наслідки операції внесення до статутного капіталу основних засобів.

Документальне оформлення

Незалежно від того, які активи вносяться, проводиться оцінка вкладу засновника. Грошова оцінка вкладу, як передбачено ст. 13 Закону про госптовариства1, здійснюється за згодою учасників товариства, а у випадках, установлених законом, вона підлягає незалежній експертній перевірці.

Які саме це випадки? У ст. 7 Закону про оцінку майна2 сказано, що оцінка є обов'язковою у разі визначення вартості внесків засновників господарського товариства, якщо до зазначеного товариства вноситься майно господарських товариств з державною часткою (часткою комунального майна). Отже, від усіх інших засновників обов'язкова незалежна оцінка майна як вкладу не вимагається.

1 Закон України від 19.09.91 р. №1576-XII «Про господарські товариства».

2 Закон України від 12.07.2001 р. №2658-III «Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні».

В установчих документах серед інших відомостей фіксуються розмір та порядок утворення статутного капіталу — міститься така інформація у протоколі зборів засновників. Підтвердженням вартості внесеного до статутного капіталу основного засобу може бути акт оцінки, а може бути фактично погоджена засновниками справедлива вартість активу, зазначена у первинному документі про передачу такого основного засобу. Сам факт унесення основного засобу можна оформити накладною, актом приймання-передачі або підтвердити актом за формою №ОЗ-1 (затверджений наказом Мінстату від 29.12.95 р. №352).

Бухгалтерський облік

Отримання ОЗ

Насамперед зауважимо, що заборгованість засновника господарського товариства за внесками до статутного капіталу підприємства відображається за дебетом рахунку 46 «Неоплачений капітал» у кореспонденції з кредитом рахунку 40 «Зареєстрований (пайовий) капітал».

Згідно з п. 13 Методрекомендацій з бухобліку ОЗ (затверджені наказом Мінфіну від 30.09.2003 р. №561), у разі одержання ОЗ від засновника рахунок 15 «Капітальні інвестиції» не використовується. Одержання об'єктів основних засобів відображається за дебетом рахунку 10 «Основні засоби» і кредитом рахунку 46.

Якщо підприємство понесло певні витрати на доставку, встановлення, монтаж та інші витрати для введення в експлуатацію ОЗ, такі суми накопичуватимуться на рахунку 15. Ці суми є складовою первісної вартості отриманого активу і списуються проведенням Д-т 10 К-т 15 під час введення об'єкта ОЗ в експлуатацію.

ОЗ зараховуються на баланс підприємства за первісною вартістю. У разі внесення до статутного капіталу на рахунку 10 сформується первісна вартість ОЗ, складовою якої є погоджена засновниками вартість з урахуванням витрат на транспортування, монтаж тощо, згідно з п. 8 П(С)БО 7.

Внесення ОЗ

Для підприємства-засновника внесення ОЗ до статутного капіталу іншого підприємства є не чим іншим, як фінансовими інвестиціями. Вартість довгострокових інвестицій до статутного капіталу інших підприємств відображається за дебетом рахунку 14.

Оскільки при внесенні об'єкта ОЗ до статутного капіталу іншого підприємства відбувається перехід права власності на нього до нового власника, такий об'єкт втрачає ознаки визнання його активом у підприємства-засновника. Як наслідок, він підлягає списанню з балансу.

До речі, ОЗ, який вноситься до статутного капіталу іншого підприємства, Мінфін не вважає проданим (попри те що фактично відбувається обмін такого ОЗ на корпоративні права тощо). А тому перед таким внесенням залишкова вартість ОЗ не списується на субрахунок 2861. У п. 2 розділу ІІ П(С)БО 27 сказано, що необоротні активи, відчуження яких планується в інший спосіб, ніж продаж на дату балансу, не визнаються утримуваними для продажу.

Таким чином, у бухгалтерському обліку інвестора відображається обмін активів: Д-т 14 К-т 10. При цьому слід узяти до уваги, що у п. 6 П(С)БО 12 сказано: якщо придбання фінансової інвестиції здійснюється шляхом обміну на інші активи, то її собівартість визначається за справедливою вартістю цих активів. Отже, під час внесення ОЗ до статутного капіталу іншого підприємства інвестору треба звернути увагу на два показники: справедливу вартість та балансову вартість ОЗ. Якщо ці показники відрізняються, на таку різницю будуть визнані доходи (витрати), і це відобразиться на субрахунку 746 або 977.

Для виключення зі складу основних засобів при передачі одним підприємством іншому підприємству складається акт приймання-передачі основних засобів (типова форма №ОЗ-1) у двох примірниках (по одному для обох сторін).

Податковий облік

Операція з внесення ОЗ до статутного капіталу іншого підприємства для платників ПДВ є оподатковуваною операцією. Передається право на розпоряджання активами, а це, згідно з пп. 14.1.191 ПКУ, є постачанням товарів2, а якщо так, то і постачанням ОЗ. І якщо місце постачання розташоване на митній території України, то воно оподатковується ПДВ.

Зверніть увагу на дату виникнення ПЗ з ПДВ. У разі внесення ОЗ в інвестора немає поняття «першої події», адже ОЗ передаються в обмін на корпоративні права. Це означає, що діє норма пп. «б» п. 187.1 ПКУ: датою виникнення ПЗ є дата переходу права власності на ОЗ (дата складання акта).

Окремо спинімося на порядку визначення бази оподаткування. Сторонам операції треба бути уважними, якщо балансова залишкова вартість ОЗ є більшою за вартість, за якою ОЗ вноситься до статутного капіталу іншого підприємства. Адже в такому разі саме балансова вартість буде базою для визначення ПЗ з ПДВ.

За нормою абз. 2 п. 188.1 ПКУ, база оподаткування операцій з постачання необоротних активів не може бути нижчою від балансової (залишкової) вартості за даними бухгалтерського обліку, що склалася станом на початок податкового періоду, протягом якого здійснюються такі операції (у разі відсутності обліку необоротних активів — виходячи зі звичайної ціни).

У цьому разі підприємство-інвестор складає дві ПН: одну (на суму вартості, за якою ОЗ уноситься до статутного капіталу) отримує підприємство-емітент, якщо на цей момент емітент є платником ПДВ, а друга залишається в інвестора (на суму перевищення балансової вартості необоротних активів над справедливою вартістю, тип причини такої ПН — 16).

У ПН із типом причини 16 у рядках, відведених для заповнення даних покупця, підприємство-інвестор записує власні дані (п. 20 Порядку №9573). У графі 3 слід зазначити: «перевищення балансової (залишкової) вартості над фактичною ціною постачання необоротних активів, указаних в податковій накладній №_______» (проставляється порядковий номер ПН, яка надається підприємству-емітенту корпоративних прав). Обидві ПН підлягають реєстрації в ЄРПН.

У підприємства-емітента податковий кредит визначатиметься за п. 198.3 ПКУ — за договірною вартістю. У цьому разі це визначена справедлива вартість ОЗ. Підприємство-емітент згідно з п. 198.1 ПКУ відображає суми податку у складі ПК на підставі зареєстрованої в ЄРПН податкової накладної. А далі платнику ПДВ потрібно проаналізувати, чи використовуватиметься отриманий ОЗ в оподатковуваних операціях. Якщо відповідь негативна, то не пізніше останнього дня звітного періоду треба скласти зведену ПН, на підставі якої визнаються ПЗ з ПДВ, — це вимога п. 198.5 ПКУ.

Щодо податку на прибуток нагадаємо, що з 2015 року об'єктом оподаткування є фінрезультат звітного періоду. Якщо одна зі сторін операції коригує об'єкт оподаткування на різниці4, зокрема за ст. 138 ПКУ, треба врахувати зміни вартісного критерію ОЗ у податковому обліку. З 01.09.2015 р. відповідно до пп. 14.1.138 ПКУ актив у податковому обліку може визнаватися ОЗ, якщо його вартість є більшою за 6000 грн (для платників ПДВ ця сума береться без податку).

1 На ньому ведеться облік наявності та руху необоротних активів та груп вибуття, які визнаються утримуваними для продажу, відповідно до П(С)БО 27.

2 Слід урахувати, що згідно з пп. 14.1.244 ПКУ товари — це матеріальні активи. Тобто з метою оподаткування ОЗ це теж товари, якщо для них не встановлено спеціальних правил.

3 Порядок заповнення податкової накладної, затверджений наказом Міністерства фінансів України від 22.09.2014 р. №957.

4 Платники податку на прибуток відповідно до пп. 134.1.1 ПКУ.

Тому, якщо отриманий актив вводиться в експлуатацію після 01.09.2015 р. і підприємство визначає різниці, в податковому обліку актив є ОЗ, якщо його вартість більша за 6000 грн.

Для інвестора, якщо підприємство визначає податкові різниці, слід зважати на норми п. 138.1 та п. 138.2 ПКУ. Фінансовий результат до оподаткування буде збільшено на суму залишкової вартості ОЗ за даними бухобліку, й одночасно фінрезультат у разі продажу1 буде зменшено на суму залишкової вартості за даними податкового обліку.

1 За пп. 14.1.202 ПКУ, якщо здійснюється передача прав власності, це продаж (реалізація) товарів.

Приклад Підприємство-засновник у листопаді 2015 р. передає підприємству-емітенту до складу статутного капіталу вантажний автомобіль (особи є платниками ПДВ та визначають різниці в податковому обліку). Балансова залишкова вартість на дату передачі ОЗ становить 240000 грн, справедлива вартість, яка погоджена учасниками товариства і зафіксована документально, становить 155000 грн (у т. ч. ПДВ). Сума нарахованого за період експлуатації (з січня до жовтня 2015 року) зносу вантажного автомобіля — 60000 грн. Вантажний автомобіль використовуватиметься у господарській діяльності підприємства-емітента.

Підприємство-емітент понесло витрати у сумі 2000 грн (без ПДВ) на забезпечення введення в експлуатацію автомобіля. Відображення операцій див. у таблиці.

Таблиця

Внесення ОЗ до статутного капіталу підприємства

№ з/п
Зміст господарської операції
Бухгалтерський облік
Сума, грн
Коригування фінрезультату до оподаткування
Д-т
К-т
Збільшення
Зменшення
Підприємство-інвестор
1.
Довгострокова інвестиція до статутного капіталу іншого підприємства
141
685
155000,00
2.
Сума зносу об'єкта
131
104
60000,00
60000*
60000*
3.
Передача автомобіля до статутного капіталу емітента
377
104
129166,66
240000
240000
4.
Нараховані ПЗ з ПДВ (ПН виписується на емітента): 129166,66 х 20%
377
641/1
25833,33
5.
Донарахування ПЗ з ПДВ (ПН виписується на себе): (240000,00 - 129166,66) х 20%
949
641/1
22166,67
6.
Взаємозалік заборгованостей
685
377
155000,00
7.
Відображено різницю між справедливою та балансовою вартістю ОЗ:
240000,00 - 129166,66
977
104
110833,34
Підприємство-емітент
1.
Заборгованість засновника (учасників) господарського товариства за внесками до статутного капіталу підприємства
46
40
155000,00
2.
Погашення заборгованості засновника
104
46
129166,66
3.
Нараховано ПК з ПДВ за одержаною ПН
641/1
46
25833,33
4.
Відображено витрати на введення в експлуатацію ОЗ
152
631
2000,00
5.
Введення в експлуатацію ОЗ
104
152
2000,00
* Сума амортизації за 10 місяців 2015 року, у бухгалтерському та податковому обліках суми однакові.

Олена ВОДОП'ЯНОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру