• Посилання скопійовано

Спецрежим оподаткування ПДВ ніяк не впливає на порядок здійснення експортних операцій

Спецрежимник — платник єдиного податку 4-ї групи планує продати на експорт зерно. Як такий продаж впливає на спецрежим? Чи потрібно коригувати податковий кредит тощо?

Спеціальному режиму оподаткування ПДВ у ПКУ присвячено статтю 209. Так, згідно з п. 209.4 ПКУ, при вивезенні сільськогосподарських товарів у митному режимі експорту сільськогосподарське підприємство — виробник таких товарів (послуг) має право на бюджетне відшкодування податку на додану вартість, сплаченого (нарахованого) постачальникам товарів (послуг), вартість яких включається до складу виробничих факторів. Таке відшкодування здійснюється в загальному порядку.

Таким чином, спеціальний режим оподаткування ПДВ жодним чином не впливає на порядок здійснення підприємством експортних операцій, усі вони здійснюються у загальному порядку, без застосування будь-яких обмежень. Також, згідно з оновленою статтею 198 ПКУ, у разі здійснення експортних операцій платник ПДВ не робить жодних перерахунків сум податкового кредиту.

Крім того, у другому абзаці п. 15-2 підрозділу 2 розділу ХХ ПКУ знаходимо норму, згідно з якою тимчасово, до 31 грудня 2017 року включно, операції з вивезення в митному режимі експорту зернових та технічних культур товарних позицій 1001 — 1008 згідно з УКТ ЗЕД та технічних культур товарних позицій 1205 і 1206 00 згідно з УКТ ЗЕД звільняються від оподаткування податком на додану вартість. Тому, якщо ви експортуєте відповідне зерно, можете скористатися цією пільгою.

Дмитро ДРЮЧІН,
консультант з оподаткування та бухгалтерського обліку

До змісту номеру