• Посилання скопійовано

Кому потрібна ТТН?

ФОП надає послуги з перевезення вантажів. У ТТН, у графі «Відомості про вантаж» зазначено найменування вантажу — «автопослуги». В акті виконаних робіт також зазначено — «автопослуги». Чи треба додавати ТТН до такого акта?

Товарно-транспортна накладна (далі — ТТН) є основним документом на перевезення вантажів1. Це єдиний для всіх учасників транспортного процесу юридичний документ, призначений для списання товарно-матеріальних цінностей, обліку на шляху їх переміщення, оприбутковування, складського, оперативного та бухгалтерського обліку, а також для розрахунків за перевезення вантажу й обліку виконаної роботи. Примірники цього документа видаються всім учасникам процесу перевезення: перший примірник залишається у замовника, другий — передається водієм (експедитором) вантажоодержувачу, третій та четвертий примірники передаються перевізникові (п. 11.6 Правил №363).

1 Згідно з абз. 1 п. 11.1 Правил перевезень вантажів автомобільним транспортом в Україні, затверджених наказом Мінтрансу України від 14.10.97 р. №363 (далі — Правила №363).

Згідно з п. 14.4 Правил №363, остаточний розрахунок за перевезення вантажів здійснюється замовником на підставі рахунка перевізника. Своєю чергою, рахунок має бути виписаний не пізніше трьох днів після виконання перевезень на підставі належним чином оформлених товарно-транспортних накладних (ТТН додаються до рахунка!). При цьому ТТН оформляється незалежно від умов оплати за роботу автомобіля (п. 11.3 Правил №363).

Таким чином, щоб отримати розрахунок за свої послуги, перевізникові слід подбати про те, щоб замовник (вантажовідправник або вантажоодержувач, залежно від умов договору) своєчасно та правильно склав ТТН у кількості не менше 4-х примірників (п. 11.4 Правил №363). Своєю чергою, замовник також зацікавлений у тому, щоб єдиний для всіх учасників транспортного процесу юридичний документ був оформлений відповідно до Правил №363 — інакше отриманий ним рахунок, що є підставою для розрахункової операції, не матиме необхідного доповнення, і, як наслідок, без наявності ТТН контролюючий орган під час перевірок може поставити під сумнів факт здійснення операції з перевезення.

Форма ТТН наведена в додатку 7 до Правил №363. ТТН повинна містити, зокрема, інформацію про вантаж, що перевозиться: номенклатура, кількість, ціна (зазначати замість інформації про вантаж інформацію про послуги перевізника — неправильно!). Адже, крім підстави для розрахунку за надані послуги з перевезення, ТТН є первинним документом, що фіксує факти здійснення господарської операції з перевезення вантажу, а також підставою для бухгалтерського обліку цих господарських операцій1. Крім того, ТТН може бути підставою для оприбуткування товару, разом зі звичайною накладною. Відсутність відповідних первинних документів, що підтверджують рух товарно-матеріальних цінностей, є порушенням установленого порядку ведення бухгалтерського обліку.

Отже, доходимо висновку, що перевізник для підтвердження надання послуг надає замовникові акт наданих послуг і ТТН.

1 Згідно з ч. 1 ст. 9 Закону України від 16.07.99 р. №996-XIV «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні».

Олександра ОЛЕФІРЕНКО, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру