• Посилання скопійовано

Навіси як об'єкт нерухомості

Підприємство є власником навісів, які стоять окремо від приміщення магазину і використовуються в торговельній діяльності. Чи треба платити податок на нерухомість з таких об'єктів?

Згідно з пп. 266.2.1 ПКУ, об'єктом оподаткування податком на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, є об'єкт житлової та нежитлової нерухомості, зокрема його частка. Для визначення типу об'єкта нерухомості з метою оподаткування податком на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, слід керуватися статтею 14 ПКУ. При цьому часто за документами на право власності або за фактичним використанням типи таких об'єктів не збігаються. Згідно з пп. 266.3.3 ПКУ, база оподаткування об'єктів житлової і нежитлової нерухомості, в т. ч. їхніх частин, що перебувають у власності юридичних осіб, обчислюється ними самостійно виходячи із загальної площі кожного окремого об'єкта оподаткування на підставі документів, що підтверджують право власності на такий об'єкт.

За умовами запитання, навіс є об'єктом нежитлової нерухомості. Для визначення типу об'єкта нерухомості з метою оподаткування податком на нерухоме майно з'ясуймо, до якого з перерахованих у пп. 14.1.129-1 ПКУ типів він належить. Оскільки навіс використовується в торговельній діяльності, то звертаємо увагу на підпункт «в»: будівлі торговельні — торгові центри, універмаги, магазини, криті ринки, павільйони та зали для ярмарків, станції технічного обслуговування автомобілів, їдальні, кафе, закусочні, бази та склади підприємств торгівлі й громадського харчування, будівлі підприємств побутового обслуговування. Водночас навіс виділено окремо в підпункті «е» господарські (присадибні) будівлі — допоміжні (нежитлові) приміщення, до яких належать сараї, хліви, гаражі, літні кухні, майстерні, вбиральні, погреби, навіси, котельні, бойлерні, трансформаторні підстанції тощо.

Площа об'єктів нерухомості обчислюється виходячи із загальної площі кожного окремого об'єкта оподаткування на підставі документів, що підтверджують право власності на такий об'єкт на підставі даних Державного реєстру речових прав на нерухоме майно. Відповідно, саме документ, що підтверджує право власності, допоможе правильно визначити категорію об'єкта нерухомості.

Якщо загальна площа майнового комплексу містить у собі площу навісів, то оподаткуванню підлягатиме весь такий комплекс (включаючи навіси), як торговельна будівля (підпункт «в»).

Тимчасові будівлі (споруди) можуть не мати фундаменту, але мати свідоцтво про право власності. Якщо на навіси є окремий документ на право власності і площу навісів виділено окремо, то категорія об'єкта відповідатиме підпункту «е» — господарські (присадибні) будівлі.

Чому важливо визначити тип об'єкта нерухомості? Згідно з пп. 266.5.1 ПКУ, ставки податку для об'єктів нежитлової нерухомості, юридичних осіб, що перебувають у власності, встановлюються за рішенням сільської, селищної або міської ради залежно від місця розташування (зональності) і типів таких об'єктів нерухомості в розмірі, що не перевищує 2%1 розміру МЗП, встановленої на 1 січня звітного (податкового) року, за 1 кв. метр бази оподаткування.

1 На 2015 рік ставки податку не можуть перевищувати 1% МЗП (п. 33 підрозділу 10 розд. XX «Перехідні положення» ПКУ).

Олександра ОЛЕФІРЕНКО, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру