• Посилання скопійовано

Касовий чек понад 240 грн

На підприємстві (загальна система оподаткування, платник ПДВ) здійснюють операції з придбання палива за готівку для використання його в господарській діяльності. Є чеки, сума в яких перевищує 240 грн на день, але податкової накладної за ними немає. Куди відносити суму ПДВ у бухгалтерському та податковому обліку за такими чеками: на витрати чи включати до вартості палива? Як заповнити декларацію з ПДВ за такими чеками?

Не відносять до ПК суми ПДВ, сплачені (нараховані) у зв'язку з придбанням товарів (послуг), не підтверджені зареєстрованими в ЄРПН податковими накладними або не підтверджені МД, іншими документами, передбаченими п. 201.11 ПКУ (п. 198.6 ПКУ). Згідно з п. 201.11 ПКУ, є низка документів, які виконують функцію замінників ПН і зазначені в яких суми ПДВ належать до ПК. Такі документи підлягають реєстрації в реєстрі, що його ведуть платники ПДВ у довільній формі, згідно з п. 201.11-1 ПКУ. До переліку таких документів входить і касовий чек, що містить суму отриманих товарів (послуг) та загальну суму нарахованого податку (пп. «б» п. 201.11 ПКУ).

Щоб відповідати критерію включення до складу ПК, касові чеки повинні відповідати таким вимогам:

— містити фіскальний номер постачальника;

— містити податковий номер постачальника;

— загальна сума отриманих товарів (послуг) у чеку не повинна перевищувати 200 грн на день (без урахування податку).

Згідно з п. 3.1 і 3.2 Положення про форму і зміст розрахункових документів, затвердженого наказом ДПАУ від 01.12.2000 р. №614, фіскальний касовий чек на товари (послуги) — це розрахунковий документ, який надрукований РРО при проведенні розрахунків за продані товари (надані послуги) і повинен містити, зокрема, такі обов'язкові реквізити:

— загальну вартість придбаних товарів (отриманих послуг) у межах чека, перед якою друкується слово «СУМА» або «ВСЬОГО»;

— для СГ, зареєстрованих як платники ПДВ, окремим рядком — літерне позначення ставки ПДВ, розмір ставки ПДВ у відсотках, загальну суму ПДВ за всіма зазначеними в чеку товарами (послугами), на початку рядка — великі літери «ПДВ»;

фіскальний номер РРО, перед яким друкуються великі літери «ФН».

Тому виокремлюють два основні моменти, що їх платники податку повинні контролювати:

— загальна сума ПДВ незалежно від кількості чеків протягом одного дня1, яка може бути віднесена до ПК без наявності ПН, не повинна перевищувати 40 грн на день;

— касовий чек повинен містити інформацію про податковий номер постачальника.

Як видно з умов запитання, саме перша з двох вищеназваних умов не виконується, а отже, суму ПДВ у такому чеку без наявності ПН не відносять до складу ПК.

Якщо ж за касовим чеком право на ПК є (сума ПДВ протягом дня до 40,00 грн), — документи, що підтверджують витрати, понесені підзвітною особою при виконанні окремої цивільно-правової дії за дорученням та за рахунок податкового агента платника податку, подаються разом зі звітом про використання коштів, виданих під звіт, а отже, датою формування ПК на підставі ПН чи інших документів, установлених п. 201.11 ПКУ, є дата подання авансового звіту2 (лист ДФСУ від 09.06.2015 р. №11999/6/99-99-19-01-01-15, див. «ДК» №27/2015, коментар «ДК»).

ПК, нарахований згідно з касовими чеками, відображають у графі 2 «Постачальник (індивідуальний податковий номер)» розділу II «Податковий кредит» додатка 5 до декларації з ПДВ3. При цьому зазначають індивідуальний податковий номер постачальника — платника ПДВ, проставлений у такому касовому чеку. Відтак такий ПК потрапляє до рядка 10.1.1 або 10.1.2 декларації з ПДВ.

З касовими чеками, які є підставою для віднесення ПДВ за ними до ПК без отримання податкової накладної, все зрозуміло. А ось як правильно відображати касові чеки, що не дають підстав включити ПДВ за ними до ПК, у тому числі і в декларації з ПДВ?

Відповідно до норм п. 9 П(С)БО 94, первісна вартість запасів складається, зокрема, зі сум, що сплачуються продавцю, за мінусом непрямих податків. Сума непрямих податків, що не відшкодовуються підприємству, включається до первісної вартості запасів. ПДВ — це непрямий податок, і в останньому випадку не може бути включений до ПК, не відшкодовується підприємству. Отже, можна зробити висновок про збільшення первісної вартості придбаного палива на вартість ПДВ, сплаченого під час його придбання.

Крім того, є принципова різниця між вищезгаданими сумами ПДВ, що не потрапляють до ПК за вартісним критерієм чеків, і сумами ПДВ, що їх підприємство не може включити до ПК через відсутність первинних документів або через помилки під час складання ПН. Якщо стосовно других є вірогідність поновити право на ПК, а відповідно і необхідність виокремити в обліку такі суми, то щодо перших такої можливості немає і не буде.

Отже, касові чеки, сума ПДВ в яких перевищує 40 грн на день, мають особливий статус: попри те що суму ПДВ у них виокремлено, — по суті, вони є ідентичними документам, отриманим, наприклад, від неплатників ПДВ. Відповідно до п. 4 розділу V Порядку №9665, у розділі II «Податковий кредит» декларації з ПДВ відображаються обсяги придбання без ПДВ. І незважаючи на роз'яснення податківців у листі від 07.08.2015 р. №29168/7/99-99-19-03-02-17 (див. «ДК» №33-34/2015, коментар «ДК»), вважаємо за доцільне відображати такі операції з придбання без ПДВ у рядку 11.1.

1 Див. ЗІР (підкатегорія 101.19) відповідь на запитання: «Чи має право платник податку на формування податкового кредиту на підставі касових чеків, які отримані протягом дня від декількох СГ, якщо загальна сума отриманих товарів/послуг не перевищує 200 грн (без урахування ПДВ)?».

2 Див. ЗІР (підкатегорія 101.15), відповідь на запитання: «На яку дату формується податковий кредит на підставі податкових накладних та документів, які дають право на формування податкового кредиту без отримання податкової накладної, що додаються працівником до звіту про використання коштів, виданих на відрядження або під звіт, та за яких умов (у тому числі якщо підтвердні документи оформлені на працівника)?».

3 За формою, затвердженою наказом Мінфіну від 23.09.2014 р. №966, у редакції наказу Мінфіну України від 23.01.2015 р. №13.

4 Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 9 «Запаси», затверджене наказом Мінфіну від 20.10.99 р. №246.

5 Порядок заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість, затверджений наказом Мінфіну від 23.09.2014 р. №966.

Є думка, що у разі якщо ПДВ за касовим чеком не відноситься до складу ПК, сума придбання вважається придбанням без ПДВ і відображається в рядку 11.1 декларації з ПДВ. Проте така думка є хибною — адже сума ПДВ виокремлена в касовому чеку, і вже тільки за однією цією ознакою придбання не може вважатися придбанням товарів без ПДВ. Отже, на нашу думку, відображати такі чеки в декларації з ПДВ узагалі не треба, адже Порядок №966 не містить вимоги відображати такі специфічні документи. Крім того, навіть якщо платник податку прийме неправильне рішення і відобразить таке придбання в рядку 11.1 необґрунтовано (чи навпаки), то максимальні штрафні санкції, які можуть на нього чекати, — 170 грн (ст. 163-1 КпАП1) за порушення встановленого законом порядку ведення податкового обліку.

1 Кодекс України про адміністративні правопорушення від 07.12.84 р. №8073-X.

Олександра ОЛЕФІРЕНКО, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру